Kto winien w przypadku takiego zachowania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto winien w przypadku takiego zachowania

Postprzez canis » wtorek 16 sierpnia 2011, 11:49

Witam

Mam zdane prawko od miesiąca...i pytanie mam w sumie o dostanie mandatu.
Więc tak...wczoraj odebrałem brata po spożyciu kilku piw, bratową i znajomych też i odwozilem do domu...ale z bratem doszło do sprzeczki słownej i chciał abym zamienil sie z nim, tzn ze on bedzie prowadził, bo jego autko, na niego ubezpieczenie...ale spowodowal zagrożenie w ruchu bo podczas jazdy zaciągnął mi hamulec reczny....tego nie mogłem przewidzieć.
Więc pytanie czy gdyby ktoś wjechał mi w tyłek spowodu że on mi zaciagnął ręczny czy ja bym dostał mandat, punkty karne czy jeśli by reszta potwierdziła policji ze on to zrobił jemu by coś zrobili??
Wiem że jako kierowca odpowiadam ja za jazde ale nikt z kierowców raczej nie spodziewa się że mu ktoś reczny zaciągnie.
Naszczescie o mały włos uniknąłem stłuczki bo szybko spusciłem reczny i dodałem gazu. Ale to brat spowodowal to zagrożenie nie ja
canis

Re: Kto winien w przypadku takiego zachowania

Postprzez cman » wtorek 16 sierpnia 2011, 12:02

Mandat zostałby nałożony na Ciebie, natomiast automatycznie powinieneś odmówić jego przyjęcia i w sądzie zostałbyś uniewinniony. Niemniej niewykluczone, że mogłaby się zdarzyć sytuacja, w której policjanci od razu nałożyliby mandat na pasażera, a nie na Ciebie.
cman

Postprzez szymon1977 » wtorek 16 sierpnia 2011, 12:38

A myślałem, że jest na odwrót!? Wydawało mi się, że kierowca w ogóle nie powinien ruszać, jeżeli wiezie pijanego, który ma ciągoty do kierowania bo mógł się spodziewać, że będzie łapał za ręczny, kierownice, itd. itp. Oczywiście pasażer jest odpowiedzialny za swój czyn, ale kierowca również.

Cman: możesz napisać, na jakiej podstawie kierowca byłby niewinny?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez BOReK » wtorek 16 sierpnia 2011, 13:18

Czyli gdybym miał brata z zaawansowanym Parkinsonem to też nie mógłbym go wieźć, bo w ramach tiku mógłby mnie walnąć w szczękę? Bez jaj, oczywiście że nie ma zakazu przewożenia osób, które mogą być nieobliczalne i na tej podstawie kierowca nie jest niczemu winien.

Poza tym to winę trzeba udowadniać, nie niewinność. ;]
BOReK

Postprzez cman » wtorek 16 sierpnia 2011, 13:28

szymon1977 napisał(a):Cman: możesz napisać, na jakiej podstawie kierowca byłby niewinny?

Chyba kierujący?
Ano na takiej, że to nie on, tylko pasażer spowodował zagrożenie - chyba dość logiczne.
cman

Postprzez Cyberix » wtorek 16 sierpnia 2011, 15:34

Nie jestem do końca pewien, wszak np. za brak zapiętych pasów przez pasażerów to kierujący płaci mandat a nie pasażerowie... podejrzewam, iż w tym wypadku kierujący dostałby mandat a potem może sobie założyć powództwo cywilne wobec pasażera...
Cyberix

Postprzez cman » wtorek 16 sierpnia 2011, 15:54

Cyberix napisał(a):Nie jestem do końca pewien, wszak np. za brak zapiętych pasów przez pasażerów to kierujący płaci mandat a nie pasażerowie (...)

