- Kod: Zaznacz cały
8. Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni
uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu,
w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.
Jadę dzisiaj, przede mną ok 70-100 m przejście przedzielone wysepką. Widzę z lewej strony przechodzących pieszych, dochodzących dziarsko do wysepki. Błędne było moje założenie, że się zatrzymają lub chociaż się rozejrzą. Dalej ochoczo idą jakby mnie nie widzieli. Dosłownie śmignąłem im przed nogami. Szybko nie jechałem, bo zwolniłem (dodam, że było bardzo ślisko i każde mocniejsze hamowanie mogło się zakończyć różnie, włącznie z wjazdem w tę wysepkę, więc postanowiłem przejechać, gdyz mojej oceny sytuacji powinenem zdążyć przed pieszymi), ale czy takie zachowanie pieszych jest wykroczeniem przeciwko cytowanemu przepisowi, tzn. pierwszeństo mają na pierwszej części przejścia (a w sumie, to na odrębnym przejściu), a za wysepką ponownie muszą zachować ostrożność, itd...