Hmm Elbląg, Dziwna jednokierunkowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Hmm Elbląg, Dziwna jednokierunkowa

Postprzez indside » sobota 25 września 2010, 21:49

A więc tak, dodaje obrazek, Sorry za jakość i półprofesjonalność ale nie wiedziałem jak to przedstawić.

Obrazek

A więc tak:

Mam w poniedziałek egzamin i cały czas mam wątpliwości co do jednej z dróg jednokierunkowych.

Jest droga jednokierunkowa według zasad drogowych aby skręcić w lewo należy zbliżyć się jak najbliżej lewej krawędzi, ale jak jechałem 2 razy a instruktorem tą drogą zawsze wpajał mi ze akurat tutaj w lewo skręcam z pasa prawego. I się zastanawiam jak mnie tam egzaminator weźmie to z jakiego pasa mam jechać, być może znaczenie ma to że zaraz za zakrętem jest wjazd na drogę dwukierunkową...

Proszę o jakieś drobne wskazówki. ;D Dziękuje serdecznie
indside

Re: Hmm Elbląg, Dziwna jednokierunkowa

Postprzez cman » sobota 25 września 2010, 21:55

Obrazek się nie pokazuje, ale czy nie chodzi przypadkiem o to, że jest na tej drodze nakaz skrętu w lewo?
cman

Postprzez indside » sobota 25 września 2010, 22:18

Tak jest na drodze nakaz skrętu w lewo...
indside

Postprzez cman » sobota 25 września 2010, 22:21

No, więc:
PRD napisał(a):Art. 22. 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
cman

Postprzez lith » sobota 25 września 2010, 23:10

Pewnie chodzi o wjazd w Zieloną, gdzie na wprost jest rozkopane i na razie stoi tam nakaz jazdy w lewo. Dlaczego można z prawego cman już podał. Pamiętaj tez o tym na testach, bo jest tam pytanie o to.

Czyli jak jest nakaz skrętu to możesz z dowolnego, a że trzymamy się jak najbliżej prawej to w miarę możliwości z prawego.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze