Olin napisał(a):Niestety, w przypadku gdy zatrzymasz się na torowisku w chwili kiedy nadjedzie tramwaj i ta sytuacja spowoduje jego zatrzymanie egzamin zostanie przerwany z wynikiem negatywnym - nieustapienie pierwszeństwa pojazdom szynowym. Musisz z pozycji 2 rozpoznać czy z lewej strony nie nadjeżdżają pojazdy i tam też ewentualnie czekać. Jeżeli jednak dojedziesz do linii warunkowego zatrzymania oczekując tam na wolną drogę i w tym czasie nie nadjedzie pojazd szynowy nie może byc mowy o przerwaniu egzaminu.
W takim razie poprawnie tego miejsca nigdy nie można przejechać! Przecież w PoRD nie występuje pogląd, że żeby jeździć poprawnie, to trzeba mieć szczęście- tramwaj nadjedzie, albo nie. A może jeszcze mieć rozkład jazdy tramwajek w głowie?
W/g mnie pokonujemy to miejsce trzyetapowo:
-ustępujemy pieszym na przejściu, albo grzecznie gdy zamierzają wejść,
-ustępujemy pojazdom szynowym- co oczywiste,
-a potem wjeżdżam na tory jeśli pojazdu szynowego nie widać- dokąd wzrok sięga. I jeśli po horyzont tramwaju nie było, to dlaczego mam nie wjechać, a jak wjadę i nadjedzie mam być karany? Nawet przy bardzo dużej widoczności- jeśli tramwaj stoi jeden, czy dwa przystanki dalej, to też mam nie wjechać na tory? Toż to jest powód do oblania za blokowanie ruchu! Oczywiście
M.S. napisał(a):wszystko zależy od widoczności z miejsca nr 2. Jeżeli widzisz co się dzieje na drodze to nie powinieneś wjeżdżać na tory.