narkotyki...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

narkotyki...

Postprzez hannibal91 » środa 09 lutego 2011, 11:15

witam ciekawi mnie taka kwestia. otóż jakiś czas temu, do mojej szkoły przyszedł policjant, który robił nam wykłady o bezpieczeństwie na drodze, oraz poruszył przy okazji temat narkotyków.
Powiedział on, że jeżeli u kierowcy wykryje się obecność narkotyków, to bd. miał sprawe w sądzie, itd... Jednak co mnie zdziwiło, to powiedział, że nawet do tygodnia po spożyciu narkotyków na teście będzie wychodzić, że jesteśmy pod wpływem. Powiedział równiez, że ten test wykrywa prócz narkotyków jakieś tam tabletki(dajmy na to przeciwbólowe). No i pytanie. Jadąc po tabletkach np. uspokajających, czy nawet po zwykłym leku na grype, dajmy na to że zatrzyma mnie policja. Wtedy mam przerąbane? Albo załóżmy, ze ktoś zapali skręta w weekeden, a w poniedziałek(oczywiście w normalnym stanie) będzie jechał i skontroluje go policja - czy też będzie miał przerąbane?
Czy może po prostu ten policjancik głupoty wygadywał :hmm: ??

//mam nadzieje, że w dobrym dziale napisalem :roll:
hannibal91

Re: narkotyki...

Postprzez DEXiu » środa 09 lutego 2011, 11:34

Jeżeli faktycznie wykryje narkotyki - tak, będą problemy niezależnie od tego, czy brałeś coś 5 minut temu, czy w zeszłym roku. A co do leków uspokajających - nie czytało się ulotki dołączonej do opakowania bądź konsultowało z lekarzem lub farmaceutą? :P Leki te najczęściej mają zapisane w ulotce działania uboczne/niepożądane i bardzo często są tam przeciwwskazania do prowadzenia pojazdów - właśnie z tego względu, że po takich lekach można się zachowywać jak lekko "naćpany".
DEXiu

Postprzez Borys68 » środa 09 lutego 2011, 11:44

Ahoj!
Po tym jak wygiąłem słupek po moich ulubionych tabletkach na bół głowy (Aleve) zacząłem czytać ulotki ...
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez el_ryba » środa 09 lutego 2011, 11:45

Zapewne zależy od stężenia. Narko testy robią jeżeli jest jakieś podejrzenie, pomimo że jestem młody i przez 3 lata zatrzymywali mnie może z 15 razy to tylko jeden raz chcieli robić mi narko (według policjanta miałem za duże źrenice :shock: ), ale obeszło się na dmuchaniu w alkomat, pomimo, że mówiłem, aby zrobił mi test - byłem czysty to co mi szkodzi :mrgreen: . Nawet podczas stłuczek czy wypadków nie robią tych testów. Policjant jak to policjant lubi postraszyć :D Ale trzeba uważać :D
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez ks-rider » środa 09 lutego 2011, 12:32

hannibal91 napisał(a):... Albo załóżmy, ze ktoś zapali skręta w weekeden, a w poniedziałek(oczywiście w normalnym stanie) będzie jechał i skontroluje go policja - czy też będzie miał przerąbane?

Kto powiedzial Ci, ze w Pn bedziesz juz w normalnym stanie ? Wstystko zalezy od tego co bylo zazywane i w jakich ilosciach - stezenie THC.

W zaleznosci od narkotykow oraz rodzaju testu w organizmie mozna stwierdzic kiedy i cio bylo zazywane. Sa testy ktore wyzaza czy kiedykolwiek w zyciu byl zazywany jakikolwiek narkotyk. Takie testy przeprowadza np . Lufthansa swoim przyszlym pilotom.

:wink:
ks-rider

Postprzez archis_p » środa 09 lutego 2011, 22:37

ks-rider napisał(a):Sa testy ktore wyzaza czy kiedykolwiek w zyciu byl zazywany jakikolwiek narkotyk

Może coś więcej na ten temat? :roll:
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez lith » czwartek 10 lutego 2011, 01:53

Mi to wygląda raczej na Urban Legend. Ale nigdy się tym nie interesowałem.
lith

Postprzez ks-rider » czwartek 10 lutego 2011, 09:43

archis_p napisał(a):
ks-rider napisał(a):Sa testy ktore wyzaza czy kiedykolwiek w zyciu byl zazywany jakikolwiek narkotyk

Może coś więcej na ten temat? :roll:

Interesuje Cie temat, poszperaj w internecie. Tak jak podalem Lufthansa takie testy przeprowadza.

lith napisał(a):Mi to wygląda raczej na Urban Legend. Ale nigdy się tym nie interesowałem.

Zainteresuj sie, temat ciezki ale i ciekawy, zwlaszcza, ze predzej czy pozniej bedziesz z tym skonfrontowany.

ks-rider

Postprzez archis_p » czwartek 10 lutego 2011, 15:24

ks-rider napisał(a):Interesuje Cie temat, poszperaj w internecie. Tak jak podalem Lufthansa takie testy przeprowadza.

Czyli wrzutkę zrobiłeś ale nic więcej na ten temat powiedzieć nie potrafisz? Nie dziwię się.... jak szukam w internecie to mi ten wątek wyskakuje :?
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez lith » czwartek 10 lutego 2011, 19:17

Też w sumie nic znaleźć nie mogę. Nic oprócz badania włosów znaleźć nie mogę... ale raczej nikt nikogo nie będzie posądzał 'o bycie pod wpływem' bo wykryją coś we włosach. Ani też nie jest to raczej wykrywalne przez całe życie o.O
lith

Postprzez ks-rider » czwartek 10 lutego 2011, 21:15

archis_p napisał(a):
ks-rider napisał(a):Interesuje Cie temat, poszperaj w internecie. Tak jak podalem Lufthansa takie testy przeprowadza.

Czyli wrzutkę zrobiłeś ale nic więcej na ten temat powiedzieć nie potrafisz? Nie dziwię się.... jak szukam w internecie to mi ten wątek wyskakuje :?

Poczytaj sobie,

http://www.lufthansa-pilot.de./

ks-rider

Postprzez archis_p » czwartek 10 lutego 2011, 22:27

ks-rider napisał(a):Poczytaj sobie,

http://www.lufthansa-pilot.de./

No więc poczytałem. Przeczytałem wszystkie podstrony. Nie ma tam ani słowa o testach narkotykowych.

Mógłbyś wkleić linka do konkretnego tekstu??
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez ks-rider » piątek 11 lutego 2011, 09:25

archis_p napisał(a):No więc poczytałem. Przeczytałem wszystkie podstrony. Nie ma tam ani słowa o testach narkotykowych.

Mógłbyś wkleić linka do konkretnego tekstu??

No to kiepsko czytales,

kliknij na Flugtauglichkeit - stoi jak wol.

Flugtauglichkeit

Vor Beginn der Standardisierung benötigen Sie noch einen Nachweis Ihrer fliegerischen Tauglichkeit nach Medical Klasse 1 / Deutschland. Die Erstuntersuchung wird durch den Medizinischen Dienst der Lufthansa in Frankfurt durchgeführt und beinhaltet eine Untersuchung auf psychoaktive Substanzen.

Untersuchung - badanie, auf - na, psychoaktive - psychoaktywne, Substanzen - substancje.

Jezeli wiec nie wierzysz, ze maja takie mozliwosci a co wazniejsze, ze tego nie robia to w moich oczach "dosc" naiwny jestes.

Porozmawiaj kiedys w miare mozliwosci z jakims lekarzem, napewno wyjasni ci to berdziej fachowo niz ja.

ks-rider

Postprzez archis_p » piątek 11 lutego 2011, 12:29

Nie nie nie! Ja się pytam gdzie jest napisane cokolwiek o możliwościach wykrywania substancji psychoaktywnych (jeżeli tak wolisz) bez względu na ich okres półtrwania w organizmie??

Więc skończ bełkotać i podaj tekst! Bo na razie zrobiłeś tępą wrzutkę i nic więcej na ten temat powiedzieć nie potrafisz!

ks-rider napisał(a):Jezeli wiec nie wierzysz, ze maja takie mozliwosci a co wazniejsze, ze tego nie robia to w moich oczach "dosc" naiwny jestes.

To nie ma nic wspólnego z wiarą. Takie testy nie istnieją. Dlaczego? Bo istnieje metabolizm :|

ks-rider napisał(a):Porozmawiaj kiedys w miare mozliwosci z jakims lekarzem, napewno wyjasni ci to berdziej fachowo niz ja.

Jak już, to z farmaceutą.
Idiotę to ty możesz robić z siebie. Ja sobie jednak daruję :?
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez qwer0 » piątek 11 lutego 2011, 20:09

Moze badanie wariografem? :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze