Coś dla cmana...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Coś dla cmana...

Postprzez Cyberix » poniedziałek 17 stycznia 2011, 16:36

http://motoryzacja.interia.pl/news/zgineli-policjant-i-motocyklista,1584189

Poznańska prokuratura umorzyła śledztwo w sprawie wypadku, w którym zginął kierujący radiowozem policjant i motocyklista. Wypadek miał miejsce w kwietniu 2010 roku w Lipnie (Wielkopolskie).

Informację taką przekazała w poniedziałek Magdalena Mazur-Prus, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Poznaniu. Śledczy uznali, że nie doszło do popełnienia przestępstwa.

W kwietniu 2010 roku w Lipnie, policjant kierujący oznakowanym radiowozem, wjeżdżając na ulicę z trenu posesji rewiru dzielnicowych, zderzył się motocyklem. Kierowca hondy zginął na miejscu zdarzenia, kierowca radiowozu zmarł po przewiezieniu do szpitala.

Jak poinformowała Mazur-Prus, w toku postępowania ustalono, że kierujący motocyklem jechał z prędkością co najmniej 100 km/h.

"Kierowca motocykla naruszył zasadę ostrożności oraz obowiązek jazdy z prędkością bezpieczną, w istniejących na drodze warunkach nie wyższą niż dopuszczalne, wskutek czego po dostrzeżeniu wjeżdżającego na drogę samochodu nie mógł już uniknąć uderzenia" - powiedziała Mazur-Prus.

Jak dodała, w trakcie śledztwa nie wykazano, że kierujący radiowozem, wjeżdżając na drogę z pierwszeństwem przejazdu, naruszył zasadę zachowania szczególnej ostrożności oraz obowiązek ustąpienia pierwszeństwa. Zdaniem prokuratury, w okolicznościach wypadku kierowca radiowozu mógł nie mieć możliwości dostrzeżenia kierującego motocyklem.
Cyberix

Re: Coś dla cmana...

Postprzez cman » poniedziałek 17 stycznia 2011, 16:41

Dla mnie, bo co niby?

Dla Ciebie natomiast jest to:
viewtopic.php?p=246872#p246872
viewtopic.php?p=246919#p246919
Czeka od paru miesięcy i doczekać się nie może...
cman

Postprzez maryann » poniedziałek 17 stycznia 2011, 16:45

Cyberix napisał(a):kierowca radiowozu mógł nie mieć możliwości dostrzeżenia kierującego motocyklem.
Ciekawe, czy to było kluczowe; bo w/g mnie tak.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » poniedziałek 17 stycznia 2011, 21:00

cman napisał(a):Dla mnie...

No tak, a kto twierdzi, że można mknąc jak pocisk przez skrzyżowania a wyjeżdżający musi ustępować pierwszeństwa niezależnie od prędkości z jaką porusza się pojazd na drodze z pierwszeństwem?
Kto twierdzi, że ograniczenia prędkości są niepotrzebne i wyssane z palca?
No przecież nie ja :mrgreen:
Cyberix

Postprzez cman » poniedziałek 17 stycznia 2011, 21:10

Cyberix napisał(a):No tak, a kto twierdzi, że można mknąc jak pocisk przez skrzyżowania a wyjeżdżający musi ustępować pierwszeństwa niezależnie od prędkości z jaką porusza się pojazd na drodze z pierwszeństwem?

Nie wiem. Chociaż...
Cyberix napisał(a):No przecież nie ja :mrgreen:
No właśnie chyba jednak najprędzej Ty: viewtopic.php?p=248669#p248669

Cyberix napisał(a):Kto twierdzi, że ograniczenia prędkości są niepotrzebne i wyssane z palca?

Ja. A co to na wspólnego z założonym przez Ciebie tematem?
cman

Powrót do Sytuacje na drodze