Gdańsk - 3 sytuacje

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Gdańsk - 3 sytuacje

Postprzez MartinTcV » środa 13 kwietnia 2011, 20:08

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowy na forum. Przygotowuję się do egzaminu. Mam za sobą dopiero 2 jazdy w Gdańsku, które trwały ok. 1h 15min.
Mam kilka wątpliwości co do zachowania się na drodze, a szczególniej co do kierunkowskazów. Poniżej opisałem te sytuacje wraz z dodaniem linków do filmików. Co sądzicie o tych sytuacjach? Te pytanie kieruję głównie do osób, które zdawały egzamin w Gdańsku i ewentualnie oblały na tych drogach.

http://www.youtube.com/watch?v=cExC1Yw0bEo
Czas 1.40
Droga, którą jedzie kursant jest uznawana jako kierunek prosto. Instruktor każe włączać kierunek najpierw prawy, a potem lewy. Czy włączanie kierunków jest tutaj konieczne i czy egzaminator może oblać jak się pojedzie bez kierunków? Skręcić w prawo nie można, bo jest zakaz wjazdu, ale można wjechać na parking. Wydaje mi się, że włączanie tutaj kierunkowskazu może wprowadzić kierowcę za nami w błąd. Ale z drugiej strony można włączyć kierunkowskaz w lewo, żeby było wiadomo, że nie wjeżdżamy na parking.

http://www.youtube.com/watch?v=Tkwm-IJf ... re=related
Czas 4.55
Droga, którą porusza się kursant jest znowu drogą prosto. Podobnie jak w powyższym przypadku instruktor każe włączać kierunek prawy i lewy. Pytania takie jak poprzednio, czy jadąć bez kierunków można oblać. Tutaj również można wprowadzić kierowcę za nami w błąd, gdyż przy pierwszym kierunku pomyśli, że skręcamy w prawo, a my przecież jedziemy prosto.

http://www.youtube.com/watch?v=qL6dFVYQDCE
Czas 1.55
Tutaj nie są włączane kierunkowskazy. Wydaje mi się, że tak powinno być.

Co Wy drodzy użytkownicy sądzicie o tych sytuacjach?
Z góry serdecznie dziękuję za wszelką odpowiedź...

PS. Moja instruktorka w każdej z tych sytuacji mówi, żeby jeździć bez kierunków.
MartinTcV

Re: Gdańsk - 3 sytuacje

Postprzez MartinTcV » sobota 21 maja 2011, 15:44

W piątek mam egzamin i w związku z tym pytanie o te 2 pierwsze przypadki... Czy jeśli zrobię tak jak na filmiku egzaminator może mnie oblać? I czy po pierwszym błędzie musi mnie poinformować o tym, że nie potrzebnie włączyłem kierunkowskazy?
MartinTcV

Postprzez sankila » sobota 21 maja 2011, 21:53

Twoja instruktorka ma rację.

1/ Przy znakach z obowiązującym kierunkiem jazdy sygnalizujesz kierunek białej strzałki, więc nie możesz sygnalizować prawoskrętu, gdy masz strzałkę do jazdy prosto. Na skrzyżowaniu nie skręcasz, na parking nie wjeżdżasz, dalej masz strzałkę prosto, wiec nie masz czego sygnalizować.

2/ Na filmie dobrze nie widać, ale wygląda to na nieznaczne przesunięcie wlotu na przecięciu ulic, więc też bez migania. Dla pewności sprawdź na mapie nazwę ulicy przed i za skrzyżowaniem.

3/ Kierunek jest zachowany, tylko droga ma lekki zakręt, bo omija przeszkodę. W prawo nie skręcasz, więc nie migasz.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Zonaimad » sobota 21 maja 2011, 22:45

Dla pewności sprawdź na mapie nazwę ulicy przed i za skrzyżowaniem.

Przepraszam - ale m u s z ę zapytać. :O Jakie to ma znaczenie? :D
Zonaimad

Postprzez sankila » poniedziałek 23 maja 2011, 00:50

Zonaimad napisał(a):Przepraszam - ale m u s z ę zapytać. :O Jakie to ma znaczenie? :D
Żadnego, oprócz siły argumentacji, na okoliczność dyskusji z nieopierzonym egzaminatorem.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 23 maja 2011, 17:26

sankila napisał(a):1/ Przy znakach z obowiązującym kierunkiem jazdy sygnalizujesz kierunek białej strzałki, więc nie możesz sygnalizować prawoskrętu, gdy masz strzałkę do jazdy prosto. Na skrzyżowaniu nie skręcasz, na parking nie wjeżdżasz, dalej masz strzałkę prosto, wiec nie masz czego sygnalizować.

Gdzie Ty tam widzisz jakieś strzałki?
Generalnie tutaj się nie wypowiadam, bo za mało szczegółów co do dokładnego przebiegu tej drogi na filmie widzę.

sankila napisał(a):2/ Na filmie dobrze nie widać, ale wygląda to na nieznaczne przesunięcie wlotu na przecięciu ulic, więc też bez migania. Dla pewności sprawdź na mapie nazwę ulicy przed i za skrzyżowaniem.

Jak dla mnie, to tu akurat jest ewidentny skręt w prawo, a potem w lewo.

Argument o nazwie ulicy, zwłaszcza jako "siłę argumentacji niemającą żadnego znaczenia", pozostawię bez komentarza. :D
scorpio44

Postprzez qwer0 » poniedziałek 23 maja 2011, 18:18

Gdzie Ty tam widzisz jakieś strzałki?

Chwile wczesniej jest znak. Na filmie kiepsko widac, ale imho to jest informacyjny o jednym kierunku, a nie nakaz jazdy prosto jak pewnie mysli sankila.

Ogolnie ciezko powiedziec cos sensownego tylko na podstawie tego filmiku. Trzeba by sie tamtedy przejechac.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 23 maja 2011, 18:50

No ja tam widzę wyraźnie znak "droga jednokierunkowa", założyłem więc, że nie o to chodzi sankili. Ale może faktycznie. :)
scorpio44

Postprzez Zonaimad » poniedziałek 23 maja 2011, 21:02

sankila napisał(a):Żadnego, oprócz siły argumentacji, na okoliczność dyskusji z nieopierzonym egzaminatorem.

No w porządku.

Zalecam jednak daleko posuniętą ostrożność przy dawaniu tego typu praktycznych porad. Wiadomo, że forum czytają różni ludzie. Ktoś sobie może wziąć ten fakt zbyt mocno do serca - o co wówczas w takiej (autentycznej) sytuacji, którą przedstawiam na obrazku? :D

Obrazek

Rozgorzałaby dyskusja podobna do tej o miganiu na łamanym pierwszeństwie. :D

Ten post tak tytułem rozluźnienia atmosfery. ;)
Zonaimad

Postprzez MartinTcV » wtorek 24 maja 2011, 21:10

Dzięki wielkie za wszelkie rady.
W piątek egzamin, w środę jadę jeszcze na plac poćwiczyć jazdę po łuku, bo już dawno nie byłem...
Szczerze mówiąc z tymi kierunkami to jeśli egzaminator będzie za przeproszeniem chamem, to jeśli będzie chciał to obleje nawet za taki mały szczegół...

Pozdrawiam!
MartinTcV

Postprzez vonBraun » czwartek 26 maja 2011, 02:11

sankila napisał(a):.

2/ Na filmie dobrze nie widać, ale wygląda to na nieznaczne przesunięcie wlotu na przecięciu ulic, więc też bez migania. Dla pewności sprawdź na mapie nazwę ulicy przed i za skrzyżowaniem.

3/ Kierunek jest zachowany, tylko droga ma lekki zakręt, bo omija przeszkodę. W prawo nie skręcasz, więc nie migasz.

Znam to miejsce i mnie kazano tam sygnalizować. Poniżej zbliżenie:
[IMG ]Obrazek
Mój instruktor potraktował to miejsce jako dwa oddzielne skrzyżowania. Za pierwszym razem - - pierwsza czerwona strzałka wybierasz drogę żółtą skręcająca w prawo więc migasz. Za drugim razem skręcasz (druga strzałka) skręcasz w lewo więc też migasz - wg. mojego miga się mimo znaku zakaz wjazdu, w sytuacji kiedy skręcam zamiast jechac prosto - nawet wtedy gdy prosto jest zakaz wjazdu
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez scorpio44 » czwartek 26 maja 2011, 12:39

vonBraun ==> ale to jest chyba pierwsza sytuacja?
scorpio44

Postprzez sankila » czwartek 26 maja 2011, 17:26

Na zdjęciu stoją jak byk dwa zakręty o 90 st i osie dróg nawet na siebie nie zachodzą, więc nie tylko kierowca musi migać prawo - lewo, ale jeszcze ładnie zakręt wyjechać, żeby nie wylądować na lewej stronie drogi.
Na filmie wyglądało to całkiem niewinnie, więc analogicznie drugą sytuację też trzeba byłoby sprawdzić, bo możliwe, że instruktor ma rację a gość ściął regularny zakręt.

Zakaz wjazdu nie ma wpływu na miganie, bo to dalej jest skrzyżowanie. Ale wcześniej z reguły jest strzałka kierunkowa, żeby się kierowca nie zapędził pod zakaz.

Zonaimad napisał(a):Zalecam jednak daleko posuniętą ostrożność przy dawaniu tego typu praktycznych porad
Kiedy właśnie ważne jest, żeby w wątpliwej sytuacji uzasadnić swoje postępowanie. Na egzaminie ustąpiłam pierwszeństwa wyjeżdżającemu z posesji, bo myślałam, że to skrzyżowanie równorzędne. Egzaminator był zaskoczony, ale przyjął wyjaśnienie, że jak widzę zarośla, asfalt i samochód z prawej, to nie zgaduję, skąd on wyjeżdża; nie mam też obowiązku znać trasy egzaminacyjnej. Gdyby był wredny i mnie oblał, odwołanie byłoby rozpatrzone pozytywnie.
sankila

Powrót do Sytuacje na drodze