Wyjazd z jednokierunkowej w prawo na środkowy pas ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyjazd z jednokierunkowej w prawo na środkowy pas ruchu

Postprzez JoeKulawy » piątek 15 lipca 2011, 14:15

Wczoraj przydarzyła mi się dziwna sytuacja. Rozrysowałem to w załączniku zdarzenia1.gif.
Ja: kolor niebieski
Osoba mająca pretensję: kolor zielony

W tej sytuacji jadąc jednokierunkową było na tyle miejsca, aby ustawić się po lewej stronie zielonego autka, ponieważ chciałem wyjechać w prawo na środkowy pas ruchu z konieczności skrętu lewo na najbliższym skrzyżowaniu.
Wszystkie pozostałe samochody stały, z racji czerwonego światła. Pan z lewej pokazuje mi, że mnie puszcza. Widząc, że nic nie jedzie sąsiednim pasem ruszam. Jak się okazało zapaliło się też zielone światło, przez co Pan w "zielonym" także ruszył, praktycznie w tym samym momencie i trąbi na mnie w momencie, gdy prostuje samochód ustawiając się na środkowym pasie. Innymi słowy wjechałby mi w bok. W jego zamiarze było także ustawienie się na środkowym pasie ruchu.

Miałem prawo ustawić się koło niego i próbować wjechać na środkowy pas, czy też powinienem grzecznie czekać na swoją kolej za nim? Jeżdżę tą trasą praktycznie codziennie i w 90% przypadków nikt nie ma o to pretensji lub po prostu trafiam tylko na osoby chcące jechać na wprost na najbliższym skrzyżowaniu. :)

Pytanie drugie: Czy wyjeżdżając z jednokierunkowej jadąc na skrzyżowaniu na wprost (także w drugą jednokierunkową) mogę ustawić się przy lewej stronie, umożliwiać tym za mną na ewentualny skręt w prawo, czy też przy lewej stronie ustawiamy się tylko w przypadku skrętu w lewo?
Załączniki
zdarzenie1.gif
zdarzenie1.gif (9.54 KiB) Przeglądane 5973 razy
JoeKulawy

Re: Wyjazd z jednokierunkowej w prawo na środkowy pas ruchu

Postprzez mk61 » piątek 15 lipca 2011, 14:34

Art. 22. 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.

Tyle prawo.
Życie, logika i zdrowy rozsądek jednak mówią, żeby nie komplikować sobie i innym życia i jeśli chce się wjechać na lewy, w tym przypadku, pas to się omija pozostałe trzymające się prawej krawędzi.

W przypadku kolizji wina raczej byłaby niestety po Twojej stronie. A wystarczyłoby tylko namalować dwa pasy do skrętu w lewo i już by było wygodniej.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rusel » piątek 15 lipca 2011, 14:38

czy na tej jednokierunkowej byl znak nakaz skretu w prawo?

Życie, logika i zdrowy rozsądek jednak mówią, żeby nie komplikować sobie i innym życia i jeśli chce się wjechać na lewy, w tym przypadku, pas to się omija pozostałe trzymające się prawej krawędzi.

ale tu nie trzeba zdrowego rozsadku bo zgodnie z oznakowaniem powinien tam stac znak nakazu a nawet jezeli go nie ma to i tak nie ma tu zastosowanie obowiazku zblizenia sie do prawej krawedzi zgodnie z w/w zapisem, kolega mial prawo wykonac ten manewr prawoskretu z lewego pasa
rusel

Postprzez JoeKulawy » piątek 15 lipca 2011, 14:56

@mk61
"Życie, logika i zdrowy rozsądek". Bardzo dobrze napisane. Dla mnie logicznym jest jazda w ten sposób. Nie wyobrażam sobie stania za sznurkiem samochodów chcących wjechać na prawy pas po skręcie.
Odwracając sytuację, jadąc samochodem zielonym mam większą widoczność wjeżdżając na środkowy pas, przez co mogę przepuścić "samego siebie".
Pytanie czy omijając w ten sposób rzeczywiście była by moja wina. Przecież gość mi wjedzie w tył, w najlepszym wypadku bok.

@rusel
Nie. Jest wąska jednokierunkowa gdzie mieszczą się dwie osobówki + 1m luzu. Jedyny, to ustąp pierwszeństwa. Zdjęcie jest trochę mylące. Nie ma tam pasa zieleni oddzielającego jezdnie. Z tej jednokierunkowej można wyjechać także w lewo (jest linia przerywana oddzielająca przeciwny pas ruchu)
JoeKulawy

Postprzez Cyberix » piątek 15 lipca 2011, 15:00

Ustawiając się po lewej stronie, spowodowało to utworzenie się dwóch niewyznaczonych pasów. Co z kolei prowadzi to tego, iż ten z prawej strony powinien zająć pas prawy, a ten z lewej lewy. Niestety, w przepisach nigdzie nie ma tego dosłownie powiedziane -> wystarczy poczytać wątki z 2 pasów na 3 i podobne...
Raczej chodzi o kulturę, której niestety brakuje.
Cyberix

Postprzez rusel » piątek 15 lipca 2011, 15:05

Z tej jednokierunkowej można wyjechać także w lewo

chyba sie nie rozumiemy, najpierw skrecamy w prawo na droge dwujezdniowa o dwoch jezdniach jednokierunkowych i o dwoch pasach w jednym kierunku na danej jezdni, w przeciwnym razie jedziesz pod prad, jaki pozniej chcesz obrac kierunek to narazie nie jest istotne, przepis wyraznie mowi ze gdy dopuszcza sie jazde w jednym kierunku z jednokierunkowej to zasada prawej i lewej krawedzi przestaje obowiazywac, innymi slowy skret z drogi jednokierunkowej na jezdnie jednokierunkowa :)
rusel

Postprzez JoeKulawy » piątek 15 lipca 2011, 15:22

Uaktualniłem obrazek.
Załączniki
zdarzenia2.gif
zdarzenia2.gif (9.08 KiB) Przeglądane 5930 razy
JoeKulawy

Postprzez mapmen » piątek 15 lipca 2011, 15:49

Jesteś pewny, ze jest rzeczywiscie kawalek przerywanej na drodze z pierwszenstwem na wprost podporzadkowanej [umozliwiajacy skret w lewo]?
mapmen

Postprzez rusel » piątek 15 lipca 2011, 15:59

w takim przypadku nie miales prawa sie znalesc na tym pasie
rusel

Postprzez Cyberix » piątek 15 lipca 2011, 22:58

Do bani takie obrazki, raz pas zieleni a raz podwójna ciągła z kawałkiem przerywanej :eek2:
Cyberix

Postprzez lith » piątek 15 lipca 2011, 23:35

Nie można z lewego w takiej sytuacji skręcać w prawo. Jakby Ci wjechał to byłaby Twoja wina. A, że się wkurzył to pewnie dlatego, ze poczuł się jak frajer :)0 on czeka zgodznie z przepisami, a szczwaniak go omija. Oczywiście, że przejazd lewą stroną wydaje się kuszącą opcją, ale trzeba brać pod uwagę, że jest to opcja niezgodna z przepisami i trzeba jadąc tak się z tym liczyć.

Pewnie można by lepiej rozwiązać ruch na tym skrzyżowaniu- prawy to skrętu w prawo, lewy do skrętu w lewo i w prawo, poprowadzić linię pomocniczą i by było fajnie... ale tak nie zrobiono.
lith

Postprzez zalman » środa 06 marca 2013, 12:54

Nie chcialem zakladac ponownego tematu takze zapytam w tym. Jak ustawic sie w takiej sytuacji. Na czerwono jest zaznaczony moj tor jazdy jest to jazda ulica jednokierunkowa. Jak wiadomo przy skrecie w lewo trzeba zblizyc sie do lewej krawedzi jezdni jadac jednokierunkowa. Z tym ze jak sie zblize to lewej strony ciezko jest pozniej wymanewrowac tak by nie wyjechac prejezdzajac podwojna linie ciagla. Niestety opisywana sytuacje mialem na egzaminie i ciagle sie glowilem wracajac do domu jak to mozliwe ze wjechalem doslownie pod prad bo skrecilem w srodkowy lewy pas... szkoda slow. Teraz widze ze jakby nie zjezdzal do lewej strony to widzialbym miejsce wjazdu a tak widzialem tylko linie ciagla... Czy jak ustawie sie w takim przypadku po srodku wyjazdu to bedzie blad zobowiazujacy egzaminatora do przerwania egzaminu?
Ponizej przedstawiam sytuacje:

Obrazek
zalman

Postprzez mk61 » środa 06 marca 2013, 13:01

Najrozsądniej byłoby jechać wzdłuż lewego krawężnika. Ale prosto, a nie skręcając, jak krawężnik. Wjeżdżając już na skrzyżowanie trochę bym skręcił w prawo, żeby tylnym lewym kołem nie najechać na ciągłą.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez zalman » środa 06 marca 2013, 13:25

niby racja, jednak samochody byly doslownie tak ustawione jak na zdjeciu, a pas linii przerywanej nie byl widoczny z mojej perspektywy. Zastanawia mnie jedynie jezeli ustawilbym sie na srodku wyjazdu czy egzaminator moglby przez to przerwac egzamin? Nie dosc ze trafil mi sie nie mily egzaminator ktory zamiast wydawac komendy to tylko komentowal... Na kursie jazdy uczono mi ze jak sie boje ze odbije mi kierunkowskaz to moge przytrzymac go a ten mi podczas egzaminu zwrocil uwage ze to niedozwolone...
zalman

Postprzez mk61 » środa 06 marca 2013, 13:37

Stojąc na środku mógłbyś przyblokować kogoś za Tobą, kto chciałby skręcić w prawo. Wtedy może to być utrudnianie ruchu, za co jest chyba błąd, ale nie oblanie - tu niech ktoś mądrzejszy powie, bo ja nie pamiętam. Co do kierunkowskazu, to niedozwolone to nie jest, ale jak wyskoczy i od razu ponownie go włączysz, to nie może to być uznane za błąd.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze