Kolizja przy wyprzedzaniu z autem skręcającym w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kolizja przy wyprzedzaniu z autem skręcającym w lewo

Postprzez szynkers » sobota 20 sierpnia 2011, 20:29

Hej,
Liczę na pomoc w rozwiązaniu problemu.
W dniu 12.08.2011 miałem nieprzyjemne zdarzenie.
Otóż przy wyprzedzaniu dwóch aut na drodze dwukierunkowej, będąc już na wysokości drugiego auta, kierujący FIATA włączył kierunkowskaz i zjechał na pas, na którym znajdował się już mój samochód marki FORD, celem skrętu w leśny dukt.
Na miejsce kolizji wezwaliśmy policję, która kierowcę FORDA (czyli mnie) ukarała mandatem za wykroczenie (86 KW).
Oczywiście mandatu nie przyjąłem więc sprawa zostanie skierowana do sądu.
W poniedziałek 22.08.2011 będę zeznawał na komendzie.
Chciałbym prosić forumowiczów o pomoc i wskazówki ,ażeby wybronić się z tej patowej sytuacji (w najgorszym wypadku uznać współwinę).

Dodam, że nie było żadnych zakazów/nakazów, a droga znajdywała się poza terenem zabudowanym.

Uszkodzenia samochodów:
FIAT - drzwi kierowcy
FORD - błotnik przedni prawy, trochę drzwi i zderzak

Policja (co dziwne dwa radiowozy - właściciel FIATA to tubylec) uznała mnie za winnego kolizji ze względu na uszkodzenia pojazdów (FIAT wg nich był już w trakcie wykonywania manewru - a ja nie??).

Wobec powyższego proszę Państwa o pomoc!
szynkers

Re: Kolizja przy wyprzedzaniu z autem skręcającym w lewo

Postprzez Maniek5k » sobota 20 sierpnia 2011, 21:07

wina jest fiata raczej, bo ty byles juz w trakcie manewru - jesli w tym momencie on zaczal skrecac i dopiero wlaczyl kierunek to jego wina, bo powinien 'umozliwic wykonanie manewru wyprzedzania'. Ja zawsze patrze w lustra i przez ramie jak skrecam/wyprzedzam, fiatowiec widocznie nie popatrzał.
Maniek5k

Postprzez szynkers » sobota 20 sierpnia 2011, 21:12

Poczytałem trochę postów na forum, szczególnie bardzo ciekawy temat "Wyprzedzanie i kolizja ze skręcającym w lewo" i wydaje mi się, że jeśli kierowca FIATA nie zgapi się i zezna "swoją prawdę" wówczas ciężko będzie mi udowodnić jego nieodpowiednie zachowanie. Obym się mylił.
szynkers

Postprzez szynkers » sobota 20 sierpnia 2011, 22:58

Zapowiada się długa sprawa, tym bardziej, że nawet wyroki SN są niespójne.

Może trochę przeginam ale proszę o sugestię czy korzystniejszą sytuacją byłoby wyprzedzanie dwóch aut jednocześnie czy też tylko jednego pojazdu.
Chyba wiecie o czym piszę.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi.
szynkers

Postprzez Aver » niedziela 21 sierpnia 2011, 00:07

Myśle, że mów tak jak było. Wina jest ewidentnie po stronie kierowcy FIATA, ktory po prostu nie spojrzał w lusterko lub byleś w jego martwym punkcie i Cię widział. Policja, jak widać po swoich wnioskach nie jest nieomylna ale musisz twardo bronić swoich racji.
Aver

Postprzez Cyberix » niedziela 21 sierpnia 2011, 00:24

E tam, z tego co wiem:
jeśli było by tam skrzyżowanie -> wina wyprzedzającego
jeśli nie ma tam skrzyżowania -> wina skręcającego w lewo
Cyberix

Postprzez kg1956 » niedziela 21 sierpnia 2011, 07:34

Jest tam jakieś oznakowanie poziome?
Jeśli nie ma linii ciągłej, to wygląda, że winny fiat.
Poczytaj do jutra trochę przepisów i wynotuj te, które mogą się przydać na sprawie.
Szczególnie o zachowaniu ostrożności przy zmianie kierunku (nie upewnił się, że może) i o włącze
niu kierunkowskazu w odpowiednim momencie.
kg1956

Postprzez szynkers » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 21:17

Facet skręcał w drogę gruntową także nie było to skrzyżowanie.
Oznakowania poziome - linia przerywana z przerwami dłuższymi aniżeli same linie.

Dziś miałem przesłuchanie na komendzie, upierają się póki co, że decydujące znaczenie mają tu uszkodzenia aut i pewnie gdyby w moim aucie potrzaskany byłby tył nie byłoby problemu, a tak...
Zobaczymy na rozprawie.

Na razie mam problem, ponieważ policja zabrała mi dowód rejestracyjny, a przeglądu nie przejdę póki nie zrobię co najmniej jednego błotnika, także chyba będę musiał wybecelować na rzeczoznawcę i samą naprawę, niestety kasa jest mi potrzebna w tej chwili jak nigdy wcześniej.

Może ma ktoś jakąś propozycję?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
szynkers

Postprzez lith » środa 24 sierpnia 2011, 09:29

@szynkers
Ja bym na Twoim miejscu zrobił dokładnie to samo.

Jeżeli idzie o obronę- rozpocząłeś manewr wyprzedzania zgodnie ze wszystkimi przepisami, gdy byłeś już w trakcie manewru kierujący Fiatem włączył kierunkowskaz, ze względu na różnicę prędkości nie miałeś już możliwości bezpiecznego przerwania manewru i jego dokończenie było opcją najrozsądniejszą. Mimo zachowania szczególnej ostrożności nie mogłeś przecież przewidzieć zachowania kierującego fiatem, ponieważ ten nie sygnalizował zawczasu zamiaru skrętu. W dodatku sam kierujący fiatem nie zachował szczególnej ostrożności i mimo, że powinien mieć świadomość, że manewr, który wykonuje jest dla innych uczestników ruchu niespodzianką i mogli się jego nie spodziewać, ponieważ go odpowiednio nie zasygnalizował.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze