mam takie pytanie odnośnie skrzyżowania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

mam takie pytanie odnośnie skrzyżowania

Postprzez element » środa 17 sierpnia 2011, 14:54

czy jest jakaś teoria która głosi że np jak po mojej stronie jest znak ustąp pierwszeństwa przejazdu czy stop to czy po której stronie skrzyżowania taki tez znak będzie stać czy to jest niezależne od reguły chodzi o skrzyżowanie bez sygnalizacji
element

Re: mam takie pytanie odnośnie skrzyżowania

Postprzez Matthew » środa 17 sierpnia 2011, 15:29

Najczęściej jest tak (ale mogę się mylić, ekspertem nie jestem), że jeżeli Ty masz Ustąp/STOP to po przeciwnej stronie też mają Ustąp/STOP (dla skrzyżowań 4 dróg). Jeżeli z jakiegoś powodu jest inaczej to pod znakiem Ustąp/Pierwszeństwa (nie jestem pewien czy stopu też bo z takim czymś się jeszcze na drodze chyba nie spotkałem) są tabliczki informujące jak skrzyżowanie "wygląda" (grube linie oznaczają pierwszeństwo, cienkie drogę podporządkowaną).
Matthew

Postprzez element » środa 17 sierpnia 2011, 15:54

ale np te znaki ustąp/stop mogą też występować z prawej strony jak u mnie jest ustąp/stop a jestem z jego lewej strony i tak jak napisałeś naprzeciwko mnie jeżeli jest to skrzyżowanie z 4 drogami bez sygnalizacji czy taki znak trafia się często po mojej prawej czy żadko czy tylko to co napisałeś z przeciwka bo miałem taką sytuacje żę musiałem wszystkim ustąpić pierwszeństwa nawet tym jadącym z nad przeciwka skręcającym w lewo i nawet tym którzy jechali z lewej na wprost to w jaki sposób kursant ma się połapać jak nie wie po której jaki znak wsytępuje bo są tyłem albo znaku nie ma albo jest:/
element

Postprzez michooo » środa 17 sierpnia 2011, 16:03

czy jest jakaś teoria która głosi że np jak po mojej stronie jest znak ustąp pierwszeństwa przejazdu czy stop to czy po której stronie skrzyżowania taki tez znak będzie stać czy to jest niezależne od reguły chodzi o skrzyżowanie bez sygnalizacji

Na rondzie, na przykład, najczęściej jest ustąp pierwszeństwa ze wszystkich stron.

Na skrzyżowaniu 2 dróg, jeśli pierwszeństwo nie przebiega na wprost, są tabliczki T-6 pokazujące przebieg drogi z pierwszeństwem grubą kreską.

Co do ostatniego posta, zastosuj znaki interpunkcyjne i podziel ten słowotok na zdania, bo nie idzie tego przeczytać ani zrozumieć ;)
michooo

Postprzez element » środa 17 sierpnia 2011, 16:14

dokładnie chodzi o to jak mam się połapać po której stronie jaki znak jest jak znaki są odwrócone tyłem do mnie i np miałem samochód z lewej jadący na wprost a ja miałem ustąp pierwszeństwa ale nie wiedziałem jaki znak miał ten z lewej i czy wogule miał znak bo może miał znak ustąp a ja i tak musiałem go przepuścić bo instruktor kazał:/ bo np znak mógł stać troszke przed skrzyżowaniem i np ja musiałem puszczać wszystkich bo byłem kursantem nie zależnie czy samochód jechał z prawej strony cz z przeciwka skręcał w prawo czy w lewo czy może to jest zależne żę ja jadąc z drogi mniej znanej i takiej mniejszej ale nie jest to ani droga gruntowa ani włączanie się do ruchu tylko poprostu wjazd na drogę główną i jest to droga dłuższa a samochód po prawej i po lewej jadą na wprost cały czas tą drogą główną czy ja się mylę??
element

Postprzez nyku » środa 17 sierpnia 2011, 20:19

tak samo masz się połapać jak i my czytając twoje wypowiedzi -,-

reguły nie ma, w 99 % masz któryś ze znaków obrazujących kto ma pierwszeństwo i jak wygląda układ ulic, np:
któryś ze znaków od A-6a do A-6e oraz T-6a do T-6d
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez piotrekbdg » środa 17 sierpnia 2011, 21:40

tak samo masz się połapać jak i my czytając twoje wypowiedzi -,-

Myslę że na drodze mimo wszystko jest łatwiej:)
piotrekbdg

Postprzez element » czwartek 18 sierpnia 2011, 13:34

dobra zadam prościej np jak ja mam znak ustąp pierwszeństwa i jestem kursantem to musze przepuszczać wszystkich i dopiero jak już będe miał wolną droge to moge jechać??
element

Postprzez Matthew » czwartek 18 sierpnia 2011, 14:48

(nawet jak nie jesteś już kursantem) Przepuszczasz (w kolejności):
- pojazdy uprzywilejowane
- pojazdy które są na drodze z pierwszeństwem przejazdu
- pojazdy które masz po prawej stronie skrzyżowania
- jeżeli skręcasz w lewo to pojazdy które jadą na wprost
- jeżeli skręcasz w lewo to pojazdy skręcające w prawo
Matthew

Postprzez element » czwartek 18 sierpnia 2011, 15:14

przecież ja to wiem ale instruktor kazał mi wszystkie pojazdy przepuścić i dopiero wtedy ruszać
element

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 sierpnia 2011, 15:30

element napisał(a):przecież ja to wiem ale instruktor kazał mi wszystkie pojazdy przepuścić i dopiero wtedy ruszać
Tak pewnie wynikało z sytuacji na drodze.

element napisał(a):nie wiedziałem jaki znak miał ten z lewej i czy wogule miał znak bo może miał znak ustąp
Sytuacja jest prostsza niż Ci się wydaje. Dojeżdżając do skrzyżowania masz A-7 ustąp pierwszeństwa, lub B-20 stop. Jeżeli pod jednym z tych dwóch znaków nie ma umieszczonej tabliczki T-6 w którejkolwiek odmianie oznacza to, że droga z pierwszeństwem przebiega w przybliżeniu w poprzek drogi, którą jedziesz.

element napisał(a):...jak mam się połapać po której stronie jaki znak jest jak znaki są odwrócone tyłem do mnie...
Nie musisz. Ale jeżeli ma Ci to ułatwić rozeznanie w sytuacji to:
A-7 ustąp pierwszeństwa to jedyny znak w kształcie trójkąta umieszczony "dzióbkiem" do dołu,
B-20 stop to jedyny znak w kształcie ośmiokąta.

michooo napisał(a):...zastosuj znaki interpunkcyjne i podziel ten słowotok na zdania, bo nie idzie tego przeczytać ani zrozumieć ;)
Musisz się wysilić, młodzież nie wie co to wielka litera i znaki interpunkcyjne.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 19 sierpnia 2011, 08:59

Matthew napisał(a): Przepuszczasz :
- pojazdy uprzywilejowane
- pojazdy które są na drodze z pierwszeństwem przejazdu
- pojazdy które masz po prawej stronie skrzyżowania
- jeżeli skręcasz w lewo to pojazdy które jadą na wprost
- jeżeli skręcasz w lewo to pojazdy skręcające w prawo

element napisał(a):przecież ja to wiem ale instruktor kazał mi wszystkie pojazdy przepuścić i dopiero wtedy ruszać
Pewnie nie było innych, np. na podporządkowanej z Twojej lewej.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze