Prawidłowy zjazd z ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Prawidłowy zjazd z ronda

Postprzez kamilek4 » czwartek 22 lipca 2010, 10:39

Obrazek

Witam, jestem przed egzaminem praktycznym na prawo jazdy i mam problem w poruszaniu się po rondzie dwupasmowym.

Prosiłbym żeby ktoś mi rzeczowo odpowiedział czy wyjeżdżając z ronda dwupasmowego będąc na pasie wewnętrznym można wyjechać bezpośrednio z pasa lewego (kolor żółty), czy po minięciu poprzedzającego zjazdu zjechać na prawy pas i dopiero opuścić rondo (kolor niebieski)

Dodam że rondo jest bardzo ruchliwe i będąc na lewym pasie ciężko jest przejechać przez prawy pas w sytuacji żółtej oraz zmienić pas w niebieskiej. I tu pojawia się moje drugie pytanie czy np. widząc, że na prawym pasie nie ma miejsca bo jedzie sznurek samochodów mogę się zatrzymać na lewym pasie i poczekać aż wyjazd będzie możliwy?
kamilek4

Postprzez quweta » czwartek 22 lipca 2010, 11:02

O właśnie ja też się nad tym zastanawiam. Bo na kursie to było tak, że cały kurs przejeździłem ronda tak jak Ty na żółto jeśli skręcałem z lewego pasa to i zjeżdzałem lewym.. A pod koniec kursu instruktor mnie poinformował, żeby najlepiej było żebym zmieniał pas na prawy. To po kij od początku uczył mnie źle.

sory, ze nie odpowiadam na Twoje pytanie, ale sam nawet nie znam odpowiedzi a chcialbym sie dowiedziec.
quweta

Postprzez M.S. » czwartek 22 lipca 2010, 12:22

Zgodnie z przepisami musisz jechać tak jak niebieska strzałka.
Jadąc na prostej drodze nie skręcasz przecież w prawo z lewego pasa :)
M.S.

Postprzez quweta » czwartek 22 lipca 2010, 12:32

Hmm..
Jadę w prawo lub prosto na rondzie to sobie jadę z prawego pasa i zjeżdżam prawym zjazdem.
Jadąc w lewo lub zawracam robię to z lewego pasa i zazwyczaj zjeżdżam lewym. Więc to źle?? jeśli zjadę lewym to nie zaliczę?
Że jak się jedzie na prostej drodze w prawo to wiadomo, ze z prawego. Ale tu nie problem w jeździe na wprost, albo z wybraniem odpowiedniego pasa na rondzie tylko z tym zjazdem. Wiec nie mogę zjechać lewym nigdy? nawet jak skręcam w lewo?
czy jest tak, ze powinienem prawym, ale jak zjadę lewym to nic złego się nie stanie ( czyt. i tak manewr zostanie zaliczony) Z moich obserwacji wynika, że kierowcy często zjeżdżają lewym pasem ba nawet nie włączają kierunków, a jakoś pozdawali.
quweta

Postprzez M.S. » czwartek 22 lipca 2010, 12:40

M.S.

Postprzez kamilek4 » czwartek 22 lipca 2010, 12:55

M.S. wielkie dzięki ci za ten link. Jedz bezpiecznie jest naprawdę świetne obejrzałem już parę filmików z tej strony i rozwiewają mi się wszystkie wątpliwości. Co do tego ronda znalazłem jeszcze
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... rt_rec=160

Jeszcze raz dziękuje :D
kamilek4

Postprzez quweta » czwartek 22 lipca 2010, 13:02

No niestety nie będę wykupywał dostępu dla jednego filmiku. Ja jeszcze się dopytam u instruktora tylko jak znowu będzie taki niezdecydowany to nie wiem. Chyba bezpieczniej dla własnej pewności na egzaminie zjadę prawym.
Ale i tak nie będę wiedział po co w takim razie są dwa pasy na rondzie i po dwa zjazdy skoro i tak trzeba potem zjechać na prawy i nim też zjechać.
Tak na marginesie to ja nie wiem kto szkoli tych instruktorów co jeden to gorszy;/ miałem do czynienia z 3 i każdy miał rożne teorie na ten sam temat.
A przecież instruktor powinien znać dobrze każdy przepis a nie żebym ja potem musiał analizować kodeks drogowy, bo szczerze mówiąc to czytam go trochę, ale niektóre rzeczy są tak opisane, że mój mózg nie może tego sobie przetworzyć.
Jeden instruktor połowę kursu uczył mnie że zjeżdżam lewym jeśli jestem na wewnętrznym pasie, natomiast drugą połowę nagle zmienił zdanie i na ostatnich kilku lekcjach olśniło go i powiedział, że muszę zmienić sobie pas na prawy i zjechać prawym zjazdem.
Potem wziąłem jazdy dodatkowe. Jak zjechałem prawym to isntruktor twierdził, że jest ok nie mówił, że błąd. Jak zjechałem lewym wykonując ten sam manewr również powiedział, że ok. Czyli wolna amerykanka;/
No a trzeci powiedział, że tylko i wyłącznie prawym.
Ciekawe jakie zdanie ma na ten temat pan egzaminator
quweta

Postprzez M.S. » czwartek 22 lipca 2010, 13:28

Kolego a kto ci każe płacić za oglądajnie tego? Kliknąłeś chociaż w ten link?

Jestem instruktorem i mam 100% pewność, że na takim rondzie jak namalowałeś trzeba zjechać z prawego pasa.

Inna sprawa to fakt, że wiele osób zjeżdża z lewego. Ale na egzaminie jeżeli chcesz, aby egzaminator zaliczył Ci pozytywnie egzamin, to musisz zjechać z prawego.

Wszystko bardzo ładnie jest wytłumaczone na filmiku, który Ci podałem.
M.S.

Postprzez quweta » czwartek 22 lipca 2010, 13:40

M.S oczywiście, że kliknąłem w ten link, ale zawsze kiedy klikam to od razu przekierowuje mnie na stronę gdzie jest taki komunikat:
"by obejrzeć ten program należy wnieść
opłatę techniczną
Opłata wynosi 12 złotych za dostęp na 30 dni lub 120 złotych za dostęp na rok. Umożliwia ona oglądanie wszystkich materiałów wideo na tvp.pl..." no to nie wiem czemu innym wchodzi normalnie, a mnie karzą płacić.
No cóż trudno.
Zjadę na pewno prawym muszę tylko zmianę pasa na rondzie jeszcze poćwiczyć z jakimś dobrym instruktorem. Pewnie nie jesteś z Radomia?
quweta

Postprzez M.S. » czwartek 22 lipca 2010, 13:45

Jak widać z lewej strony jestem z Zabrza.

Dziwne, że u Ciebie wyświetla się informacja o jakiś płatnościach. Ja klikam i oglądam za darmo. Może spróbuj innej przeglądarki, albo klinknij na
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/jedz-bezpiecznie
i znajdź odcinek z 13.12.2009

Ewentualnie prześlij mi maila to wyślę Ci ten odcinek.
M.S.

Postprzez Pinhead » czwartek 22 lipca 2010, 14:04

Na stronie TVP jakieś zmiany wprowadzili bo od niedawna wymagana jest wtyczka Silverlight aby oglądać filmy.
Co do ronda to oczywiście poprawny jest przejazd zaznaczony na niebiesko z tym wyjątkiem że przy dużym natężeniu ruchu nie da się w ten sposób opuścić ronda bo prawy pas będzie zawsze zajęty. Dlatego optymalnie jest w takiej sytuacji sygnalizować zmianę pasa ruchu wcześniej, na poziomie lewego pasa wjazdu zaznaczonego kolorem czerwonym (od lewej).
Pinhead

Postprzez M.S. » czwartek 22 lipca 2010, 14:46

Dobrze wiedzieć, że trzeba mieć zainstalowany Silverlight :)

Wysłałem Ci na maila ten odcinek.

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości, to zerknijcie tu:
http://www.motofakty.pl/artykul/rondo_i_co_dalej.html
M.S.

Postprzez Pinhead » czwartek 22 lipca 2010, 14:53

W innym wątku podałem link do tego artykułu jako przykład różnych interpretacji i zagmatfania tematu rond. Bo co to za artykuł skoro radzą nam "generalna zasada jest taka, że pojazd zamierzający skręcić w prawo, powinien zbliżyć się możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, czyli zająć prawy pas" po czym przedstawiają rysunek pokazujący pojazd zjeżdżający z ronda, czyli wykonujący skręt w prawo z pasa lewego
Obrazek
Pinhead

Postprzez quweta » czwartek 22 lipca 2010, 20:44

Dostałem maila i obejrzałem cały odcinek. Ok. Więc zjazd z ronda tylko prawym pasem.
A jeśli u mnie w mieście jest rondo Kisielewskiego może ktoś zna to rondo to mogę zjechać lewym i wtedy robię to chyba przepisowo??
dołączę link gdzie przedstawione jest obrazowo to rondo.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,750,79568391.html
quweta

Postprzez Przemek211 » czwartek 22 lipca 2010, 22:01

O wreszcie coś pozmieniali, wcześniej mi się obraz wieszał, musiałem wracać, wychodzić z pełnego ekranu, no cuda. Teraz działa to znacznie sprawniej. No, tak tylko sobie kliknąłem (póki nie ściągnąłem), żeby próbował Media Playerem i już sobie w FF nie pooglądam.. Nie wiem jak wrócić do oglądania przez SilverLighta, na razie zostaje IE.

Wydaje mi się, że powinieneś się trzymać prawej krawędzi jezdni, ale niech ktoś to potwierdzi :)
Przemek211

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze