Niepewność - sygnalizacja świetlna TORUŃ

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Niepewność - sygnalizacja świetlna TORUŃ

Postprzez Joaniusia » niedziela 15 sierpnia 2010, 11:18

Słuchajcie w moim mieście jest takie dziwne miejsce. Są trzy pasy ruchu i dla dwóch pasów ruchu jest sygnalizator (tak przynajmniej na to wskazuje) gdyż znajduje się na wysokości tych dwóch pasów ruchu. I są też te linie zatrzymania, a dla trzeciego pasu ruchu (tak mi się wydawało!) jest sygnalizator kilka metrów do przodu. I teraz tak... jadę jadę zapala się czerwone dla tych dwóch pasów ruchu (z lewej strony), więc co powinnam się zatrzymać też tak jak oni w tym miejscu, no bo nie można przejeżdżać pod sygnalizatorem gdy jest czerwone bez względu na to gdzie on się znajduje! To jakieś straszne dziwne miejsce.. różnie mówili mi instruktorzy. Więc jak to jest? Gdzie się zatrzymać? Bliżej na czerwonym czy dojechać dalej na tym jednym pasie ruchu?
Ostatnio zmieniony niedziela 15 sierpnia 2010, 22:56 przez Joaniusia, łącznie zmieniany 1 raz
Joaniusia

Postprzez piotrekbdg » niedziela 15 sierpnia 2010, 11:32

A jak są wymalowane linie zatrzymania przy sygnalizatorach? Jeśli ten jeden wysunięty ma swoją linię kawałek dalej to zatrzymujesz się przy tejże linii.
piotrekbdg

Postprzez nyku » niedziela 15 sierpnia 2010, 19:14

A nie ma narysowanych strzałek kierunkowych na sygnalizatorach i pasach ruchu?

Z tego co zrozumiałem to masz sygnalizator do dwóch pasów ruchu zakładam np: 1 pas do jazdy w lewo drugi pas do jazdy prosto a ten 3 sygnalizator jest trochę dalej do skrętu w prawo...

To jest założenie... Jeżeli jest tak jak zrozumiałem to jadąc prosto lub w lewo stosujesz się do tych sygnalizacji co są bliżej, jeżeli np w prawo to stosujesz się do tego sygnalizatora co jest dalej... Nie zważając czy na tych bliższych jest czerwone światło

Taki przykład mój...

http://img375.imageshack.us/i/przyklad.jpg/

Jedziesz w prawo masz bliżej sygnalizacje z czerwonym światłem dotyczącą pasa do jazdy prosto i w lewo, a do jazdy w prawo jest zielone... Więc ja nie widzę przeszkód, żeby jechać ;)

Odp: Zatrzymujesz się przy tej sygnalizacji gdzie zamierzasz jechać.
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez Joaniusia » niedziela 15 sierpnia 2010, 22:55

I tu właśnie nie do końca tak jest. O ile się nie mylę to wszystkie pasy są do jazdy na wprost. Ale dokładnie nie pamiętam... Przejadę się tam. Jak ktoś kojarzy to miejsce: Toruń niedaleko komfortu, gdy jedziemy z Rubinkowa w stronę Żółkiewskiego.
Joaniusia

Postprzez piotrekbdg » niedziela 15 sierpnia 2010, 22:58

Może widok z Zumi?
piotrekbdg

Postprzez sht » niedziela 15 sierpnia 2010, 23:05

W tym miejscu (skrzyżowanie ze zjazdem do Komfortu/BP) jest 5 pasów. Trzy do jazdy prosto, jeden w lewo i jeden w prawo. Ten do zjazdu w prawo ma w nieco innym miejscu sygnalizator, ale ma swoją linię zatrzymania więc wiadomo gdzie się zatrzymać. Pozostałe 4 pasy mają linie zatrzymania w tym samym miejscu. Po wjechaniu na wysokość placu Sybiraków są kolejne sygnalizatory. Do jazdy na wprost są w jednej linii (3 pasy) a do skrętu w lewo (jazda wokół placu) jest w innym miejscu, przy torach tramwajowych i tam też jest linia zatrzymania. Sprawa się komplikuje dodatkowo jeśli zakładamy, że jedziemy wokół placu (ruch jak na rondzie, ale to nie rondo i sporo sygnalizacji ;)).

Jeśli możesz to sprecyzuj z którego kierunku dokładniej jedziesz (ulica). Jestem z Torunia, więc pomogę na pewno (codziennie tamtędy przejeżdżam).

Link do Googli:
http://mapy.google.pl/maps?f=q&source=s ... 8&t=k&z=18

(prawa strona Rubinkowo, lewa kierunek Żółkiewskiego, czyli omawiamy jazdę z prawej w lewo)
sht

Postprzez nyku » niedziela 15 sierpnia 2010, 23:38

czyli to praktycznie to co narysowałem tylko, że zamiast 1 pasa prosto są trzy...
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez scorpio44 » czwartek 19 sierpnia 2010, 20:41

Joaniusia ==> najkrócej mówiąc, patrzysz na "swój" sygnalizator i szukasz "swojej" linii zatrzymania. Reszta Cię nie interesuje.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze