Kto ma pierwszeństwo??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo??

Postprzez IVO » środa 15 grudnia 2010, 21:25

Witam, nurtują mnie 2 sytuacje, które załączam na linkach poniżej.
1. chodzi mi o włączanie się do ruchu z drogi podporządkowanej. czy mogę użyc prawego pasa do włączania się do ruchu i czy jezeli mogę go uzyc to czy chcac z niego skorzystac musze ustapic pojazdą ktore znajduja się na głownej i chca z niej zjechac przy pomocy tego pasa na przystanekw przypadku autobusu i w uliczke w przypadku innych pojazdów.
2. czy skrecajac w prawo na tym skrzyzowaniu musze zająć maksymalnie prawy pas ruchu i dopiero potem właczyć się na głowna? poniewaz ci ktorzy juz na swiatłach skreca w swoja lewa strone znajduja sie juz na głownej ?? czekam na wyczerpujace odpowiedzi, z gory dzieki:)

1. http://yfrog.com/1r87021150p
2. http://yfrog.com/fx28397275p
IVO

Re: Kto ma pierwszeństwo??

Postprzez piotrekbdg » środa 15 grudnia 2010, 23:41

Po pierwsze to nie jest włączanie się do ruchu. PO drugie w obu przypadkach musisz ustąpić pierwszeństwa dla tak wyrysowanych sytuacji. A po wyczerpujące wypowiedzi to zapraszam do PoRD; tam wszystko zostało wyczerpująco objaśnione.
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » czwartek 16 grudnia 2010, 19:46

piotrekbdg napisał(a): PO drugie w obu przypadkach musisz ustąpić pierwszeństwa dla tak wyrysowanych sytuacji. A po wyczerpujące wypowiedzi to zapraszam do PoRD; tam wszystko zostało wyczerpująco objaśnione.

No chyba sobie jaja robisz...
Sytuacja nr 1. Koleś jest już na pasie ruchu i ma ustąpić pojazdowi który chce wjechać na ten pas? A niby od kiedy?
Sytuacja nr 2. Przy takim skręcie MUSI zająć prawy pas, a potem to już normalna zmiana pasa.
Cyberix

Postprzez mattis » czwartek 16 grudnia 2010, 19:59

Uważam tak jak Cyberix

W "1" skręcając masz prostą sytuacje bo akurat zaczyna sie pas ruchu więc tam nikomu nie musisz ustępować
Znak ustąp pierwszeństwa jest w pełni wykorzystany jeżeli byśmy na tym skrzyżowaniu skręcali w lewo albo jechali prosto.

W "2" chyba nie ma innej mozliwości żeby zając inny pas ruchu odrazu niż ten prawy a zmieniasz go jak szybko chcesz o ile nie ma tam lini ciągłych itp.
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez piotrekbdg » czwartek 16 grudnia 2010, 20:41

No chyba sobie jaja robisz...
Sytuacja nr 1. Koleś jest już na pasie ruchu i ma ustąpić pojazdowi który chce wjechać na ten pas? A niby od kiedy?
Sytuacja nr 2. Przy takim skręcie MUSI zająć prawy pas, a potem to już normalna zmiana pasa.

Pytanie zrozumiałęm w ten sposób, ze chodzi o kwestię pierwszeństwa w przypadku zmiany pasa przez zielony pojazd, więc napisałem że czy w 1 czy w 2 sytuacji decydując się na zmianę pasa pierwszeństwa musi odstąpić. Nie widzę tu żadnych "jaj"..
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » czwartek 16 grudnia 2010, 21:58

A ja to pytanie zrozumiałem tak, że zielony jest na prawy pasie i musi wpuszczać na ten skrajny prawy pas, inne samochody jadące pasem środkowym i lewym...

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » czwartek 16 grudnia 2010, 22:21

A ja to pytanie zrozumiałem tak, że zielony jest na prawy pasie i musi wpuszczać na ten skrajny prawy pas, inne samochody jadące pasem środkowym i lewym...

A nie, nie, tutaj tak jak napisałeś, zmiana pasa środkowego na prawy i ten zmieniający ustępuje. Przeczytałęm raz jeszcze pytanie i do końca nie wiem o co autor tak naprawdę pytał...ale to przez niepoprawne użycie terminu "włączanie się do ruchu" to pytanie jest takie niejasne.
piotrekbdg

Postprzez mattis » piątek 17 grudnia 2010, 16:43

Autor sie pyta dosyć jasno o to czy jezeli bedzie jechał tym skrajnie prawym pasem to musi przepusic ten czarny samochod i np autobus (tak jak rysunek pokazuje)
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez kg1956 » wtorek 11 stycznia 2011, 13:49

Autor pyta rzeczywiście dosyć jasno ( z naciskiem na dosyć ).
Drugi punkt jest oczywisty, ale pierwszy już nie tak bardzo. Problem był wałkowany już wcześniej w innych wątkach. Komu właściwie ma ustąpić pierwszeństwa pojazd jadący po zielonej strzałce? Pojazd czarny nie może skręcić z drogi głównej w podporządkowaną bo z podporządkowanej ktoś ma pierwszeństwo? Ja rozumiem pierwszeństwo przy zmianie pasa, ale tu jest to "nieuczciwe". Może autor napisze gdzie to jest i zobaczymy to na ZUMI!
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze