Nie wykończone rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nie wykończone rondo

Postprzez kamas3 » środa 03 sierpnia 2011, 13:32

Witam dziś miałem ciekawą sytuacje, jak jeździłem z instruktorem to dojechaliśmy do ronda które jest wybudowane w 3/4 znaczy że jeszcze kawałek ronda jest kończone i jest wyłączone z ruchu no i były oczywiście znaki ustąp pierwszeństwa przed rondem ale były one w foli przezroczystej tak jakby oczywiście były nowe no i instruktor kazał mi ustępować pierwszeństwa tym wjeżdżającym kiedy ja byłem na rondzie, wiem że trzeba ustąpić pierwszeństwa ale wtedy kiedy tego znaku ustąp nie ma przed rondem a on był tyle że w foli i zgłupiałem, jeżeli chodzi o rondo to jest to małe rondo takie typowe małe rondo miastowe z malutką wysepką. Pytanie brzmi czy instruktor robił mnie w balona czy rzeczywiście oni mieli pierwszeństwo ??
kamas3

Re: Nie wykończone rondo

Postprzez kg1956 » środa 03 sierpnia 2011, 17:45

Jeśli nie ma znaków (zakryte) obowiązuje pierwszeństwo z prawej.
kg1956

Postprzez Zonaimad » czwartek 04 sierpnia 2011, 03:49

Tylko, czy znak owinięty przeźroczystą folią można uznać za zakryty? :D
Zonaimad

Postprzez maryann » czwartek 04 sierpnia 2011, 10:07

Ponieważ "nie wiadomo co mamy"- zasada jazdy jest tylko jedna: "nie wiadomo jak". I art. 3.1 musi wystarczyć, nie dać się zabić i nikogo i OK.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Zonaimad » czwartek 04 sierpnia 2011, 13:29

A za takie "nie wiadomo jak" powinien koniec końców odpowiedzieć zarządca drogi / wykonawca robót, zanim dojdzie do poważnego wypadku...
Zonaimad

Powrót do Sytuacje na drodze