Nie mam pewności - ustępowanie tramwajowi

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nie mam pewności - ustępowanie tramwajowi

Postprzez seweryn1990 » piątek 29 października 2010, 17:53

Rzecz dzieje sie w Krakowie, jadac czerwonym samochodem, chcac skrecic z głównej w podporzadkowaną i czekajac az bede miał wolne powinienem sie ustawić jak samochód numer jeden czy dwa?
Linie wzdłuż drogi to linie tramwajowe i właśnie nie wiem czy gdybym czekał na tych liniach czy tramwaj moze nadjechac
Dodam jeszcze, że jest tam sygnalizacja świetlna i chodzi mi o sytuacje gdy na głównej jest zielone

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1010/droga0776.jpg
seweryn1990

Re: Nie mam pewności

Postprzez WojtekS » piątek 29 października 2010, 18:22

Formalnie rzecz biorąc - tylko jak samochód 2. Z praktycznego punktu widzenia: jeśli nadjeżdża tramwaj - zwykle też jak samochód 2. W pozycji nr 1 możesz się ustawić tylko jeśli możesz rozsądnie założyć, że będziesz w stanie skręcić i pojechać dalej
a) zanim skończy się twoja faza świateł
b) zanim nadjedzie tramwaj.
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Postprzez seweryn1990 » piątek 29 października 2010, 18:35

Tak podejrzewałem, dziękuje :)
seweryn1990

Postprzez Cyberix » sobota 30 października 2010, 09:12

A możecie mi wyjaśnić, kiedy ustawie się w pozycji 1 to w jaki sposób wymuszę pierwszeństwo na tramwaju, którego nie ma?
Cyberix

Postprzez maryann » sobota 30 października 2010, 11:57

Tu jest takie miejsce, choć kwestii tramwaju nie wyjaśnia. Moim zdaniem jesli widzimy tramwaj to należy mu drogi nie zajeżdża, ale jeśli go nie ma i staniemy a on potem nadjedzie, to już trudno- cofać nie będziemy.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » sobota 30 października 2010, 12:59

Ale jeżeli go nie ma, a nadjedzie to wymusimy. W normalnych realiach trudno, zazwyczaj nas obdzwoni i tyle. Na egzaminie już lipa- ja w takiej sytuacji podczas egzaminu właśnie cofałem- i może głupio to wyglądało, ale nie widziałem innej opcji.
lith

Postprzez Cyberix » sobota 30 października 2010, 13:10

Poważnie? A mnie się zawsze wydawało, że pierwszeństwo ustala się przed wjazdem na skrzyżowanie, skoro zatem przed wjazdem ustąpiłem pierwszeństwa tramwajowi (którego nie było) to potem jestem na skrzyżowaniu i to tramwaj musi mi pierwszeństwa ustąpić zanim nie opuszczę skrzyżowania. Taka moja teoria...
Cyberix

Postprzez WojtekS » sobota 30 października 2010, 18:51

Cyberix napisał(a):Poważnie? A mnie się zawsze wydawało, że pierwszeństwo ustala się przed wjazdem na skrzyżowanie, skoro zatem przed wjazdem ustąpiłem pierwszeństwa tramwajowi (którego nie było) to potem jestem na skrzyżowaniu i to tramwaj musi mi pierwszeństwa ustąpić zanim nie opuszczę skrzyżowania. Taka moja teoria...

Art 28 ust 3 pkt 2 PORD mówi, że zabrania się wjazdu na przejazd kolejowy/tramwajowy, jeśli po drugiej stronie przejazdu nie ma miejsca do kontynuowania jazdy. Więc nieobecność tramwaju nie ma tu znaczenia, przynajmniej formalnie.

Jeśli tramwaj w nadjedzie a Ty cały czas stoisz na torowisku, to wymuszasz na nim pierwszeństwo. Wynika to z zasady pierwszeństwa jadących prosto przed skręcającymi w lewo, a także z tego, że pojazd szynowy znajdujący się na tej samej drodze co Ty ma pierwszeństwo przed Tobą.

Tak samo wymusiłbyś pierwszeństwo zatrzymując się w poprzek jezdni przeznaczonej dla ruchu w przeciwnym kierunku. Wtedy chyba nie miałbyś wątpliwości? A sytuacja jest dokładnie taka sama.
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Postprzez Cyberix » niedziela 31 października 2010, 00:03

I tu mógłbym polemizować, bowiem:

Kod: Zaznacz cały
wjeżdżania na przejazd, jeżeli po drugiej stronie przejazdu nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;

Tyle, że w omawianym przykładzie, miejsce za skrzyżowaniem (przejazdem) jest, tylko nie można opuścić skrzyżowania z uwagi na jadące samochody drogą poprzeczną...
Cyberix

Postprzez lith » niedziela 31 października 2010, 02:32

A czym się różni nadjeżdżający tramwaj od innych pojazdów? A jak ustępujesz samochodom na poprzecznej z pierwszeństwem to tylko tym które widziałeś jak nadjechałeś a kolejne co nadjechały później już muszą Ci ustąpić, bo jak decydowałeś komu musisz ustąpić to jeszcze ich nie widziałeś?
lith

Postprzez maryann » wtorek 02 listopada 2010, 13:27

A jak jest na zwężonym odcinku? Nie ma nikogo- to jadę, a jak nadjedzie spod D5 to mam się wycofać?
Poza tym- cofanie po łuku na wielopasmowym skrzyżowaniu z torowiskiem... To może być rozsądne?
maryann

Postprzez kg1956 » środa 03 listopada 2010, 11:38

Podchodząc praktycznie do tematu: zanim wjadę na tory patrzę czy na horyzoncie jest tramwaj i jaki jest ruch samochodów. Następnie oceniam: jeśli tramwaj jest blisko - czekam, jeśli jest daleko patrzę czy zdążę przejechać spokojnie zanim się zbliży i tylko wtedy wjeżdżam na tory. Jeśli tramwaju nie widać raczej wjeżdżam na tory.
Tak na marginesie: samochody jadące jezdnią za przejazdem powinny uważać ze zmianą pasa w tym miejscu na lewy jeżeli może to zakłócić ruch tym zjeżdżającym z torów.
kg1956

Postprzez maryann » środa 03 listopada 2010, 12:15

I tak właśnie uważam- nie mam komu ustępować pierwszeństwa to jak mam to zrobić? Wirtualnie hipotetycznemu uczestnikowi ruchu? Zatrzymam się na pasie wtedy realnie ruch utrudnię tym za mną.
kg1956 założył idealny pzrebieg zdarzeń: widzę, ocenię, przejadę. Ale w każdym mogę się pomylić(nie powinienem, ale jest to prawdopodobne). I tramwaj nadjedzie.
I też musi poczekać.
maryann

Postprzez Cyberix » czwartek 04 listopada 2010, 13:19

Proszę bardzo, Kraków, Rondo Matecznego:
Obrazek
Pojazdy, czekające do lewoskrętu lub jazdy na wprost, w godzinach szczytu stają na pasie po którym przebiegają tory tramwajowe. I co? Jak nadjedzie tramwaj to mają się zapaść pod ziemię albo teleportować?

I podobna sytuacja:
Obrazek
Tutaj z dwóch niewyznaczonych pasów robi się jeden (po którym przebiegają tory tramwajowe), w godzinach szczytu, ten jeden pas jest zapchany samochodami. I co, jak nadjedzie tramwaj z tyłu to mają wjechać na chodnik czy co?
Cyberix

Postprzez lith » piątek 05 listopada 2010, 01:27

Oczywiście, że każdy może się pomylić... i wtedy po prostu wymusi pierwszeństwo... tak samo może się każdy pomylić oceniając, czy zdąży wyjechać z podporządkowanej, czy np. czy ma dostatecznie duży odstęp do pojazdu jadącego przed nim... i co? Jaka różnica czy ktoś wymusi celowo, czy się pomyli? Albo wykroczenie jest, albo go nie ma.
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze