Groźby karalne - parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Groźby karalne - parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych

Postprzez pablo7654 » piątek 28 stycznia 2011, 12:48

Jako ciekawostkę zamieszczam krótki artykuł z wirtualnej polski o tym jak parkują niektóre pracownice GLS a także co może grozić za sfotografowanie nieprawidłowo zaprakowanego samochodu. Nie jest to może typowa sytuacja drogowa ale może spotkać wielu z nas na przykład na parkingu przy supermarkecie. Ku przestrodze!

"Załatwię cię gnoju"

Internauta z Zielonej Góry fotografował samochód zaparkowany na miejscu dla niepełnosprawnych.
Obrazek

Internauta z Zielonej Góry fotografował samochód zaparkowany na miejscu dla niepełnosprawnych. - Po chwili wróciła właścicielka z zakupami. Okazało się, że nie jest inwalidką, lecz zupełnie sprawną kobietą. Internauta poinformował ją, że zrobił zdjęcie jej samochodu i że ukaże się ono w prasie. Gdy odjeżdżał, kobieta ruszyła za nim.

Jak relacjonuje Internauta, kobieta zaczęła go ścigać. Kierowcy spotkali się na parkingu innego sklepu. - Kobieta wysiadła i zaczęła używać wobec niego gróźb karalnych, na przykład "załatwię cię gnoju, jeśli te zdjęcia ukażą się w gazecie".

Źródło wp_pl
pablo7654

Re: Groźby karalne - parkowanie na miejscu dla niepełnospraw

Postprzez mk61 » piątek 28 stycznia 2011, 12:54

Jakie to polskie... Teraz internauta powinien załatwić tamtą gnojówę. Tylko zgodnie z prawem, żeby nikt sobie nie pomyślał... :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez el_ryba » piątek 28 stycznia 2011, 12:56

pablo7654 napisał(a):"załatwię cię gnoju, jeśli te zdjęcia ukażą się w gazecie".

Haha, to mnie najbardziej rozbawiło :D

Co do tych miejsc dla inwalidów, to czy widzieliście kiedyś, żeby jakiś inwalida parkował w galerii ? Wcześniej jakoś było tych miejsc mniej, ostatnimi czasy zrobiło się więcej, parenaście-paredziesiąt miejsc na parkingu w galerii, a tak naprawdę wykorzystywane jest jedno raz na jakiś czas.. Rozumiem, miejsca pod urzędami, czasami widziałem jak jakiś inwalida z niego korzystał, ale w galerii ? Nigdy się nie spotkałem, a jestem dość częstym gościem i zawsze zwracam na to uwagę.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez lith » piątek 28 stycznia 2011, 13:07

Nie wiem, dla mnie nie ma problemu- jakoś się nie spotykam raczej z nagromadzeniem kilkudziesięciu miejsc dla inwalidów w jednym miejscu :) Zazwyczaj razem z tymi dla matek z dzieckiem jest to kilka najbliższych miejsc przy każdym wejściu. Nie widzę specjalnego powodu ścigania stamtąd ludzi jak jest parking praktycznie pusty (tak jak na tym zdjęciu) gdzie w sumie nikomu to nie będzie przeszkadzało, ale ludzie robią hałas dla zasady. To już dla mnie nadgorliwość :D
lith

Postprzez pablo7654 » piątek 28 stycznia 2011, 13:12

lith napisał(a): ale ludzie robią hałas dla zasady. To już dla mnie nadgorliwość :D

Nadgorliwość powiadasz? A co powiesz o ściganiu kogoś po mieście a potem grożenie mu? :) To dopiero jest nadgorliwość :)
pablo7654

Postprzez lith » piątek 28 stycznia 2011, 13:18

Nie, to już choroba szalonych krów :P
Ale jak widzę zrobione w środku nocy zdjęcie jedynemu samochodowi na parkingu i podpis, że 'kretyn zajął 2 miejsca parkingowe'... a najlepiej pod tym 30 komentarzy z oburzeniem jak tak w ogóle można to mnie trafia Obrazek
A to specjalnie od tego nie odbiega :) Dla mnie wielki fotograf-donosiciel po prostu przegiął :D
lith

Postprzez Amos » piątek 28 stycznia 2011, 13:47

Dokładnie, tym bardziej że kierującym samochodem uprawnionym do parkowania na miejscu dla inwalidów, nie musi być osoba niepełnosprawna...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez qwer0 » piątek 28 stycznia 2011, 14:22

Jako ciekawostkę zamieszczam krótki artykuł z wirtualnej polski o tym jak parkują niektóre pracownice GLS a także co może grozić za sfotografowanie nieprawidłowo zaprakowanego samochodu.

A gdzie ten nieprawidlowo zaparkowany samochod, bo nie widze?

Kiedy ludzie zaczaja, ze na terenie prywatnym obowiazuja inne zasady niz na drogach publicznych?

Znalezli sie, poprawni inaczej...
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez el_ryba » piątek 28 stycznia 2011, 14:37

Chyba jednak od jakiegoś czasu można dostać za złe parkowanie w centrum handlowym:

Co w takim razie zmieniło się dziś?

- Przede wszystkim moi ludzie dostali całkiem nowe możliwości działania. Na drogach wewnętrznych czy na parkingach przy supermarketach możemy teraz zastosować blokadę w sytuacji ustawienia np. znaków zakazu zatrzymywania. Bezlitośnie będziemy też karać kierowców, którzy zatrzymują się na miejscach przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych. Do tej pory z tym problemem każde centrum handlowe musiało sobie radzić samodzielnie. Teraz o pomoc mogą poprosić nas. Osobie parkującej bez uprawnień na miejscu dla osób niepełnosprawnych będzie można odholować samochód na parking strzeżony.

Więcej... http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35821, ... z1CKhefreE

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez bobpl » piątek 28 stycznia 2011, 14:47

panowie - bynajniej u mnie w miescie jest sporo miejsc dla inwalidów.
I o dziwo nawet 'nieinwalidzi' tam nie parkują. Ja sam jezdze autem, w którym mam kartę, ze przewoze osobe z grupa niepelnosprawnosci - czesto ludzie tez sie rzucaja, dopóki nie pokaze im legitymacji babci. I takei miejsca są tez dla takich osób jak ja - kierowców, którzy wozą kogos niepelnosprawnego.
(gwoli wyjasnienia - jak jadę sam, to nie korzystam z tych miejsc, bo dobrze wiem, ze osoby niepelnosprawne latwo nie mają, wiec im nie bede utrudniał, bo bede mial 15 metrów blizej do supermarketu)
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez lith » piątek 28 stycznia 2011, 14:49

el_ryba napisał(a):Do tej pory z tym problemem każde centrum handlowe musiało sobie radzić samodzielnie. Teraz o pomoc mogą poprosić nas. Osobie parkującej bez uprawnień na miejscu dla osób niepełnosprawnych będzie można odholować samochód na parking strzeżony.

:idea: Nie widzę tam miejsca dla typa z aparatem. Póki dla marketu nie jest to problem to ja problemu nie widzę. Centrum handlowe niech sobie samo dba o swoją opinię i jest na tyle restrykcyjne na ile chce.
lith

Postprzez Cyberix » piątek 28 stycznia 2011, 16:36

qwer0 napisał(a):Kiedy ludzie zaczaja, ze na terenie prywatnym obowiazuja inne zasady niz na drogach publicznych?
Radzę się doszkolić i doczytać o nowelizacji ustawy PoRD http://prawo-na-drodze.wieszjak.pl/postoj-i-parkowanie/216322,Zmiany-w-prawie-o-ruchu-drogowym.html

Amos napisał(a):Dokładnie, tym bardziej że kierującym samochodem uprawnionym do parkowania na miejscu dla inwalidów, nie musi być osoba niepełnosprawna...
Ale musi mieć kartę parkingową, która powinna wystawić "za szybkę"
http://www.niepelnosprawni.gov.pl/uprawnienia-osob-niepelnosprawny/komunikacja--podroz/karta-parkingowa/ Sam korzystałem z takiej karty przewożąc osobę upoważnioną.

lith napisał(a):Nie widzę specjalnego powodu ścigania stamtąd ludzi jak jest parking praktycznie pusty (tak jak na tym zdjęciu) gdzie w sumie nikomu to nie będzie przeszkadzało, ale ludzie robią hałas dla zasady. To już dla mnie nadgorliwość :D
Skoro parking jest praktycznie pusty to po cholerę pchacie się na koperty skoro możecie zaparkować 10 metrów dalej i ruszyć tłuste 4 litery? Zmienisz zdanie kolego jak będziesz inwalidą albo będziesz kiedyś przewoził inwalidę... wtedy nawet to kilka metrów ma znaczenia. Znaczenie ma również to, że miejsca dla inwalidów muszą być (i są) odpowiednie szersze, aby można było bezpiecznie wysiąść i wsiadać bez wciągania brzucha.
Cyberix

Postprzez lith » piątek 28 stycznia 2011, 17:23

Ja się na takie miejsca nie pcham, ale dla mnie coś takiego jak nie ustąpienie miejsca moherowi w praktycznie pustym autobusie. A taki stanie nad głową i zacznie sapać, bo sobie akurat moje miejsce wypatrzył. Nie mam pojęcia dlaczego ludzie na pustych parkingach w takich miejscach stają, ale póki nikomu to nie szkodzi to nie wiem czemu się ich czepiać.
lith

Postprzez qwer0 » piątek 28 stycznia 2011, 18:29

Radzę się doszkolić i doczytać o nowelizacji ustawy PoRD http://prawo-na-drodze.wieszjak.pl/post ... gowym.html

Raczej radze to zrobic Tobie.
Po pierwsze, jak juz cos tu wlepiasz, to wlepiaj przepisy, a nie fragmenty jakiegos artykulu z neta to raz, a 2 sam nie czytasz tego co linkujesz:
Powyższe uregulowania będą miały zastosowanie na drogach publicznych oraz na drogach wewnętrznych, jeśli będzie oznaczona jako strefa ruchu.

Osobiscie jeszcze nie widzialem takiego znaku...

A nawet jesli tam, gdzie zostalo zrobione to zdjecie jest strefa ruchu, to ja tam nie widze prawidlowo (zgodnie z obowiazujacymi znakami) oznakowanego miejsca dla niepelnosprawnych, a przynajmnie nie widac tego na tym zdjeciu.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Razor1990 » piątek 28 stycznia 2011, 19:03

To takie polskie - "e, tam. Zaparkowała na miejscu dla inwalidów - no ale wszędzie tyle miejsca. Nic się nie stało" albo "Ukradł batonika, no ludzie, dajcie spokój - ile taki batonik kosztuje? 70gr?" ;)
Razor1990

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze