Zawracanie na przełączkach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na przełączkach

Postprzez Overmind » wtorek 28 czerwca 2011, 14:33

Mam pewne pytanie dotyczące zawracania na przełączkach, takich jak np. ta:

http://mapy.zumi.pl/,,,18.96841235,50.2 ... =50.286936

lub ta:

http://mapy.zumi.pl/,,,18.97141685,50.2 ... =50.285079

Dlaczego większość kierowców (przynajmniej sądząc po tym, co zdążyłem zaobserwować) ustawia się podczas zawracania przez przełączki przy ich lewych krawędziach? Czy nie powinniśmy zgodnie z zasadą ruchu prawostronnego ustawiać się po prawej stronie przełączki, możliwie przy jej środku?
Overmind

Re: Zawracanie na przełączkach

Postprzez piotrekbdg » wtorek 28 czerwca 2011, 14:44

To nie są skrzyżowania tylko jak sam zauważyłeś - przełączki. Nie ma więc problemu ruchu poprzecznego, mamy tylko kierowców zawracajacych z dwóch stron. W takiej sytuacji zawracanie przy lewej krawędzi jest prostsze i wygodniejsze dla wszystkich.
piotrekbdg

Postprzez Overmind » wtorek 28 czerwca 2011, 15:01

Zgadzam się, że jest to wygodniejsze i prostsze rozwiązanie, ale jeśli kierowcy mogą zawrócić z obydwu stron, to znaczy, że taka przełączką to odcinek drogi o ruchu dwukierunkowym. A zgodnie z przepisami poruszanie się po lewej stronie drogi dwukierunkowej jest zabronione.

Wygoda i praktyczność rozwiązania versus przepisy.
Overmind

Postprzez mls » wtorek 28 czerwca 2011, 15:41

Overmind napisał(a):Wygoda i praktyczność rozwiązania versus przepisy.

Raczej, przede wszystkim, bezpieczeństwo. Na większości skrzyżowań, o ile nie jest wyznaczone inne zachowanie, pojazdy skręcając w lewo mijają się prawą stroną, bezkolizyjnie. To też jest dla Ciebie dziwne?
mls

Postprzez michooo » wtorek 28 czerwca 2011, 16:04

Zgadzam się, że jest to wygodniejsze i prostsze rozwiązanie, ale jeśli kierowcy mogą zawrócić z obydwu stron, to znaczy, że taka przełączką to odcinek drogi o ruchu dwukierunkowym.

A zatoczka autobusowa do też oddzielna droga?

Poczytaj najpierw definicję drogi to może się wyjaśni, bo z tą znajomością przepisów coś średnio :)
michooo

Postprzez M.S. » wtorek 28 czerwca 2011, 16:48

Overmind napisał(a):Zgadzam się, że jest to wygodniejsze i prostsze rozwiązanie, ale jeśli kierowcy mogą zawrócić z obydwu stron, to znaczy, że taka przełączką to odcinek drogi o ruchu dwukierunkowym. A zgodnie z przepisami poruszanie się po lewej stronie drogi dwukierunkowej jest zabronione.

Aby droga była drogą w rozumieniu PORD to musi mieć powyżej 20m :)
M.S.

Postprzez Overmind » wtorek 28 czerwca 2011, 17:05

mls napisał(a):Raczej, przede wszystkim, bezpieczeństwo. Na większości skrzyżowań, o ile nie jest wyznaczone inne zachowanie, pojazdy skręcając w lewo mijają się prawą stroną, bezkolizyjnie. To też jest dla Ciebie dziwne?

Gdyby przed wykonaniem skrętu w lewo obydwa pojazdy zjechały do lewej krawędzi jezdni, to tak, byłoby to dla mnie dziwne. Zresztą, czy jest w ogóle jakiś przepis zabraniający wymijania się z prawej strony?

michooo napisał(a):A zatoczka autobusowa do też oddzielna droga?

Poczytaj najpierw definicję drogi to może się wyjaśni, bo z tą znajomością przepisów coś średnio

Nie pisałem nic o żadnych "oddzielnych drogach". Napisałem tylko, że przełączka jest odcinkiem drogi (choć może lepiej byłoby powiedzieć, że jest jej częścią), na której obowiązuje ruch dwukierunkowy. Z tą umiejętnością czytania ze zrozumieniem coś średnio.

@M.S.

Ściśle mówiąc, jest to część definicji drogi twardej, ale i tak nie jest to związane z tematem. Nie napisałem, że przełączka stanowi osobną drogę.

Jeśli ktoś potrafi lepiej określić, czym jest przełączka, to chętnie poczytam.
Overmind

Postprzez piotrekbdg » wtorek 28 czerwca 2011, 18:02

Na przełączce można tylko zawracać - jesli znajdą się dwa pojazdy które będą chciały wykonać ten manewr (ustawione z przeciwka względem siebie) to i tak muszą wykonać ten manewr mijając się prawymi bokami. Więć to żadna róznica czy miną się na środku przełączki czy każdy przy swojej krawędzi.
piotrekbdg

Postprzez Overmind » wtorek 28 czerwca 2011, 20:02

Szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem. Jeśli oba pojazdy ustawią się po prawej stronie przełączki, to wyminą się normalnie lewymi bokami.
Overmind

Postprzez Cyberix » wtorek 28 czerwca 2011, 20:31

@Overmind, nie kombinuj. Na przełączkach nie będącymi skrzyżowaniami zawracamy przy lewej krawędzi. Koniec kropka. Jak się będziesz ustawiał na środku to tylko może ci ktoś w czoło popukać.
Cyberix

Postprzez michooo » wtorek 28 czerwca 2011, 21:06

Overmind napisał(a):Szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem. Jeśli oba pojazdy ustawią się po prawej stronie przełączki, to wyminą się normalnie lewymi bokami.

Na normalnym skrzyżowaniu skręcając w lewo też mogą mijać się kolizyjnie - lewymi bokami. Jak ktoś lubi utrudniać sobie i innym życie (zwłaszcza przy większym natężeniu ruchu) to jego sprawa.
Kolega @lith może się wypowiedzieć o takich manewrach, ostatnio ciekawie dyskutowaliśmy na ten temat :)

Co do czytania ze zrozumieniem:
Kod: Zaznacz cały
1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

W przypadku drogi dwujezdniowej mamy obowiązek poruszać się po prawej jezdni. Zaraz pewnie zaczniesz znów dzielić drogę na mniejsze kawałki i rozpatrywać je osobno. Więc uprzedzę Twoje wątpliwości. W przypadku drogi z pierwszego posta mamy 2 jezdnie i przełączkę między nimi. Zatem albo należy ona do obu jezdni albo do żadnej, natomiast nie wiem w jakim celu i w jaki sposób chcesz w jej obrębie wyróżniać strony, jezdnie czy pasy ruchu.
michooo

Postprzez Overmind » wtorek 28 czerwca 2011, 22:58

Cyberix napisał(a):@Overmind, nie kombinuj. Na przełączkach nie będącymi skrzyżowaniami zawracamy przy lewej krawędzi. Koniec kropka. Jak się będziesz ustawiał na środku to tylko może ci ktoś w czoło popukać.

Aha, czyli olewamy sobie w tym wypadku zasadę ruchu prawostronnego bo... no właśnie, dlaczego? Bo robi tak większość kierowców? Bo mamy taki kaprys? Na jakiej podstawie na przełączkach ma Twoim zdaniem obowiązywać ruch lewostronny?

Nic nie mówiłem o ustawianiu się na środku przełączki, tylko przy jej środku po prawej stronie. Chociaż może nie jest to (tzn. ustawianie się przy środku) na takiej przełączce konieczne.

@michooo

Nie rozumiem, co zacytowany fragment ma wspólnego z bieżącym wątkiem dyskusji.

To nie ja tutaj dzielę przełączkę na pasy ruchu. Sam fakt, że kierowcy jadący względem siebie z naprzeciwka i próbujący zawrócić ustawiają lub wymijają się na przełączce obok siebie, świadczy o tym, że istnieją tam niewyznaczone pasy ruchu prowadzące w przeciwnych kierunkach. Czyli mamy ruch dwukierunkowy, a to oznacza konieczność zajęcia prawego pasa.
Ostatnio zmieniony wtorek 28 czerwca 2011, 23:55 przez Overmind, łącznie zmieniany 1 raz
Overmind

Postprzez piotrekbdg » wtorek 28 czerwca 2011, 23:01

Dwa samochody wykonują zawracanie/lewoskręt. Mijają się bezkolizyjnie prawymi bokami, tak? Ruchu poprzecznego nie ma, wiec nie muszą tego robić dokładnie na środku przełączki, mogą przy bliższych krawędziach.
piotrekbdg

Postprzez Overmind » środa 29 czerwca 2011, 00:01

No właśnie ja twierdzę, że nie mogą się na przełączce wyminąć prawymi bokami podczas zawracania, ponieważ to oznaczałoby, że znajdują się w pewnym momencie (a czasami dość długo, kiedy trzeba czekać na szansę dokończenia zawracania) na lewym pasie tejże przełączki. A to oznacza złamanie zasady o ruchu prawostronnym.

Rzeczywiście, nie muszą się ustawiać w pobliżu środka przełączki. Tu niepotrzebnie namieszałem w pierwszym poście. Ale na pewno muszą się ustawić przy prawej krawędzi (na prawym pasie) przełączki.
Overmind

Postprzez michooo » środa 29 czerwca 2011, 01:32

No właśnie ja twierdzę, że nie mogą się na przełączce wyminąć prawymi bokami podczas zawracania

A ja twierdzę, że w ogóle nie powinniśmy skręcać w lewo ani zajmować lewego pasa, bo mamy ruch prawostronny. A co, nie wolno mi tak twierdzić? :P Też wybrałem sobie jakiś wyrwany z kontekstu przepis i dokleiłem własną ideologię.

Ale na pewno muszą się ustawić przy prawej krawędzi (na prawym pasie) przełączki.

Bo?

Czyli mamy ruch dwukierunkowy, a to oznacza konieczność zajęcia prawego pasa.

Powtórzę po raz kolejny - nie traktujemy przełączki jako osobnej jezdni, tylko stosujemy przepis (zignorowany przez Ciebie fragment, który zacytowałem) do całości drogi dwujezdniowej.

Albo inaczej.
Jak tak bardzo się upierasz, podziel sobie tę przełączkę na dwa pasy niewyznaczone i każdy z nich przypisz do jednej z jezdni. Masz wtedy po każdej stronie pas do zawracania, który zakręca i kończy się przy jezdni o przeciwnym kierunku. Zadowolony? Jak pewnie zauważysz, są wtedy 2 kombinacje, można w ten sposób (zależnie od przebiegu tego domniemanego pasa) uzyskać zawracanie bezkolizyjne lub kolizyjne. I nie mamy wtedy naciąganych teorii o prawej stronie, bo tak nas pas prowadzi.
Dla mnie to zbyt wysoki poziom abstrakcji, ale może do Ciebie to przemawia.
Ostatnio zmieniony środa 29 czerwca 2011, 13:45 przez michooo, łącznie zmieniany 1 raz
michooo

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze