http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0110920530
Swoją drogą przydałoby się chyba założyć na forum jakiś wątek (przyklejony albo ogłoszenie), w którym informowalibyśmy w przyszłości o wejściu zmian w przepisach. Dzisiaj po raz kolejny byłem zaskoczony, że na forum ani słowa na temat zmian nie ma...
Ale chciałem na temat konkretnej rzeczy z tych zmian, bo zauważyłem pewną nieścisłość. Dotychczas współgrały ze sobą i wzajemnie się uzupełniały dwa przepisy: że rowerzysta ma pierwszeństwo, jeżeli znajduje się na przejeździe, i że nie wolno mu wjeżdżać na przejazd bezpośrednio przed pojazd (analogicznie do pieszych przechodzących przez jezdnię). Dotyczyło to zarówno sytuacji, kiedy samochody przecinały przejazd dla rowerzystów jadąc prosto, jak i kiedy skręcały w drogę poprzeczną.
Teraz ustalono bezwzględne pierwszeństwo rowerzysty, kiedy samochód skręca (dodany ust. 1a w art. 27), utrzymując dla pozostałych sytuacji stan, że rowerzysta ma pierwszeństwo dopiero jeżeli znajduje się na przejeździe. Niby wszystko byłoby OK, tylko że jednocześnie bezwarunkowo usunięto zakaz wjeżdżania rowerzyście na przejazd bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd.

Moim zdaniem uchylony ust. 4 artykułu 33 powinien zostać, z dopiskiem, że nie dotyczy to sytuacji, kiedy nadjeżdżający pojazd skręca z drogi poprzecznej itp.