Kierujący płaci za przewożenie osób bez zapiętych pasów co wynika z art. 45 ust. 2 pkt 3, natomiast niezależnie od tego każdy z pasażerów, który nie zapiął pasów, płaci swoją drogą za swoje wykroczenie co wynika z art. 39 ust. 1. Oczywiście taryfikator wyszczególnia obie pozycje: "Niekorzystanie z pasów bezpieczeństwa podczas jazdy" i "Kierowanie pojazdem przewożącym pasażerów niekorzystających z pasów bezpieczeństwa".

Cyberix napisał(a):(...) podejrzewam, iż w tym wypadku kierujący dostałby mandat a potem może sobie założyć powództwo cywilne wobec pasażera...

No a co ja napisałem? Tyle tylko, że niekoniecznie zaraz powództwo cywilne, bo już na etapie postępowania wynikającego z nieprzyjęcia mandatu sprawa może zostać rozwiązana.
Jeżeli zachowanie pasażera spowoduje poważny wypadek, to co, kierujący pójdzie siedzieć, a potem pasażerowi wytoczy powództwo? Nie. Wszystko ustali się w toku postępowania związanego z wypadkiem, również w statystykach policyjnych można znaleźć wyszczególnioną pozycję, w której sprawcami wypadków byli pasażerowie.
cman

Postprzez Cyberix » wtorek 16 sierpnia 2011, 15:59

cman masz właściwie racje, ale biorąc pod uwagę Polskie realia, sądy itd to droga przez mękę. Wyobraź sobie, jadę, pasażer zaciąga hamulec (na szczęście ja nie mam to mi nie zaciągnie), wypadek, trupy. Pasażer twierdzi, że on jechał grzecznie, ja twierdze, że on zaciągał... myślisz, że policja uwierzy tak na słowo? Dodatkowo pasażerowie byli po alkoholu zatem ewentualne zeznania to palcem po wodzie pisane. Wniosek na przyszłość: nie przewozić debili nawet jeśli to brat.
Cyberix

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 sierpnia 2011, 15:57

Cyberix napisał(a):...biorąc pod uwagę Polskie realia, sądy itd...
W Sądzie winny jest ten, komu się uda winę udowodnić. Jeżeli więc w Sądzie przyznasz się, że kontynuowałeś jazdę, pomimo, że pasażer poinformował Cię, że zaraz zaciągniesz ręczny to pewnie będziesz współwinny.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez leszekch73 » czwartek 18 sierpnia 2011, 19:31

Kto w tył bije koszta kryje.A wy tyle kto by dostał mandat.
leszekch73

Postprzez Cyberix » piątek 19 sierpnia 2011, 14:30

leszekch73 napisał(a):Kto w tył bije koszta kryje.A wy tyle kto by dostał mandat.

Na szczęście poza rymowankami jest jeszcze:

Art. 19. 1.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;

Oczywiście mamy przepis nakazujący zachowanie odległości ale nie dajmy się zwariować, że każdy musi trzymać 100 metrów bo baran jadący z przodu będzie dawał po hamulcach bez powodu, a dla zabawy.
Cyberix

Postprzez Borys_q » piątek 19 sierpnia 2011, 16:21

ale spowodował zagrożenie w ruchu bo podczas jazdy zaciągnął mi hamulec ręczny....tego nie mogłem przewidzieć.

Brat powinien dostać w <&%#$@> i zostać na natychmiast wyrzucony z samochodu, nawet w 20 stopniowy mróz i śnieżyce to mu się odechce takich sztuczek.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kg1956 » sobota 20 sierpnia 2011, 07:46

Ja w takim przypadku zatrzymałbym samochód w najbliższym możliwym miejscu, pożegnałbym się z pasażerami i poszedbym do domu.
kg1956

Postprzez Borys_q » sobota 20 sierpnia 2011, 16:57

Tylko zabrać trzeba kluczyki co by pijak nie prowadził auta.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kg1956 » sobota 20 sierpnia 2011, 23:34

Ja nie zabrałbym kluczyków.
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze