przejazd na żółtym świetle

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

przejazd na żółtym świetle

Postprzez tylo92 » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 16:19

pewnie już coś takiego było w tematach ale nie chciało mi sie szukać i pewnie nie byłoby odpowiedzi na moje pytania wszystkie :)

1. Przejechałem na żółtym świetle na nowym skrzyżowaniu gdzie były do każdego pasa na górze kamerki białe.
2. Czy mogły zarejerstrować to że tak przejchałem i moze mi przyjsc mandat??
3. Jak już wjezdzałem na przejscie to własnie sie zapaliło zólte i pojechałem, ale to było takie skrzyzowanie głupie ze juz mi nerwy puszczały i pojechałem bo do skretu w lewo zielone swiatlo swieci sie 5 sekund a pozniej przez okolo 3-4 minuty jest czerwone i tak stałem z 10 minut i mineły mnie 2 zielone i za 3 pojechałem :/
4. Ile sie czeka na zdjecie jakby miało przyjsc i jaka jest wysokosc mandatu i ilosc pkt???

MAM NADZIEJE ZE KTOS MI ZDOLA NA TE PYTANIA ODPOWIEDZIEC, PROSZE O POMOC I Z GORY DZIEKUJE :)
tylo92

Postprzez disaster » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 16:50

Zależy czy było to żółte czy późne żółte, czy też może żółte będące wczesnym czerwonym.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez tylo92 » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 17:20

a na reszte pytań ????? to było normalne żółte
tylo92

Postprzez mk61 » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 18:03

§ 95. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
2) sygnał żółty - zakaz wjazdu za sygnalizator, chyba że w chwili zapalenia tego sygnału pojazd znajduje się tak blisko sygnalizatora, że nie może być zatrzymany przed nim bez gwałtownego hamowania; sygnał ten oznacza jednocześnie, że za chwilę zapali się sygnał czerwony,

§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).
2. Przepisy § 95 ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sygnałów nadawanych przez sygnalizator kierunkowy S-3.

Wątpię, aby przy takim przewinieniu komukolwiek chciało się wszczynać procedurę do ukarania. Poza tym, te kamerki to zazwyczaj są głównie do pomiaru i kontroli natężenia ruchu, a nie karania kierowców. A mandatu wcale nie musisz dostawać. Teoretycznie na zdjęcie jest 30 dni, a po tym terminie (i w nim w sumie też) sprawa może iść do sądu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez tylo92 » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 19:34

to znaczy ze jak nie przyjdzie w ciagu miesiaca to jak ?? moge sie czuc spokojnie ?????
tylo92

Postprzez BOReK » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 23:27

Możesz się czuć jak ci się podoba, ale nie zmieni to faktu, że przedawnienie dla wykroczenia to bodajże trzy lata. W każdym razie na pewno nie jest to miesiąc, przyjemnych snów.

Rozwalają mnie ludzie, którzy najpierw robią źle, a potem trzęsą portkami że ktoś ich za to capnie. :D
BOReK

Postprzez karampuk » wtorek 03 sierpnia 2010, 02:44

Racja, Ale czy w ogóle zrobił źle?
karampuk

Postprzez qwer0 » wtorek 03 sierpnia 2010, 09:01

mozesz spac spokojnie, bo o ile nie byla to kamera monitoringu miejskiego, tylko taka o jak to bywaja na skrzyzowaniach, aby oceniac stan ich zakorkowania to po pierwsze obraz z tego nie jest nigdzie zapisywany, a 2 jest slabej jakosci i nijak nie da sie z tego odczytac nr tablic. W Lublinie tak jest, ale podejrzewam, ze wszedzie instaluja to samo.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tylo92 » wtorek 03 sierpnia 2010, 12:17

to było własnie w lublinie :P a to przedawnienie to dla kogo 3 lata ????? kurde bo juz zaczynam sie gubic jak za pozno przysla to co ????
tylo92

Postprzez szczepan1990 » wtorek 03 sierpnia 2010, 12:26

Wystarczy spojrzeć do kodeksu wykroczeń:

Kod: Zaznacz cały
Art. 45. § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
szczepan1990

Postprzez qwer0 » wtorek 03 sierpnia 2010, 17:18

to było własnie w lublinie Razz

Toooo mozesz olac cieplym moczem. Na caly Lublin, z tych wszystkich bialych puszek nad skrzyzowaniami, bodaj 6 czy 7 to kamery, obraz z nich trafia w to samo miejsce, co z monitoringu miejskiego. Jakosc kiepska, niski zasieg, brak obrotu, brak mozliwosci odczytu nr rej.no i obraz z nich nie jest zapisywany. Ratusz planuje zakup serwera i wywalenie obrazu z nich w neta, aby kierowcy mogli sobie mniej wiecej ocenic zakorkowanie, bo do niczego wiecej sie nie przydadza.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez anakonda21 » wtorek 03 sierpnia 2010, 18:20

Gdzie dokładnie w Lubline.Mój znajomy z Lublina dostał ostatnio mandat na północnej po 2 tygodniach mu przyszedł.Myślę ,że Ci darują tak małe przewinienie,ale następnym razem uważaj bo to nie są atrapy ;]

P.S Przeważnie na takich zdjęciach nie widać twarzy bo są one robione z wysoka więc jakby co nie przyznawaj się że to ty jechałeś;]
anakonda21

Re: przejazd na żółtym świetle

Postprzez scorpio44 » wtorek 03 sierpnia 2010, 18:33

tylo92 napisał(a):jak już wjezdzałem na przejscie to własnie sie zapaliło zólte i pojechałem

Jeżeli było dokładnie tak, to jak sobie wyobrażasz zatrzymanie bez niebezpiecznego hamowania i to tak, żeby wyhamować przed linią zatrzymania? To chyba oczywiste, że w takiej sytuacji przejeżdżasz i nie jest to żadne wykroczenie. No chyba że jednak to żółte światło zapaliło się troooooooszkę wcześniej (a sądzę, że tak było :D) ).
scorpio44

Postprzez Margo » wtorek 03 sierpnia 2010, 18:54

Ja też mam chwilami moment zawahania. Czy przejechać czy nie :wink:
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Powrót do Sytuacje na drodze