Kierunek jazdy z poszczegolnych pasow ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierunek jazdy z poszczegolnych pasow ruchu

Postprzez rusel » niedziela 15 maja 2011, 18:37

zawsze zastanawial mnie sens stosowania lini przerywanej na pasach ruchu w momencie kiedy ustalony jest na nich dozwolony kierunek jazdy w postaci strzalek kierunkowych, pas do jazdy w lewo/prawo ze strzalka i linia przerywana z mozliowscia zmiany pasa, jaki to ma sens prawny, czy w momencie pojawienia sie pierwszej strzalki nie powinno juz stosowac sie lini ciaglych? ewidentnie mamy tu sprzecznosc przepisow, ile razy zmieniamy pas ruchu przed skrzyzowaniem z pasa do jazdy na wprost na pas do skretu lewo/prawo przy odmianach lini P1 przy bardzo wczesnym wyznaczeniu kierunkow i zmusza sie nas do lamania przepisow?, ale jak wykorzystamy np łacznice do zawracania z pasa do jazdy na wprost to juz mozemy miec wiekszy klopot a przeciez gatunkowo jest to identyczne wykroczenie
rusel

Re: Kierunek jazdy z poszczegolnych pasow ruchu

Postprzez Cyberix » niedziela 15 maja 2011, 19:26

Teoretycznie masz rację, ale znaki pionowe pojawiają się praktycznie na równi z tymi pasami kierunkowymi. Wtedy często nie miałbyś już szans aby zająć odpowiedni pas. Dodatkowo w Polsce nowe pasy tworzą się z lewej, z prawej, równocześnie i nigdy nie wiadomo czy jadąc dany, pasem wyląduje się na pasie do jazdy prosto czy też może pas ten przejdzie do pasu tylko do skrętu. Bajzel jest i tyle.
Cyberix

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 maja 2011, 19:41

rusel napisał(a):ile razy zmieniamy pas ruchu przed skrzyzowaniem z pasa do jazdy na wprost na pas do skretu lewo/prawo przy odmianach lini P1 przy bardzo wczesnym wyznaczeniu kierunkow i zmusza sie nas do lamania przepisow?

Jakie łamanie przepisów masz na myśli? Przyznam, że generalnie nie za bardzo zrozumiałem problem...
scorpio44

Postprzez rusel » niedziela 15 maja 2011, 19:58

mam na mysli np zmiane pasa na pas do skretu w lewo z pasa przeznaczonego do jazdy na wprost (strzalka kierunkowa ale linie przerywane na tym pasie), mozna wykonac taki manewr czy nie :D
Ostatnio zmieniony niedziela 15 maja 2011, 20:01 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez dylek » niedziela 15 maja 2011, 20:00

scorpio44 napisał(a):Jakie łamanie przepisów masz na myśli? Przyznam, że generalnie nie za bardzo zrozumiałem problem...

scorpio44 - wyobraź sobie, że jedziesz sobie prosto jezdnią jak TA przepisowo... prawym pasem... Aż tu zaraz za ciągłą, za przejściem masz na asfalcie strzałki do skrętu w prawo.... no a ty prosto chcesz.... Co robisz ?? Lewy kierunkowskaz i odbijasz w lewo.... no a pod tobą strzałki, że możesz w prawo.... :D Teraz rozumiesz ?? :D Możesz z danego pasa tylko w prawo, a odbijasz w lewo :D i przerywana ci tego nie zabrania :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez qwer0 » niedziela 15 maja 2011, 20:04

A kodeks drogowy nie rozroznia przypadkiem zmiany kierunku jazdy i zmiany pasa ruch?
Chcac tak bardzo stosowac sie do strzalek, to... no jedziesz tym prawym pasem i co? Jedziesz nim do konca, czy walisz w kraweznik i na trawnik? No bo chyba nie chcesz jechac prosto, az do skrzyzowania, skoro masz strzalke w prawo?!
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 maja 2011, 20:32

rusel napisał(a):mam na mysli np zmiane pasa na pas do skretu w lewo z pasa przeznaczonego do jazdy na wprost (strzalka kierunkowa ale linie przerywane na tym pasie), mozna wykonac taki manewr czy nie :D

A co Twoim zdaniem nam go zabrania? Tak jak pisał qwer0, strzałki kierunkowe nakazują skręt w danym kierunku, a zmiana pasa to zupełnie odrębna bajka i jeżeli jest linia przerywana, to jak najbardziej możemy to zrobić.

Dylek ==> sytuację rozumiałem, ale nie rozumiałem problemu. ;) Po prostu coś takiego nigdy mi nawet do głowy nie przyszło.
scorpio44

Postprzez rusel » niedziela 15 maja 2011, 20:43

my tu mowimy np o 3 pasach do jazdy poczatkowo w jednym kierunku, w momencie pojawienia sie strzalek lewa, prosto, prawa bedac na prawym pasie cisniemy na lewy i tu moje watpliwosci, ostatnio pojawilo swieze oznakowanie w opolu gdzie przy pasie do jazdy na wprost zostala wydzielona z lewej strony linia przerywania oddzielajaca P4 przeznaczona do zjazdu w osiedlowa uliczke.

ZNAK TYPU P8 oznacza ze jazda dozwolona jest tylko w kierunku wskazanym strzalka

Co z poprawnym wykorzystaniem elementu drogi zgodnie z jego przeznaczeniem?

Kolejny problem ze strzalkami i banalne pytanie czy mozna zawrocic?
rusel

Postprzez mapmen » niedziela 15 maja 2011, 22:55

na moje nie możesz zawrócić. Podobnie na klasycznym 4-wlotowym rondzie o dwóch pasach na wlocie i o dwóch pasach dookoła wyspy nie możesz sobie z lewego pasa wjechać zrobić dwóch rundek honorowych dookoła i skręcić w prawo [z perspektywy wjezdzania na rondo]
mapmen

Postprzez lith » niedziela 15 maja 2011, 23:13

A dla ,mnie może :) Znowu wiązanie na siłę strzałek ze skrzyżowaniem jako całością. Gdyby było tak jak mapmen pisze to by nie występowały nigdy strzałki na samym rondzie... a występują.
Ogólnie nie rozumiem problemu. Są pasy służące do jazdy w określonych kierunkach i dopóki jest przerywana mogę sobie normalnie pasy zmieniać. jestem na pasie do skrętu w lewo, mogę skręcić z niego w lewo, albo zmienić pas na inny. Widzę nie macie o czym dyskutować już xD... zaraz coś zarzucę...
lith

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 maja 2011, 23:47

rusel napisał(a):przy pasie do jazdy na wprost zostala wydzielona z lewej strony linia przerywania oddzielajaca P4 przeznaczona do zjazdu w osiedlowa uliczke.

Jeżeli przed tym zjazdem zaczęły się już strzałki nakazujące z tego pasa jazdę prosto, to moim zdaniem nie wolno tam skręcić.

rusel napisał(a):Kolejny problem ze strzalkami i banalne pytanie czy mozna zawrocic?

Przypuszczam, że w zamyśle "autora" tej strzałki (do jazdy na wprost, na lewym pasie) miało być można, bo jazdę wkoło ronda uważa za jazdę prosto. ;)
scorpio44

Postprzez maryann » poniedziałek 16 maja 2011, 13:11

rusel napisał(a): linia przerywania oddzielajaca P4
Jakiś tu błąd, bo do tej pory P4 nie była przerywana... -ech! te ciągłe zmiany w przepisach... :?
Ja też nie miałem problemu z tymi strzałkami na pasach, bo po to one są, by zmienić pas na właściwy, póki jest jeszcze czas na to. Natomiast przepis mówi, że Z PASA możemy jechać w kierunku tylko takim jak pokazuje strzałka. Równocześnie przepis ten nie zakazuje zmiany pasa. Nakazuje jedynie konsekwentne utrzymanie obranego jeszcze przed wjazdem na skrzyżowanie KIERUNKU
qwer0 napisał(a):A kodeks drogowy nie rozroznia przypadkiem zmiany kierunku jazdy i zmiany pasa ruch?
Właśnie.
scorpio44 napisał(a):jazdę wkoło ronda uważa za jazdę prosto. ;)
Oczywiście, i to bez przymróżenia oka.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez rusel » poniedziałek 16 maja 2011, 13:16

Jakiś tu błąd, bo do tej pory P4 nie była przerywana... -ech! te ciągłe zmiany w przepisach... :?

p1 miedzy p4 tylko na zjazd na osiedle a wczesniej strzalka do jazdy na wprost, teraz juz jasne?

A kodeks drogowy nie rozroznia przypadkiem zmiany kierunku jazdy i zmiany pasa ruch?

a co to ma do rzeczy?

Jak przeczytamy definicje znaku to nie rozroznia ona tych pojec, czytamy; "jazda z pasa dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzalka", dalej; "zezwolenie na ruch wskazany strzalka"

Problem byl kiedys poruszony w programie Dworaka, ktorego zdaniem taka zmiana pasa np wyprzedzanie z pasa do skretu w prawo i wjazd na pas do jazdy na wprost byla niezgodna z przepisami
rusel

Postprzez Zonaimad » poniedziałek 16 maja 2011, 14:29

a co to ma do rzeczy?

Jak przeczytamy definicje znaku to nie rozroznia ona tych pojec, czytamy; "jazda z pasa dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzalka", dalej; "zezwolenie na ruch wskazany strzalka"

Problem byl kiedys poruszony w programie Dworaka, ktorego zdaniem taka zmiana pasa np wyprzedzanie z pasa do skretu w prawo i wjazd na pas do jazdy na wprost byla niezgodna z przepisami

Jeśli przyjąć interpretacją pana Dworaka, mówiącą nam o tym, że pojawienie się strzałki kierunkowej na jezdni zabrania nam zmiany pasa, bo nakazuje jazdę tylko w kierunku wskazanym strzałką, należałoby również przyjąć, że z chwilą najechania na przykład na strzałkę w lewo, zobowiązany jestem natychmiast skręcić pod kątem 90-ciu stopni w lewo - przecinając na przykład pas zieleni, sąsiednią jezdnię, i tak dalej... :)
Zonaimad

Postprzez qwer0 » poniedziałek 16 maja 2011, 15:04

A tam przypadkiem nie chodzilo o typ zastosowanej linii? Na tym forum tez byla dyskusja o celowym zjechaniu na pas do skretu/rozbiegowy w celu wyprzedzania i ponownego wjechania, ale o ile dobrze pamietam chodzilo tam o linie.
a co to ma do rzeczy?

A jak masz przykladowo nakaz jazdy prosto, to jest on jednoznaczny z zakazem zatrzymywania w tym miejscu, bo nakazuje JAZDE i nie rozroznia takich pojec jak jazda i zatrzymanie?

Tak jak napisalem wyzej ja i jak powtorzyl kolega wyzej - idac tym tropem nie ma sensu w ogole strzalka w lewo/prawo, bo lamiemy przepis jadac prosto, a nie walac w kraweznik i na trawke.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze