pijany pieszy z rowerem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

pijany pieszy z rowerem

Postprzez forresty » czwartek 22 lipca 2010, 12:45

z tego co wiem to pieszego prowadzącego (pchajacego) rower "pod wpływem" spotykają takie same sankcje ze strony policji co pijanego kierowcę jadącego na rowerze. policja policją ale czy znacie przypadki aby sąd zasądził w takim wypadku utratę prawa jazdy i karę kodeksową? Przecież w świetle PORD osoba która zejdzie z roweru jest pieszym identycznie jak "kierowca" wózka dziecięcego więc regulacja jak najbardziej istnieje a mimo tego policja nie wiedziec czemu za coś takiego karze pieszych (nie wiem co Policja robi konkretnie w tym wypadku - chyba mandat, punkty, zatrzymanie uprawnień i sprawa do prokuratury w zależności od promilków)ale wiem że zatrzymuje i sankcjonuje.
forresty

Postprzez Olin » czwartek 22 lipca 2010, 19:23

To jakieś nieporozumienie. Policja nie karze nietrzeżwego pieszego prowadzącego rower jako sprawcę kierowania pojazdem pod wpływem alkoholu. Owszem, taka osoba może byc ukarana za sspowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego (art. 86 kw) ale nie będzie tu konsekwencji typu cofnięcie uprawnień do kierowania pojazdami czy tez punkty karne.
W art. 86 użyto co prawda sformułowania "prowadzi pojazd" faktycznie chodzi tu o kierowanie pojazdem.
Olin

Postprzez szerszon » czwartek 22 lipca 2010, 19:52

No to niech taki zawiany wezmie rower na plecy. :) Nie czepią się-nie prowadzę-niosę.
szerszon

Postprzez scorpio44 » czwartek 22 lipca 2010, 20:04

forresty ==> znasz takie konkretne wypadki z życia czy tylko bazujesz na tym, co ktoś tam gdzieś tam kiedyś tam usłyszał? :)
scorpio44

Postprzez forresty » czwartek 22 lipca 2010, 23:03

Znam jeden kiedy to znajomy został zatrzymany prowadząc rower po chodniku, wylegitymowany, sprawdzony. Miał 0.6 na alkomacie i policjant fakultatywnie (czemu fakultatywnie?) zatrzymał prawo jazdy i sprawa poszła do organów wymiaru sprawiedliwości. zaciekawiła mnie ta sprawa w kontekście ostatnich doniesień jakoby niektórzy posłowie mieli zamiar zgłosić poprawki do KW w tym temacie. Pomijając przedwyborcze cuda wianki obietnice bajabongo wnioskuję ze problem jakiś istnieje mimo że wydawałoby się że sprawa jest jasna. podejrzewam ze po prostu niektórzy policjanci nadinterpretują zapisy lub stosują zasade domniemania - masz rower znaczy jechałeś-możesz jechać
Ten paragraf o którym wspomniał ktoś powyżej mówi jedynie że wykroczenie musi (!) być popełnione. Samo prowadzenie roweru w stanie neitrzeźwości nie jest wykroczeniem dopóki ktos taki nie spowoduje zagrożenia swym zachowaniem co przyznajmy w pewnym stanie upojenia nie jest problemem.
forresty

Postprzez scorpio44 » piątek 23 lipca 2010, 12:48

A wszystko przez głupią grę słów i dwuznaczność słowa "prowadzić"... Ja tam nie mam wątpliwości, że chodzi tylko o prowadzenie pojazdu w sensie bycia kierującym nim i że idąc obok roweru, czyli "prowadząc" go w tym drugim pojęciu, jestem pieszym.
scorpio44

Postprzez maryann » piątek 23 lipca 2010, 13:08

Słyszałem, była kiedyś afera, kiedy jeden "zawiany" dwa kilometry prowadził rower, żeby byc OK, ale na 500m przed domem, kiedy miał już tylko park do pokonania 'w poprzek' wsiadł nań i na to tylko czekała SM czy Policja... Najwyraźniej pieszy prowadzący rower może być pod wpływem, Wszak nie jedzie tylko idzie.
maryann

Postprzez ixi25 » piątek 23 lipca 2010, 13:27

O czym ta dyskusja??
18)pieszy - osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i nie wykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą, lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki(...)

Art.45
1. Zabrania się:
1) Kierowania pojazdem, prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt osobie w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu

I wszystko jasne. Jak ktoś się nie zgadza, to niech poda mi gdzie jest napisane, że pieszy nie może być "na bombie".
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez maryann » piątek 23 lipca 2010, 13:36

ixi25 napisał(a):niech poda mi gdzie jest napisane
No właśnie, po to ta dyskusja. PoRD to nie wszystko; mamy jeszcze KK, KW, etc. i parę regulaminów stosowanych przez różne służby.
Aczkolwiek ja takiego przepisu(temat) nie znam.
maryann

Postprzez ixi25 » piątek 23 lipca 2010, 13:42

KK i KW opiera się na prawie czyli ustawach. Sam w sobie nie jest "wykładnią prawa". Określa on postępowanie w przypadku naruszenia prawa.

ixi25

Postprzez maryann » piątek 23 lipca 2010, 13:44

Powinienem był wymienić: KK, KW, KW; gdzie pierwsze KW to Konwencja Wiedeńska. Ciekawe, co ona na to.
maryann

Postprzez tristan » niedziela 25 lipca 2010, 07:40

scorpio44 napisał(a):A wszystko przez głupią grę słów i dwuznaczność słowa "prowadzić"... Ja tam nie mam wątpliwości, że chodzi tylko o prowadzenie pojazdu w sensie bycia kierującym nim i że idąc obok roweru, czyli "prowadząc" go w tym drugim pojęciu, jestem pieszym.

Nie musisz tego rozważać językowo.

PoRD napisał(a):pieszy – osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i niewykonującą na
niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego
uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower,
motocykl
, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą
się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą
rowerem pod opieką osoby dorosłej;
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez archis_p » niedziela 25 lipca 2010, 18:19

tristan napisał(a):Nie musisz tego rozważać językowo.

pord napisał(a):pieszy – osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i niewykonującą na
niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego
uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower,
motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą
się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą
rowerem pod opieką osoby dorosłej;

KW napisał(a):Art. 86. § 1. Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,
podlega karze grzywny.
§ 2. Kto dopuszcza się wykroczenia określonego w § 1, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 przez osobę prowadzącą pojazd można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez ixi25 » niedziela 25 lipca 2010, 18:45

Ok ale kodeks wykroczeń, określa postępowanie w przypadku złamania ustawy. Prowadząc rower "na gazie" nie naruszamy przepisów ustawy.

ixi25

Postprzez maryann » czwartek 05 sierpnia 2010, 11:34

maryann

Powrót do Sytuacje na drodze