jak interpretować. 'Nie dotyczy dojazdu do posesji'

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

jak interpretować. 'Nie dotyczy dojazdu do posesji'

Postprzez asiek297 » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 16:28

Otóż przed pewną ulicą, z obu stron postawiono znak "zakaz ruch w obu kierunkach" i pod nim widnieje tabliczka "nie dotyczy dojazdu do posesji".
Moje pytanie brzmi czy w razie zatrzymania, tłumaczenie się, że jedzie się do swojej posesji, mieszczącej się kilka ulic dalej jest sensowne. Bo przecież nie ma informacji o konkretnych posesjach, których zakaz nie obejmuje.
Jak to rozumieć, proszę o pomoc i konkretną argumentację ;)
z góry dzięki...
asiek297

Postprzez disaster » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 16:49

Cóż, tabliczka jest idiotyczna.
Ja bym w razie co mandatu nie przyjmował ;)
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez dylek » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 18:18

Wg mnie uliczka dostała takie oznaczenie, bo z lokalnej, dojazdowej... została przez kierowców przerobiona na skrót dojazdowy gdzieś dalej... Mieszkańców uliczki wqrzyło nadmierne nateżenie ruchu to wywalczyli takie oznaczenie...

Co do karania... jeśli wjechanie za zakaz wiąże się z dojechaniem do konkretnej posesji na uliczce.... spox...
Ale jeśli przejazd przez uliczkę i wypad dalej.... hmmmm .... łatwy kąsek dla policjantów :D

P.S. Znak obowiązuje na konkretnej drodze.... tabliczka dotyczy znaku... więc chodzi o posesje na tej konkretnej drodze... Tłumaczenie o posesji kilka ulic dalej wg mnie nie przejdzie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 22:06

dylek napisał(a):...więc chodzi o posesje na tej konkretnej drodze...

To akurat z formalnego punktu widzenia nijak nie wynika. Taki znak jest mniej więcej tak samo bezwartościowy jak znak z tabliczką "Nie dotyczy mieszkańców".
cman

Postprzez dylek » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 22:19

cman napisał(a):
dylek napisał(a):...więc chodzi o posesje na tej konkretnej drodze...

To akurat z formalnego punktu widzenia nijak nie wynika.

Czemu nie wynika ??

Znak obowiązuje na drodze na której jest ustawiony. Tak ??
Tabliczka dotyczy znaku nad nią. Tak ??

Więc mamy zakaz ruchu (na drodze), który nie dotyczy dojazdu do posesji (na drodze). Spójność tabliczki ze znakiem....
Skoro znak obowiązuje na tej drodze to i tabliczka pod nim też na
tej samej drodze...
Posesje z innej drogi nie podpadają pod tą tabliczkę :P :D
Wg mnie wynika.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 23:16

Mamy zakaz ruchu, obowiązuje na drodze na której jest umieszczony. Mamy pod znakiem tabliczkę, która określa kogo/czego zakaz nie dotyczy. I nic nie określa tego, że tabliczka mówiąc o kimś/czymś ma na myśli kogoś/coś na tej właśnie drodze. Nawiasem mówiąc tabliczka powinna określać kogo zakaz nie dotyczy, a nie czego, więc już z samej tej racji jest ona wadliwa.
cman

Postprzez disaster » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 23:17

Na drodze widziałem różne rzeczy - drzewo w drodze, latarnię w drodze, nawet słup średniego napięcia, niemniej jednak chałupy jeszcze nie widziałem :P

Innymi słowy skoro posesja nie stanowi wysepki na jezdni, to niby jak ma się do niej odwoływać znak :P
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez DEXiu » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 23:31

cman z formalnego punktu widzenia i trzymając się aż do bólu litery prawa masz rację. Ale zgodzisz się chyba, że to trochę takie "udawanie głupiego" i to właśnie z takiej postawy biorą się niektóre idiotyczne przepisy.
DEXiu

Postprzez cman » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 23:55

Zgadza się, tyle tylko, że w tym przypadku naprawdę nie potrzeba wiele, wystarczy dać tabliczkę z sensownym tekstem: "Nie dotyczy mieszkańców posesji przy ul. Jakiejśtam".
cman

Postprzez tristan » wtorek 03 sierpnia 2010, 02:20

cman napisał(a):Zgadza się, tyle tylko, że w tym przypadku naprawdę nie potrzeba wiele, wystarczy dać tabliczkę z sensownym tekstem: "Nie dotyczy mieszkańców posesji przy ul. Jakiejśtam".

Ale to nie jest równoważne. Dojeżdżać do danej posesji może także niemieszkaniec. Więc trzeba by napisać ,,Nie dotyczy osób dojeżdżających do posesji przy ulicy Jakiejśtam''. Ale po co? Komunikaty na drodze powinny być krótkie, żeby dało się je w locie przeczytać. Do tego tabliczka personalizowana będzie droższa w wykonaniu.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez qwer0 » wtorek 03 sierpnia 2010, 09:19

cman z formalnego punktu widzenia i trzymając się aż do bólu litery prawa masz rację. Ale zgodzisz się chyba, że to trochę takie "udawanie głupiego"

To czemu w jednym miejscu potrafia dac konkretna tabliczke, a w innym nie?
Np. "nie dotyczy dojazdu do posesji ul. xxxx nr x do y" jak to jest na ul. Kasprowicza i "nie dotyczy dojazdu do posesji", a na przykladzie tego miejsca, o ktorym pisze autor?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » wtorek 03 sierpnia 2010, 12:53

cman napisał(a):"Nie dotyczy mieszkańców posesji przy ul. Jakiejśtam".
"Nie dotyczy mieszkańców posesji przy ul. Jakiejśtam i ich gości". Wtedy byłoby precyzyjnie, ale i tak nie do końca.... I jeszcze coś- jak widzę zakaz ruchu, to nie muszę czytać tablicy pod nim, czy aby mnie nie ujęto, bo gdyby mnie ujęto, to bym wcześniej wiedział. Taki dopisek to akurat ukłon do jazdy 'na pamięć'.
maryann

Postprzez scorpio44 » wtorek 03 sierpnia 2010, 18:07

maryann napisał(a):jak widzę zakaz ruchu, to nie muszę czytać tablicy pod nim, czy aby mnie nie ujęto, bo gdyby mnie ujęto, to bym wcześniej wiedział.

Mógłbyś rozwinąć tę jakże ciekawą myśl? :)
scorpio44

Postprzez BlueDevil » wtorek 03 sierpnia 2010, 20:49

scorpio44 napisał(a):
maryann napisał(a):jak widzę zakaz ruchu, to nie muszę czytać tablicy pod nim,

Mógłbyś rozwinąć tę jakże ciekawą myśl? :)

tez sie nie moge doczekac wyjasnienia tej kwestii
BlueDevil

Postprzez skov » wtorek 03 sierpnia 2010, 21:13

ja widziałem zakaz ruchu a pod nim tabliczkę " nie dotyczy uczestników uroczystości kościelnych". Co wtedy? :D
skov

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze