No właśnie ja twierdzę, że nie mogą się na przełączce wyminąć prawymi bokami podczas zawracania
A ja twierdzę, że w ogóle nie powinniśmy skręcać w lewo ani zajmować lewego pasa, bo mamy ruch prawostronny. A co, nie wolno mi tak twierdzić?

Też wybrałem sobie jakiś wyrwany z kontekstu przepis i dokleiłem własną ideologię.
Ale na pewno muszą się ustawić przy prawej krawędzi (na prawym pasie) przełączki.
Bo?
Czyli mamy ruch dwukierunkowy, a to oznacza konieczność zajęcia prawego pasa.
Powtórzę po raz kolejny - nie traktujemy przełączki jako osobnej jezdni, tylko stosujemy przepis (zignorowany przez Ciebie fragment, który zacytowałem) do całości drogi dwujezdniowej.
Albo inaczej.
Jak tak bardzo się upierasz, podziel sobie tę przełączkę na dwa pasy niewyznaczone i każdy z nich przypisz do jednej z jezdni. Masz wtedy po każdej stronie pas do zawracania, który zakręca i kończy się przy jezdni o przeciwnym kierunku. Zadowolony? Jak pewnie zauważysz, są wtedy 2 kombinacje, można w ten sposób (zależnie od przebiegu tego domniemanego pasa) uzyskać zawracanie bezkolizyjne lub kolizyjne. I nie mamy wtedy naciąganych teorii o prawej stronie, bo tak nas pas prowadzi.
Dla mnie to zbyt wysoki poziom abstrakcji, ale może do Ciebie to przemawia.