z dwóch pasów na jeden (nieoznaczone i znaczone pasy ruchu)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

z dwóch pasów na jeden (nieoznaczone i znaczone pasy ruchu)

Postprzez Hilsch » niedziela 15 maja 2011, 22:47

Witam , chciałem rozwiać moje wątpliwości

1) jadą dwa auta obok na nieoznaczonych pasach, chcą zająć jeden, pierwszeństwo ma ten z lewej strony (przy nieoznaczonych z prawej nie może go wyprzedzić)

2) analogicznie na oznaczonych z prawej ma pierwszeństwo (reguła pierwszeństwa z prawej) , proszę o potwierdzenie , albo upomnienie :wink:
18 VII 2007 (1 t) (+)
29 IV 2008 (2 t) (+)
28 VII 2008 (1 p) pl (+) m (-)
20 II 2009 (3 t + 2 p) t (+) pl (+) m (-)
16 IV 2009 (3 p) pl (-)
19 X 2009 (4 t + 4p) t (+) pl (-)
27 XI 2009 (5 p) pl (+) m (-)
12 III 2010 (6 p) pl (+) m (+)
Hilsch

Re: z dwóch pasów na jeden (nieoznaczone i znaczone pasy ruc

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 maja 2011, 23:55

Przydałoby się więcej szczegółów albo najlepiej jakiś rysunek, bo trudno precyzyjnie odgadnąć, jakie sytuacje masz na myśli. Ogólnie masz zapewne na myśli takie, kiedy dwa pasy zwężają się do jednego. Tyle tylko, że trudno tutaj generalizować. Nie zawsze kwestia pierwszeństwa będzie wyglądała identycznie - ma znaczenie dokładny przebieg tych pasów, który z nich się kończy, który ma kontynuację itd. Każda sytuacja może być inna.
scorpio44

Postprzez kopan » poniedziałek 16 maja 2011, 05:49

Hilsch napisał(a):Witam , chciałem rozwiać moje wątpliwości

1) jadą dwa auta obok na nieoznaczonych pasach, chcą zająć jeden, pierwszeństwo ma ten z lewej strony (przy nieoznaczonych z prawej nie może go wyprzedzić)

2) analogicznie na oznaczonych z prawej ma pierwszeństwo (reguła pierwszeństwa z prawej) , proszę o potwierdzenie , albo upomnienie :wink:

Ani jedno ani drugie.

Ad. 1
Pierwszeństwo ma ten z prawej bo przy niewyznaczonych pasach ruchu przy zwężeniu znikają środkowe pasy ruchu.
Wynika to z definicji pasa ruchu.
Rysunek.
http://img708.imageshack.us/i/pasyniewyznaczone.gif.
Przepisy o wyprzedzaniu dotyczą tego na lewym pasie ruchu i nie można wrabiać w wyprzedzanie tego z prawego pasa ruchu.

Ad. 2 przy oznaczonych pierwszeństwo ma niezmieniający psa ruchu.
kopan

Postprzez qwer0 » poniedziałek 16 maja 2011, 08:51

Przepisy o wyprzedzaniu dotyczą tego na lewym pasie ruchu i nie można wrabiać w wyprzedzanie tego z prawego pasa ruchu.

Czyli jadac prawym pasem, gdy przejezdzam obok pojazdu jadacego w tym samym kierunku (jadacego lewym pasem) to nie wyprzedzam?? Bo mnie przepisy o wyprzedzaniu nie dotycza, bo jade prawym pasem??
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » poniedziałek 16 maja 2011, 11:53

kopan napisał(a):przy niewyznaczonych pasach ruchu przy zwężeniu znikają środkowe pasy ruchu.
scorpio44 ma rację, trzeba popatrzeć na konkretną sytuację, a ty kopan bzdury piszesz- zanika ten pas, który zanika. W definicji nie ma nic, że pas biegnie wzdłuż krawężnika, pobocza czy czego tam z kraja. Nie może biec wzdłuż osi jezdni? Może.
A tak w ogóle, to jak to "jadą obok siebie"? To tak ot- bez powodu, można sobie jechac lewym pasem? Może być pełna jezdnia(korek, czy prawie korek), można mieć jakiś zamiar, np. skrętu w lewo niedługo, można wyprzedzać... Ale tak sobie jadą i 'trzymają się za rączki'? A potem następuje zwężenie, czy jak?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kopan » wtorek 17 maja 2011, 21:52

qwer0 napisał(a):

Czyli jadac prawym pasem, gdy przejezdzam obok pojazdu jadacego w tym samym kierunku (jadacego lewym pasem) to nie wyprzedzam?? Bo mnie przepisy o wyprzedzaniu nie dotycza, bo jade prawym pasem??

Oczywiści że cię dotyczy ale w części która cię dotyczy - czyli w trakcie wyprzedzania i bezpośrednio po nim nie wolno ci prędkości zwiększać.

Przepis o wyprzedzaniu jest skierowany do strony podejmującej manewr wyprzedzania a obowiązki wyprzedzanego podałem powyżej.

Maryann to że teksta nie rozumiesz to normalka ale tam jest malowanka to też nie rozumiesz - więc o czym chcesz .....
kopan

Postprzez maryann » środa 18 maja 2011, 09:08

kopan napisał(a):Przepis o wyprzedzaniu jest skierowany do strony podejmującej manewr wyprzedzania
Też nieprawda- przepis ten jest skierowany do tego, kto w manewrze wyprzedzania jedzie szybciej, a nie jest do tego, kto jest wyprzedzany. Często do manewru wyprzedzania dochodzi z inicjatywy wyprzedzanego i całe działanie jest po jego stronie.
Ostatnio zmieniony środa 18 maja 2011, 10:25 przez maryann, łącznie zmieniany 1 raz
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez qwer0 » środa 18 maja 2011, 10:02

Oczywiści że cię dotyczy ale w części która cię dotyczy - czyli w trakcie wyprzedzania i bezpośrednio po nim nie wolno ci prędkości zwiększać.

Przepis o wyprzedzaniu jest skierowany do strony podejmującej manewr wyprzedzania a obowiązki wyprzedzanego podałem powyżej.

No i? Jak to sie ma do tej sytuacji?
Piszesz, ze tego po prawej nie mozna wciagnac w wyprzedzanie ("Przepisy o wyprzedzaniu dotyczą tego na lewym pasie ruchu i nie można wrabiać w wyprzedzanie tego z prawego pasa ruchu."), ale to przeciez on chce "zainicjowac" ten manewr.
Depczac mocniej w gaz, spowoduje, ze zacznie przejezdzac obok pojazdu poruszajacego sie w tym samym kierunku.

To co piszesz, ja rozumiem tak, jakby wyprzedzanie z prawej strony nie bylo wyprzedzaniem, tylko mialo jakas inna nazwe, a nazwa wyprzedzanie byla zarezerwowana tylko dla tych przejezdzajacych lewa strona.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Powrót do Sytuacje na drodze