przez leila » piątek 18 marca 2005, 16:37
no ja tak średnio zajarzyłam...Kraków jest pełen różnych dziwnych rozwiązań :wink: chyba kiedyś na tym forum pisałam coś o przełączkach i agrafkach i byłam zdziwiona ze nikt nie wie o co chodzi...przełączka NIE jest skrzyzowaniem!służy tylko do zawracania i znajduje się między skrzyżowaniami...Z przełaczkami nie ma problemu jak sa wydzielone pasy a jak nie ma to bezpiecznie ustawić się po stronie lewej..jak pamiętam jak jeżdziłam na przełączce na ul.Fabrycznej to prawie zawsze ustawiałam się blisko lewej krawędzi a jak wyjechałam na prostą to wtedy zmieniałam pas...ale jak mi instr.kazał za przełączką skręcać w prawo to ustawiaqłam się na tej przełączce bliżej prawej krawędzi bo wjeżdżałam od razu na pas z którego łatwiej było skręcać w prawo :D z kolei jak jest przełączka/agrafka w płaszowie jak się jedzie na TVN to nie radzę tam zawracać przy lewej stronie bo cię egz.obleje,choć ludzie tak robia.A dlaczego? bo tu agrafka przypomina małe skrzyzowanie i jest wlot od innej ulicy.Jak staniesz po lewej stronie to zablokujesz temu kierowcy co wyjeżdza z ulicy prostopadłej do przełączki drogę i lipa :? mam nadzieję że wiesz o czym mówię,bo to trasa egzaminayjna :wink:
Opel Corsa 1.2 City:)od 11.10 moja!!!!