Zawracanie bezkolizyjne/kolizyjne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie bezkolizyjne/kolizyjne

Postprzez kubica2 » sobota 17 lipca 2010, 14:54

Witam! Googluje, bo myślałem, że znajdę jakieś podsumowanie czy cuś, ale nic.

1. Kiedy mam zawracać w sposób kolizyjny/bezkolizyjny?
2. Który jest ustawiony jako domyślny?

I. Wiem, że jeżeli jadę drogą dwujezdniową, nie ma skrzyżowania, tylko sama przełączka :D to zawracam bezkolizyjnie.

II. Jak pas zieleni kończy się przed drogą poprzeczną to bezkolizyjnie. I tu od razu drugie pytanie: przecież niektóre skrzyżowania są tak zrobione, że bardzo trudno jest rozpoznać, czy tu akurat się pas zieleni kończy odpowiednio wcześnie, i wtedy NIE WIEM JAK JECHAĆ

III. Jak są światła to mogę zawracać bezkolizyjnie/kolizyjnie, bo pod prąd nie wjadę, bo tamte mają czerwone chyba tak???
Ostatnio zmieniony sobota 17 lipca 2010, 16:11 przez kubica2, łącznie zmieniany 1 raz
kubica2

Postprzez DEXiu » sobota 17 lipca 2010, 15:17

Ad. I. Tak. Jeżeli jest droga dwujezdniowa i tylko samo "to coś" ("to coś" często określa się mianem przełączka, łącznik albo zawrotka :wink: ) to najlepiej jest zawracać bezkolizyjnie. Chyba że znaki poziome (linie, strzałki etc.) ustalają jakiś inny sposób!

Ad. II. Myślę że demonizujesz problem. Jeżeli pas zieleni nie kończy się WYRAŹNIE wcześniej niż skrajnia drogi poprzecznej, to po prostu traktujesz to tak, jakby się kończył równo z nią i zawracasz kolizyjnie. Tu przy okazji możnaby się pokusić o odpowiedź na pytanie "który sposób zawracania jest "domyślny" - IMHO "domyślnym" sposobem powinno być zawracanie kolizyjne, jako że w naszym pięknym kraju mamy ruch prawostronny. Ale to tylko moja opinia.

Ad. III. Tak. Chyba że pas zieleni będzie szeroki i na nim też będą światła (patrz np. krakowskie Aleje). Ale wtedy prawie na pewno będą na przełączce wyznaczone pasy ruchu i raczej będzie zwykły ruch prawostronny (czyli zawracanie tak jakby "kolizyjne").
DEXiu

Powrót do Sytuacje na drodze