Wyprzedzany przez jednoślad

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzany przez jednoślad

Postprzez better.man » sobota 14 maja 2011, 15:56

Witam,

Miałem taką sytuację: na ul. Reduty Ordona w Szczecinie (jednokierunkowa z jednym pasem ruchu, ograniczenie do 40km/h) jechałem samochodem osobowym, przyhamowałem do skrętu w lewo (skręt jest tuż za przejściem dla pieszych) i gdy rozpocząłem skręt w mój lewy bok uderzył motocyklista, który jak mówił próbował mnie wyprzedzić(!) ale nie zobaczył mojego kierunkowskazu.
Pytanie moje, kto jest winien? Czy motocyklista na takiej drodze mógł podejmować manewr wyprzedzania?
better.man

Re: Wyprzedzany przez jednoślad

Postprzez archis_p » sobota 14 maja 2011, 16:44

better.man napisał(a): Czy motocyklista na takiej drodze mógł podejmować manewr wyprzedzania?

Oczywiście, że mógł. Tylko, że w tej sytuacji był obowiązany robić to z prawej strony.

A czy ty na pewno upewniłeś się w lusterku czy możesz skręcać? :wink: I czy na pewno zbliżyłeś się do lewej krawędzi? :wink:
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez Zonaimad » sobota 14 maja 2011, 16:45

I czy na pewno użyłeś kierunkowskazu, wyraźnie i zawczasu? Ale tak szczerze, bez zaklinania rzeczywistości. :P

No i skręt w lewo - rozumiem, że nie chodziło o skrzyżowanie, tylko zjazd z drogi publicznej w coś, co drogą publiczną nie jest?
Zonaimad

Postprzez ks-rider » sobota 14 maja 2011, 16:52

Manewr skretu w lewo w ulicy jednokierunkowej rozpoczyna sie przy jej lewej stronie. ( przy lewym krawezniku ). Jezeli ustawiles sie wiec przed rozpoczeciem manewru skretu w lewo po lewej stronie jezdni to jestes bez winy. Bezposrednio przed i na skrzyzowaniu wyprzedzanie jest zabronione. To czy miales wlaczony kierunkowskaz nie gra rolu ( zarowka mogla sie wlasnie przepalic ).

:wink:
ks-rider

Postprzez better.man » sobota 14 maja 2011, 17:06

To był zjazd w drogę osiedlową wyglądało mniej więcej tak:
Obrazek
Ta czerwona kropka to takie betonowe okrągłe ograniczenie, na którym kiedyś stał żółty słupek (to jest przejście przy szkole). Bankowo byłem na lewej, z resztą facet uderzył mnie już na tej osiedlowej drodze (łatwo było poznać bo tam się zaczynał polbruk) sam nie wiem jak on się tam zmieścił.

A co do kierunkowskazu, to zabijcie mnie ale nie wiem i nie pamiętam czy było odpowiednio wcześnie. Za Chiny Ludowe nie spodziewałem się, że ktoś tam może chcieć wyprzedzać.
Ostatnio zmieniony sobota 14 maja 2011, 17:10 przez better.man, łącznie zmieniany 1 raz
better.man

Postprzez archis_p » sobota 14 maja 2011, 17:09

ks-rider napisał(a):Bezposrednio przed i na skrzyzowaniu wyprzedzanie jest zabronione.

Ale tu mamy sytuacje, kiedy pojazd skręca. A w takiej sytuacji nie jest zabronione.

Zonaimad napisał(a):I
No i skręt w lewo - rozumiem, że nie chodziło o skrzyżowanie, tylko zjazd z drogi publicznej w coś, co drogą publiczną nie jest?

A jakie to ma znaczenie?
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez ks-rider » sobota 14 maja 2011, 17:16

archis_p napisał(a):
ks-rider napisał(a):Bezposrednio przed i na skrzyzowaniu wyprzedzanie jest zabronione.

Ale tu mamy sytuacje, kiedy pojazd skręca. A w takiej sytuacji nie jest zabronione.

Rzeklbym, ze w tym przypadku wyprzedzal na wlasne ryzyko :mrgreen: Pomijam juz fakt, ze w przypadku gdy pojazd wykonuje skret w lewo to wyprzedzenie moze nastapic jedynie z prawej strony. No chyba, ze wyprzedzajacy ma tendencje samobojcze :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez better.man » sobota 14 maja 2011, 17:17

"Ale tu mamy sytuacje, kiedy pojazd skręca. A w takiej sytuacji nie jest zabronione."

Co masz na myśli? jak skręcam to on mnie może wyprzedzić? z lewej?
Jak patrzę na to miejsce to wydaje mi się, że manewr wyprzedzania wcale ie powinien tu mieć miejsca. Musiałby go przecież rozpocząć na przejściu/tuż przed przejściem/na skrzyżowaniu
better.man

Postprzez Zonaimad » sobota 14 maja 2011, 18:46

A jakie to ma znaczenie?

A no takie ma, że gdyby chodziło jednak o skrzyżowanie, to znaczy, że sprawa jest jasna i nie ma co dywagować - motocyklista nie powinien wyprzedzać na skrzyżowaniu ani bezpośrednio przed nim - nawet, jeżeli nie było żadnego sygnalizowania - i wina jest jego. ;)

Jeżeli to nie było skrzyżowanie, to znaczy zaś, że sytuacja jest zgoła inna i trzeba myśleć dalej. :)

post edytowany przez moderatora (usunięty offtop)
Zonaimad

Postprzez dylek » sobota 14 maja 2011, 19:19

Zonaimad napisał(a):Jeżeli to nie było skrzyżowanie, to znaczy zaś, że sytuacja jest zgoła inna i trzeba myśleć dalej. :)

Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
(...)
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
(...)
3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.
(...)
5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

Nie sądzę, by fakt istnienia/nieistnienia skrzyżowania miał tu jakieś decydujące znaczenie...

Wg mnie ewidentnie szybka w kasku była za ciemna, albo kask za ciasny i pościskał szarą masę tak, że się zwoje mózgowe poprostowały.....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez archis_p » sobota 14 maja 2011, 19:22

Zonaimad napisał(a):A no takie ma, że gdyby chodziło jednak o skrzyżowanie, to znaczy, że sprawa jest jasna i nie ma co dywagować - motocyklista nie powinien wyprzedzać na skrzyżowaniu ani bezpośrednio przed nim - nawet, jeżeli nie było żadnego sygnalizowania - i wina jest jego. ;)

Jeżeli to nie było skrzyżowanie, to znaczy zaś, że sytuacja jest zgoła inna i trzeba myśleć dalej. :)

Otóż nie. Gdyby kolega zechciał zerknąć do ustawy (konkretnie na art. 24.5 oraz 24.9) to zauważyłby, że w omawianej sytuacji nie ma znaczenia czy było to skrzyżowanie czy nie.

Problem polega na tym, że motocyklista wyprzedzał ze złej strony. I tyle. I nie trzeba wcale o niczym myśleć!

Zonaimad napisał(a):motocyklista nie powinien wyprzedzać na skrzyżowaniu ani bezpośrednio przed nim - nawet, jeżeli nie było żadnego sygnalizowania

Chodzi o to właśnie, że jak jest sygnalizowanie to wtedy można wyprzedzać (tyle, że z prawej strony w naszej sytuacji).. ehh..... :?
Ostatnio zmieniony sobota 14 maja 2011, 19:32 przez archis_p, łącznie zmieniany 2 razy
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez Zonaimad » sobota 14 maja 2011, 19:25

dylek napisał(a):3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

No widzisz. Mi chodziło o to, że w sytuacji, gdyby było tam skrzyżowanie, sprawa byłaby jasna i klarowna i dalej nie musielibyśmy się w ogóle nad niczym zastanawiać. Obojętnie, czy kierowca migał, czy nie migał, motocyklista byłby winny, bo wyprzedzał na skrzyżowaniu [z niewłaściwej strony]. Nawet, jakby kierowca nie migał lewym, wówczas motocyklista nie może go wyprzedzać z lewej, i tyle. Sprawa jasna.

Natomiast jako, że nie mamy tutaj do czynienia ze skrzyżowaniem, to jak sam zacytowałeś - inne czynniki mają bardzo ważne, decydujące wręcz znaczenie. :) Na przykład to, czy kierujący samochodem zasygnalizował zamiar zmiany kierunku ruchu. A tego, jak widzisz, sam kierujący nie jest do końca pewien. :)

Więc jednak to, czy jest skrzyżowanie, czy nie ma, ma dość istotny wpływ na sprawę. :)
Zonaimad

Postprzez archis_p » sobota 14 maja 2011, 19:36

Zonaimad - tu masz:
5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia,
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi,
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej,
2) dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem, że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.
9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

Zonaimad napisał(a):Aż chce się krzyknąć "You forgot Poland!". :lol:

Nie krzycz. Zachowaj energię na czytanie przepisów:)
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez Zonaimad » sobota 14 maja 2011, 19:37

Jeszcze raz. Powoli, jak krowie na rowie:

Co z tego, że prawo dopuszcza wyjątkowo wyprzedzanie z prawej strony pojazdu sygnalizującego manewr skrętu w lewo, skoro my rozmawiamy tu o czymś zupełnie innym i niemającym jakiegokolwiek związku z tematem wyprzedzania z prawej? :) Ehhh! :? :)
Zonaimad

Postprzez archis_p » sobota 14 maja 2011, 19:45

Zonaimad napisał(a):Co z tego, że prawo dopuszcza wyjątkowo wyprzedzanie z prawej strony pojazdu sygnalizującego manewr skrętu w lewo, skoro my rozmawiamy tu o czymś zupełnie innym i niemającym jakiegokolwiek związku z tematem wyprzedzania z prawej? :) Ehhh! :? :)

better.man napisał(a):gdy rozpocząłem skręt w mój lewy bok uderzył motocyklista, który jak mówił próbował mnie wyprzedzić(!) ale nie zobaczył mojego kierunkowskazu.

Rozmawiamy o tym, że motocyklista wyprzedzał ze złej strony. Bo co do zasady, wyprzedzać mu było wolno w omawianej sytuacji!!

Edit:

* w omawianej sytuacji czyli w sytuacji, gdy pojazd sygnalizował zamiar skrętu w lewo! Jaśniej się już nie da :?
Ostatnio zmieniony sobota 14 maja 2011, 19:54 przez archis_p, łącznie zmieniany 3 razy
Volenti non fit iniuria
archis_p

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze