Skrzyżowanie Portowa, Węglowa... w Gdyni - jak się zachować?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie Portowa, Węglowa... w Gdyni - jak się zachować?

Postprzez MrKrolik » czwartek 07 października 2010, 18:10

Witam wszystkich serdecznie.

Otóż nie wiem jak zachować się na skrzyżowaniu na ulicy Portowej w Gdyni.

Poniżej rysunek (mam nadzieję, że jest w miarę czytelny). Oczywiście bezwzględnie pierwszeństwo mają pojazdy na głównej zaznaczonej na obrazku. Załóżmy, że właśnie przejechali, główna jest pusta. I stoi 3 asów w tych 3 podporządkowanych. I który pojedzie pierwszy? Wiem, że na pewno 1 ma pierwszeństwo przed 2, bo 2 ma go po prawej stronie. Ale jak zachować się gdy przejeżdża jeszcze 3? Który pojedzie pierwszy i jak wszyscy 3 uczestnicy powinni się ustawić?

Proszę o rozjaśnienie tej sytuacji.
Z góry dzięki

Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek 08 października 2010, 09:30 przez MrKrolik, łącznie zmieniany 1 raz
15.10.2010 - EGZAMIN (TEORIA + PRAKTYKA) POZYTYWNY :D
20.10.2010 - Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
25.10.2010 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Obrazek
MrKrolik

Re: Skrzyżowanie Portowa, Węglowa... w Gdyni - jak się zacho

Postprzez maryann » piątek 08 października 2010, 09:50

Bardzo fajne skrzyżowanie!
Pierwszy wniosek to brak konsekwencji w ustawianiu A7- np. na cypelku miądzy Wendy a Węglową(na Węglowej nie powinien być D1?).
Drugi, że w takiej sytuacji, kiedy 3 przejedzie Wendy i dojedzie do skrzyzowania z Węglową, to 2 już pojedzie, nawet gdyby skręcał w lewo. Gdyby sie jednak tam spotkali, to chyba 3 pojedzie pierw, bo sam nie mając A7 i widząc go od tyłu u 2, uzna że tamten będzie czekał.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Olin » piątek 08 października 2010, 11:52

Juz na pierwszy rzut oka widac, że skrzyżowanie jest zle opracowane. Nie rozumiem takiego umiejscowienia powierzchi wyłączonej. Aż się prosi o stworzenie w tym miejscu skrzyżowania o ruchu okrężnym. Co do pierwszeństwa, wszystko zależy gdzie dany pojazd zamierza jechać.
Olin

Postprzez MrKrolik » piątek 08 października 2010, 14:59

maryann napisał(a):Bardzo fajne skrzyżowanie!
Pierwszy wniosek to brak konsekwencji w ustawianiu A7- np. na cypelku miądzy Wendy a Węglową(na Węglowej nie powinien być D1?).
Drugi, że w takiej sytuacji, kiedy 3 przejedzie Wendy i dojedzie do skrzyzowania z Węglową, to 2 już pojedzie, nawet gdyby skręcał w lewo. Gdyby sie jednak tam spotkali, to chyba 3 pojedzie pierw, bo sam nie mając A7 i widząc go od tyłu u 2, uzna że tamten będzie czekał.

Dlaczego ja nadal tego nie pojmuje?

Głównie chciałbym wiedzieć wszystkie opcje z tą 3
20.10.2010 - Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
Obrazek
MrKrolik

Postprzez dylek » piątek 08 października 2010, 15:14

Pojazd 3 na św.Piotra ma taki widoczek .... :
Obrazek

Co jest niezrozumiałego w tej tabliczce pod znakiem A-7??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez nyku » piątek 08 października 2010, 15:30

Imo 3 jedzie pierwsza znak ustąp pierwszeństwa dotyczy głównej drogi(w twoim przypadku droga czerwona) jeżeli skręca w prawo na pierwszym bądź drugim skrzyżowanie to sytuacja staje się klarowna... jeżeli skręca w lewo na pierwszym to również wszystko staje się jasne(zakładam, że skręcanie w lewo na drugim skrzyżowaniu było by głupim posunięciem kierowcy). Na skrzyżowaniu drugim to pojazd nr 3 będzie miał pierwszeństwo przed pojazdami 1 i 2 ponieważ na "wysepce" nie ma już powtórzonego znaku ustąp pierwszeństwa lub stop a sugerowałbym się też tym, że on opuszcza drogę z pierwszeństwem... Wg znaków jakie tylko narysowałeś potem jedzie 1 ponieważ 2 ma go po prawej stronie... czyt. zasada prawej ręki... Ja osobiście bym się tak zachował jako przyjezdny do tego miasta.

Łatwiej by było jak byś narysował kierunki kto gdzie chce jechać.

Olin napisał(a):Juz na pierwszy rzut oka widac, że skrzyżowanie jest zle opracowane. Nie rozumiem takiego umiejscowienia powierzchi wyłączonej. Aż się prosi o stworzenie w tym miejscu skrzyżowania o ruchu okrężnym. Co do pierwszeństwa, wszystko zależy gdzie dany pojazd zamierza jechać.

popieram w 100 % rondo by tu rozwiało wszystkie wątpliwości i problemy...

@UP PISAŁEM PRZED POJAWIENIEM SIĘ SCREENU.
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez dylek » piątek 08 października 2010, 15:41

Dla jasności dołożę widok z pojazdu nr 2 :D
Obrazek

2 skrzyżowanka są faktycznie baaardzo blisko siebie, ale nie powiedziałbym, żeby miały być źle pooznaczane ;)

EDIT:
Obrazek
Droga czerwona - podporządkowana zarówno żółtej jak i błekitnej
Droga żółta - podporządkowana błekitnej, ale z pierwszeństwem nad czerwoną
Droga błękitna - z pierwszeństwem nad czerwoną i nad żółtą.

Mam nadzieję, że teraz będzie wszystko jasne ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez nyku » piątek 08 października 2010, 16:57

czyli kolega źle narysował sytuację
Bo tam gdzie jest znak droga z pierwszeństwem narysował znak ustąp pierwszeństwa. A to bardzo dużo wyjaśnia.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez MrKrolik » piątek 08 października 2010, 18:14

Znaki na pewno dobrze rozrysowałem. Przecież droga główna idzie właśnie od mostu w kierunku Placu Kaszubskiego. Może ktoś z Gdyni się wypowie, jeśli takowy przegląda to forum

Poza tym zdjęcia pochodzą z Zumi, były wykonane podczas zmienionej organizacji ruchu z tego co widzę.
Obrazek
Obrazek
MrKrolik

Postprzez maryann » poniedziałek 11 października 2010, 12:08

maryann napisał(a):Pierwszy wniosek to brak konsekwencji w ustawianiu A7- np. na cypelku
Czyli okazało się, że jednak mam rację, znak jednak jest, a pojazd 2 ma D1, więc i to jasne.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez MrKrolik » poniedziałek 11 października 2010, 15:40

Nie ma D-1 tylko 'ustąp pierwszeństwa", tak jak napisałem wtedy był remont co widać na tych zdjęciach(zamknięty most). Wszystko jest sprawdzone, jest dokładnie tak jak narysowałem

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Obrazek
MrKrolik

Postprzez DawidS » czwartek 06 września 2012, 13:48

Nie rozumiem dlaczego żółta droga ustępuje pierwszeństwa niebieskiej skoro ten kto jedzie po niebieskiej włącza się w pasy które idą od strony ul węglowej?Jadac od strony ul węglowej na ul portową nie nawet żadnych poziomych znaków np trójkątów.
Po drugie nie rozumiem dlaczego droga czerwona jest podporządkowana drodze żółtej? przecież z od strony ul węglowej jak i od ul Wendy jest USTĄP PIERWSZEŃSTWA PRZEJAZDU poza tym sa tabliczki T-6 (których nie ma akurat na zdjęciu satelitarnym) z nich wynika że na krzyżowaniu sie drogi żółtej z czerwoną obowiązuje reguła prawej wolnej. Wynika to jasno jadąc z ul. Wendy(Zachodnia strona).Co gorsze na tej tabliczce wcale nie ma odcinka drogi żółej między czerwoną a niebieską, poza tym tabliczki T-6 z każdej strony pokazują co innego.
Ostatnio zmieniony czwartek 06 września 2012, 13:52 przez DawidS, łącznie zmieniany 1 raz
DawidS

Postprzez DawidS » czwartek 06 września 2012, 13:50

dylek napisał(a):Dla jasności dołożę widok z pojazdu nr 2 :D
Obrazek

2 skrzyżowanka są faktycznie baaardzo blisko siebie, ale nie powiedziałbym, żeby miały być źle pooznaczane ;)

EDIT:
Obrazek
Droga czerwona - podporządkowana zarówno żółtej jak i błekitnej
Droga żółta - podporządkowana błekitnej, ale z pierwszeństwem nad czerwoną
Droga błękitna - z pierwszeństwem nad czerwoną i nad żółtą.

Mam nadzieję, że teraz będzie wszystko jasne ;)
DawidS

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 06 września 2012, 16:50

Ja widzę tutaj tylko jedno, może rozbudowane, ale jedno skrzyżowanie. Oznaczenie jest wystarczające. Na pierwszym obrazku, najpierw pojedzie 1, potem 2, a na koncu 3. Zasada prawej ręki. 3 ma po swojej prawej 2, 2 ma 1, a 1 nie ma nikogo. Jakieś jeszcze wątpliwości?
BOLEKlodz

Powrót do Sytuacje na drodze