Problem ze zrozumieniem skrzyżowań z znakami

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Problem ze zrozumieniem skrzyżowań z znakami

Postprzez krystianh2o » środa 27 lipca 2011, 21:16

Witam jestem w trakcie robienia prawa jazdy, mam problem ze zrozumieniem skrzyżowań ze znakami, czasem rozumiem nie które a niektóre częściowo nie do końca, można gdzie poczytać o głębszych wyjaśnieniach? dla czego puszczamy np tego a nie tego.

Na przykład

http://img35.imageshack.us/img35/1441/96777679.png
Prawidłowe to a.b.c i tak zaznaczyłem.

Rozumień ze trzeba ustąpić tym wszystkim którzy jadą według grubej Lini?
Ale np ciężarówka nie jedzie według grubej Lini, tylko z niej wyjeżdża skręcając w lewo i właśnie tego nie rozumiem.
Czy jak właśnie tak jak na tym skrzyżowaniu jest gdzie mam znak ustąp pierwszeństwa a inni wyjeżdżają z dróg gdzie jest linia nie ważne jak jadą tylko wyjeżdżają z grubej, to muszę wszystkim tym z grubej Lini ustąpić?
krystianh2o

Re: Problem ze zrozumieniem skrzyżowań z znakami

Postprzez Cyberix » środa 27 lipca 2011, 21:28

Zasady są proste.
gruba - gruba -> czyli ten sam poziom pierwszeństwa -> zatem przechodzisz do zasad ogólnych, czyli jadący prosto ma pierwszeństwo, skręcający w lewo ustępuje, zasada prawej strony (ogólnie)
gruba - cienka -> jak jesteś na grubej to ZAWSZE masz pierwszeństwo odnośnie do tych co są na cienkiej, niezależnie czy jedziesz dalej gruba czy z niej zjeżdżasz.
cienka - gruba -> ustępujesz wszystkim na grubej niezależnie jak po niej jadą i czy z niej zjeżdżają
cienka - cienka -> czyli ten sam poziom pierwszeństwa -> zatem przechodzisz do zasad ogólnych, czyli jadący prosto ma pierwszeństwo, skręcający w lewo ustępuje, zasada prawej strony (ogólnie)

Do tego dodaj tramwaje, pojazdy uprzywilejowane i będzie gites.
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze