Rowerzysta i dwukierunkowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rowerzysta i dwukierunkowa

Postprzez kamas3 » środa 03 sierpnia 2011, 23:43

Więc mamy taką drogę dwukierunkową po jednym pasie w każdym kierunku, i nasuwa mi się pytanie jak wyprzedzić tego rowerzystę jeżeli mam linie podwójną ciągłą i nie mam miejsca do wyprzedzania na moim pasie to co powinienem zrobić?
1. Wlec się za rowerem aż zacznie mi się przerywana (tak mi każe instruktor)
2.Ominąć go możliwie blisko bez najeżdżania na linie ciągłą (też taki manewr wykonywałem co wydawało mi się dziwne, chociaż droga była trochę szersza niż w punkcie pierwszym)

http://imageshack.us/photo/my-images/99/83908966.jpg/
kamas3

Re: Rowerzysta i dwukierunkowa

Postprzez raf891 » czwartek 04 sierpnia 2011, 00:14

wyprzedzic go w taki sposob aby nie najezdzać na linie ciągła, jesli wyprzedzenie bedzie wymagało najechanie na linie ciągła i wiesz ze najedziesz na nią to musisz sie wlec az zacznie sie linia umowliwiajaca wyprzedzenie. I mylisz pojecia nie ominąc tylko wyprzedzić jesli jedzie w tym samym kierunku, omijanie jest to przechodzenie przejezdzanie obok pojazdu ktory nie jest w ruchu.
raf891

Postprzez kamas3 » czwartek 04 sierpnia 2011, 08:56

ale wówczas gdy wyprzedzam go nie przekraczając linii to już nie sygnalizuje tego ?
kamas3

Postprzez DEXiu » czwartek 04 sierpnia 2011, 12:58

Nie sygnalizujesz, ale musisz zachować odstęp minimum 1 metra, co w przypadku znacznej liczby dróg w Polsce jest awykonalne.
Wniosek: wleczesz się za rowerzystą. Spieszy Ci się gdzieś w czasie egzaminu? :P
DEXiu

Postprzez raf891 » czwartek 04 sierpnia 2011, 14:28

jesli jedziesz swoim pasem to nie musisz ale wypadalo by go wlaczyc chociazby zeby inny uczestnicy ruchu jadacy za toba widzieli ze wyprzedzdzasz. Jesli natomiast wyprzedzenie zmusilo by cie wjechania na pas obok to musisz wlaczyc.
raf891

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 04 sierpnia 2011, 16:28

raf891 napisał(a):jesli jedziesz swoim pasem to nie musisz ale wypadalo by go wlaczyc

:shock:
Musisz sygnalizować wyprzedzanie w każdym przypadku. I oczywiście 1metr odległości. Wyprzedzanie na siłę, tak, żeby się zmieścić na swoim pasie, kilka centymetrów od wyprzedzanego, to proszenie się o wypadek. Jeśli będziesz już musiał wyprzedzić, to przekrocz tę linie, ale zachowaj odstęp.
BOLEKlodz

Postprzez michooo » czwartek 04 sierpnia 2011, 16:57

Musisz sygnalizować wyprzedzanie w każdym przypadku

Bzdura :shock:

Od kiedy mamy obowiązek sygnalizowania wyprzedzania? Może przegapiłem jakąś zmianę w przepisach. Jak jedziesz cały czas lewym pasem i wyprzedzasz tych na prawym to też coś sygnalizujesz?

Sygnalizujemy ZMIANĘ PASA, a nie wyprzedzanie!
michooo

Postprzez qwer0 » czwartek 04 sierpnia 2011, 18:37

Potwierdzam,

to bzdura.

awykonalne.

Nie czepiam sie, bo sam tego kiedys nie wiedzialem, ale niewykonalne
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kamas3 » piątek 05 sierpnia 2011, 08:49

to jak go wyprzedzam ten rower na swoim pasie dość szerokim to nie sygnalizuje ponieważ nie zmieniam pasa czy tak ?
kamas3

Postprzez maryann » piątek 05 sierpnia 2011, 10:06

falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kamas3 » piątek 05 sierpnia 2011, 22:29

Filmik wiele nie powiedział ponieważ za najazd na linie zostałbym oblany więc filmik bardziej dla kierowców posiadających prawo jazdy
kamas3

Postprzez BOLEKlodz » sobota 06 sierpnia 2011, 17:21

michooo napisał(a):

Bzdura :shock:

Od kiedy mamy obowiązek sygnalizowania wyprzedzania? Może przegapiłem jakąś zmianę w przepisach. Jak jedziesz cały czas lewym pasem i wyprzedzasz tych na prawym to też coś sygnalizujesz?

Sygnalizujemy ZMIANĘ PASA, a nie wyprzedzanie!

Cholera! otym zapomniałem. :oops: Ale zmieniając tor jazdy nie zmieniając pasa chyba by się przydało?
BOLEKlodz

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 sierpnia 2011, 01:10

Czy "by się przydało", to zdania są podzielone. Ważne jest, że nie jest to wymagane przepisami.
scorpio44

Postprzez piotrekbdg » niedziela 07 sierpnia 2011, 13:06

Ale zmieniając tor jazdy nie zmieniając pasa chyba by się przydało?

Zgłoś propozycję zmiany przepisów, może się uda.
piotrekbdg

Postprzez szymon1977 » niedziela 07 sierpnia 2011, 15:00

to bzdura.

ale wówczas gdy wyprzedzam go nie przekraczając linii to już nie sygnalizuje tego?

Tak mówią Przepisy, więc w teorii tak jest. Rozpatrzmy sytuację od strony praktycznej.

Jedzie sobie rowerzysta, dość blisko krawędzi jezdni powiedzmy około 0,30m. Sam rower ma szerokość około 0,90m. Aby go wyprzedzić Prawo zobowiązuje nas do zachowania odstępu 1m. Wychodzi więc na to, że rowerzysta w praktyce zajmuje 2,20m. Wystarczy to w zupełności, aby wyznaczyć pas ruchu.
pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;

Zamierzamy wyprzedzić tego rowerzystę. Mamy podwójną linię ciągłą, na którą wjechać nam nie wolno. Aby zgodnie z przepisami wyprzedzić to na części jezdni wyznaczonej do jazdy w "naszym" kierunku musi się zmieścić pas ruchu, którym będziemy wyprzedzać.

Wyszło na to, że aby wyprzedzić rowerzystę zgodnie z Przepisami musimy mieć co najmniej dwa pasy, i podczas wyprzedzania pas zmienić.
Oddział 4
Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
Art. 22.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Mam rację?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze