Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Postprzez maryann » czwartek 09 czerwca 2011, 14:43

http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/om ... vi/4627032
Obowiązkowo w Wiadomościach, Faktach, Wydarzeniach i wszystkich serwisach informacyjnych!
Uprzedzę pomysły niektórych na trzymanie dwusekundowego odstępu- jakoś jedni mogą jechać bliżej poprzednich, a inni śpią! I nie chodzi tylko o odstęp, ale również o zwłokę w ruszeniu po poprzedniku, nie wspominając o spóźnianiu się prawie zawsze tego pierwszego. Wiem- szkoły doskonalenia jazdy uczą i zalecają 2sekundowy odstęp, w trudnych warunkach trzy- ale tu mamy idealne i małe prędkości. Sekunda-półtorej to na początek po ruszeniu dość!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Re: Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Postprzez qwer0 » czwartek 09 czerwca 2011, 15:42

Pieprzenie o xsekundowych odstepach. Nie sadze aby ktokolwiek zwlekal z takiego powodu, o ktorym ja osobiscie pierwsze slysze.
Jakie x sekundowe odstepy?
Problemem jest to, ze ludzie przysypiaja. Na koncu masz experyment ile aut przejedzie gdy sie wszyscy postaraja. Byli do tego przygotowani, a mimo tego ostatni przysnal i to sporo.
A teraz w warunkach drogowych, gdy stoi sznurek aut i nikt nie czai sie z wrzuconym biegiem, bo wie ze to experyment i ktos bedzie mierzyl czas - jeden przeciera okular, drugi bawi sie radiem, trzeci komorka, a czwarty zabawia dziecko siedzace na tylnym fotelu.

Oczywiscie, ze mozna to robic sprawniej niz dzieje sie to teraz, ale zeby zaraz sie tak podniecac.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez bolcik » czwartek 09 czerwca 2011, 15:58

hahah dla mnie to jest smieszne
"zmniejszanie odstepow" no nie moge haha
ja mam na ten temat inna teorie. wyobrazcie sobie 10 samochodow stojacych na czerwonym. kazdy siedzi na zderzaku drugiego. pojawia sie zielone i co? 1 rusza, 2 czeka az pierwszy ruszy dopiero wtedy on sie zbiera. 3 czeka na 1 i 2 i tak w kolko. i co z tego ze odleglosci sa centymtrowe? 10 nie ruszy jak widzi zielone bo sie bedzie bal stluczki skoro ma kilanascie cm odstepu wiec spokojnie sobie poczeka...
a teraz wyobrazcie sobie ze kazdy z samochodow ma 2 m odstepu (w zaleznosci od umiejętności). korek wydluza sie o powiedzmy z 50m do około 70m. przyrost bardzo duzy ale zapala sie zielone swiatlo i wszyscy ruszaja bo maja miejsce. gdzie bedzie wieksza przepustowosc? i co z tego ze korek jest dluzszy jak duzo szybciej znika? kazdy zostawia przed soba tyle miejsca ile potrzebuje. denerwuja mnie tacy co sadza ze dojada sobie do zderzaka czyjegos bo szybciej rusza. myslenie panowie myslenie. w moim miescie jest system odliczajacy czas do zielonego. i co z tego jak patrzy na nie 1 i czasami 2 osoba...
cman: "W temacie nie będę zabierał głosu, natomiast bzdury, które konsekwentnie wypisujesz muszę prostować."
"Mogę odpowiadać na argumenty" i to wszystko w jednym poscie :) rozdwojenie jazni?
bolcik

Postprzez Cyberix » czwartek 09 czerwca 2011, 16:56

A nie zdarzyło się wam nigdy, że ktoś rusza spod świateł po czym nagle hamuje? Z różnych powodów: np. ktoś przed nim skręca w prawo a tam przechodzą ludzie i musiał się zatrzymać, zagubiony pieszy, itd.... Ostatnio o mało szlag mnie nie trafił, kiedy ruszył cały sznur samochodów ze świateł i po 30 metrach facet dał po hamulcach aby... puścić autobus z drogi podporządkowanej! Także z tym dynamicznym ruszaniem "na zderzaku" także bym uważał i nie generalizował bo można się przejechać. Oczywiści dziadków szukających biegu jak zapala się zielone jest sporo. Ale wg mnie to wina sygnalizatorów, wiadomo, niektóre z nich (to jest rzadkość) odmierzają czas, ale co by się stało aby na pozostałych zapalało się żółte światło z np. 2-3 sekundowym wyprzedzeniem przed zielonym a nie jak zazwyczaj żółte mignie i zielone?
Cyberix

Postprzez maryann » piątek 10 czerwca 2011, 09:03

Każda tu odpowiedź jest skutkiem osobistych doświadczeń i umiejętności. Jak ktoś nie umie skoncentrować na jeździe, tylko go nerwy szarpią, bo w kolejce stoi- to będzie wyśmiewał pomysł, a za ważniejsze uda skuteczne wykorzystanie czasu na dziecko czy sms'a. Jak ktoś nie umie sprawnie ruszyć i trzymać odległośc i prędkość to powie, że to niebezpieczne. Że sekundowe pojawienie się czerwone/żółte jest za krótkie, to jasne, ale na sygnalizatory na przecznicach też patrzeć można...
maryann

Postprzez qwer0 » piątek 10 czerwca 2011, 10:50

Po prostu nie uwazam, aby ktokolwiek specjalnie powodowal dluzsze korki, czy specjalnie opoznial ruszenie.
Rusza jak rusza, a czy jest to spowodowane umiejetnosciami (czy ich brakiem), czy tym ze sie akurat przeciaga, bo od 10h jest w trasie, czy podaje butelke z piciem dziecku, bo caly czas jechal trasa i nie mial takiej mozliwosci - zamiast z wrzuconym biegiem i powyzszonymi obrotami wgapia sie z otwarta morda w sygnalizator, to mi to powiem szczerze wisi.
Osobiscie nie spotykam takich ludzi na drodze non stop. Raz na jakis czas zdarzy sie ktos, kto przysnie, ze trzeba go obudzic klaksonem - reszta rusza jak rusza.

Nie uwazam tez zeby wiekszosci to az tak przeszkadzalo, bo jak widac na filmiku niemal kazdy rusza tak samo - przysypia i/lub zostawia odstep i/lub jedzie cholernie wolno, ciamajdowato.
ale na sygnalizatory na przecznicach też patrzeć można...

Osobiscie wole ten czas przeznaczyc na drapanie sie po jajach, niz na gapienie (o ile jest taka mozliwosc) w "cudzy" sygnalizator, ktory zupelnie nic mi nie mowi, bo na kazdym skrzyzowaniu sygnalizacja dziala inaczej - co innego gdy sie spiesze i znam skrzyzowanie i wiem kiedy co sie dzieje.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » piątek 10 czerwca 2011, 11:39

qwer0 napisał(a):rusza jak rusza.
I będzie w Polsce lepiej?
qwer0 napisał(a):"cudzy" sygnalizator, ktory zupelnie nic mi nie mowi.
Ciebie, to nic tylko wsadzić w taką rurę z początkiem pod domem, a drugim końcem u celu- i dmuchnąć, to może byś jeszcze trafił...
Jak jest dla pieszych zielone, a potem zgaśnie, to nic Ci nie mówi?
maryann

Postprzez Cyberix » piątek 10 czerwca 2011, 12:22

maryann napisał(a):Jak jest dla pieszych zielone, a potem zgaśnie, to nic Ci nie mówi?

Może np. powiedzieć, że dla samochodów z prawej strony skrzyżowania zapali się zielone światło do skrętu w lewo :) I co mi to da? NIC...

qwer0 napisał(a):bo na kazdym skrzyzowaniu sygnalizacja dziala inaczej

Bo tak właśnie jest. Jak jest skrzyżowanie rozbudowane i nieznane (w obcym mieście czy dzielnicy) to gapienie się po innych sygnalizatorach guzik daje. No chyba, że dla zabicia czasu.

Wg. mnie nikt nie jest bez winy i każdemu zdarzają się wpadki większe lub mniejsze, aczkolwiek powinno się zważać na płynność i dynamikę jazdy niekoniecznie w dosłownym znaczeniu ruszania z piskiem opon i jechaniu 1 metr za poprzednikiem.

maryann napisał(a):Jak ktoś nie umie skoncentrować na jeździe, tylko go nerwy szarpią

A wiesz ile energii kosztuje taka ciągła koncentracja? Pojeździj z taką koncentracją w korkach prze godzinę czy dwie to wyjdziesz z samochodu jako kłębek nerwów. Dlatego osobiście preferuję taktykę utrzymywania bezpiecznej odległości (różnej w zależności od prędkości), powstaje bufor odległości i czasu. Kiedyś dla zabawy liczyłem sobie ile razy naciśnie na hamulec koleś jadący przede mną na zderzaku poprzedzającego go samochodu. Na odcinku około 10 km hamował 27 razy... ja ani razu (40-50 metrów odległości), wystarczyło "zdejmować nogę z gazu" prędkość 70-90 km/h
Cyberix

Postprzez maryann » piątek 10 czerwca 2011, 12:32

Mnie np. zielone dla pieszych mówi, że na pewno mnie się nie zapali. Jak zgaśnie to patrzę, co sie dzieje- dostaną ruch z boku, to znowu mam chwilę spokoju. A i tak to wszystko tylko wtedy, gdy jestem pierwszy na światłach, a zdarza się tak w co trzecim-dziesiątym przypadku.
Cyberix napisał(a):Na odcinku około 10 km hamował 27 razy... ja ani razu
Ja tak samo- hamulce w Lanosie 150 000 wytrzymały(pewnie by więcej wytrzymnały, gdyby go żona nie dosiadła....)!
To co w końcu- lepsza czujność, czy lepsze te korki?
maryann

Postprzez mk61 » piątek 10 czerwca 2011, 13:37

Może tak:
1. "Przysypianie". Spróbuj naprawić cały świat, żeby wszyscy ładnie ruszali.
2. Na przykład nauka jazdy. Kursant nie ma jeszcze wprawy w dynamicznym ruszaniu z miejsca, więc na milion procent nie ruszy on "idealnie".
3. Każdy samochód ma inną specyfikę. Skrzynia biegów, zakres obrotów i momentu obrotowego. Czyli Subaru Impreza ruszy zdecydowanie szybciej, niż powyższy Lanos.
4. Masa pojazdów. Lanos ruszy szybciej, niż autobus, a już dużo szybciej, niż 40 tonowy zestaw. O Subaru już nie wspominam...
5. Powyższe hamowanie. Już nawet nie zawsze jest tak, że ktoś po prostu nie umie jeździć, ale skręt w prawo powiedzmy 2-3 samochodów może zablokować chcących jechać prosto.
6. Siedzenie na zderzaku to już kompletny brak panowania nad sytuacją. Ze względu na powyższe czynniki życzę powodzenia w nagłym hamowaniu i zatrzymaniu się o kilka centymetrów za późno.

Ja zawsze staram się ruszyć najszybciej i nie utrudniając nikomu ruchu. Jeśli jestem pierwszy w kolejce, to ruszam równo z włączeniem się zielonego, a przy sekwencji czerwone+żółte już się nawet dotaczam do linii/sygnalizatora. Co się dzieje w tyle, to wszyscy wiedzą.

Rozwiązaniem mogłyby być automatyczne skrzynie biegów. Ale nie nakażemy wszystkim, żeby kupowali automaty i ruszali wszyscy razem, kiedy zobaczą zielone. W USA właśnie się tak dzieje, że wszyscy w kolejce widząc zielone ruszają razem, a nie po kolei. 2 sekundowe opóźnienie skutkuje skarceniem przez klaksony pozostałych.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez maryann » piątek 10 czerwca 2011, 14:27

4,5 -dlatego mamy po kilka pasów w mieście. Lewy(czy środkowy) pas to nie alternatywa- to zobowiązuje!
maryann

Postprzez mk61 » piątek 10 czerwca 2011, 14:43

Tak, ale nie zawsze mamy do wyboru 2-3 pasy, a już prawie wcale nikt nas nie wpuści na lewy/środkowy, kiedy będziemy chcieli się wybić z prawego.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez czubaka87 » piątek 10 czerwca 2011, 22:47

jak dla mnie ten filmik to "beton całkowity". co oni chcieli udowodnić tą swoją grupą testową??? co to ma wspólnego z rzeczywistością??? czy według nich każdy na czerwonym świetle powinien z "wytrzeszczem oczu i na sprzęgle" czekać aż się zielone zapali??? czy polskie drogi to tor F1???
...
czubaka87

Postprzez lith » piątek 10 czerwca 2011, 23:24

Żeby ruszyc równo z zielonym, czy z samochodem przed nami nie trzeba nie wiadomo jakiego skupienia przecież o.O... wystarczy w miare sprawne posługiwanie się samocjodem i trochę oleju w głowie :) Ogólnie przy takim ruszaniu i tak wszystko zalezy od najwolniejszego ogniwa... nie chodzi o to, żeby wszyscy startowali jak na wyścigach, ale o to, żeby ten najmniej ogarnięty robił to w miarę sprawnie. Czesto bywa tak, ze wszyscy juz zdążą ruszyć bez specjalnej spiny, a tu ktoś z przodu przyśnie czy się zbiera jak pociągiem i wszyscy hamować muszą.
lith

Postprzez cman » piątek 10 czerwca 2011, 23:31

maryann napisał(a):Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Może i powinien, tylko cóż z tego? Ten wątek pokazuje wszystko... Jeżeli tutaj na forum, wśród osób od których można by z założenia oczekiwać czegoś więcej niż od przeciętnych kierowców, pojawiają się takie reakcje, to czegoż tu oczekiwać od pozostałej masy? Przy takiej mentalności niczego się nie uzyska prośbami ani dobrymi radami, jedynym sposobem jest po prostu systematyczne, konsekwentne i dotkliwe karanie, a o tym można jedynie pomarzyć (podobnie zresztą jak i o zmianie mentalności).
cman

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze