Dziwne skrzyżowania - nie lada problem.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dziwne skrzyżowania - nie lada problem.

Postprzez Damian375 » środa 14 lipca 2010, 23:08

Witam Państwa - pojutrze mam egzamin na Prawo Jazdy. W ostatnich dniach ukończono roboty drogowe na jednym z kłodzkich skrzyżowań. Wygląda ono teraz tak, że chcąc jechać w prawo trzeba przejechać z prawej strony wysepki i znajdujemy się na drodze - no właśnie jakiej - przed skrzyżowaniem była to podporządkowana - ale teraz ?

http://img180.imageshack.us/i/ulica.jpg/

Jedziemy tam z dołu i chcemy jechać w prawo, co zrobić jak przejedziemy z prawej strony wysepki i dojedziemy do drogi, na którą chcemy wjechać, a po niej porusza się samochód ?
Musimy go przepuścić, czy On nas - bo jesteśmy po Jego prawej stronie.
Jesteśmy na drodze podporządkowanej, a On na głównej (tak było przed skrzyżowaniem, a jak jest teraz ?)
Kiedyś było normalne i klasyczne skrzyżowanie...
Ostatnio zmieniony czwartek 15 lipca 2010, 14:23 przez Damian375, łącznie zmieniany 1 raz
"Wiara Czyni Cuda, Wierzcie, A Będzie Wam Dane"
Damian375

Postprzez szczepan1990 » czwartek 15 lipca 2010, 10:52

Dziwne, jeśli nie ma powtórzonego znaku A-7 na samym prawoskręcie, ew. może być on przed "rozwidleniem". Nie zmienia to jednak sytuacji - droga z pierwszeństwem nadal jest drogą z pierwszeństwem (oczywiście jeśli nie ma tam znaku D-2, ale to byłoby już kuriozum), dlatego ustępujesz pierwszeństwa pojazdom, które się na takiej drodze znajdują.
szczepan1990

Postprzez lith » czwartek 15 lipca 2010, 11:50

@Damian375
A dokłądnie w którym miejscu są znaki 'ustap'?
lith

Postprzez Damian375 » czwartek 15 lipca 2010, 14:16

Wydaje mi się, że tylko przed skrzyżowaniem, aczkolwiek nie jestem pewien czy nie jest powtórzony znam mówiący o ustąpieniu pierwszeństwa...
Napiszę jutro.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 7)
"Wiara Czyni Cuda, Wierzcie, A Będzie Wam Dane"
Damian375

Postprzez blitz » wtorek 10 sierpnia 2010, 21:50

Witam podpiąłem się do wątku trudne skrzyżowania bo nastręcza ono trudności nie wielu osobom a przejeżdżam tamtędy kilka razy dziennie.
]zilustrowałem na obrazku rozstaw pasów na ulicy stalowej oraz grabiszyńskiej we wrocławiu. Moje pytanie brzmi następująco. sytuacja wygląda tak, że ulicą stalową jadą dwa pojazdy jeden za drugim (ponieważ jezdnia jest węższa z powodu postoju taksówek) następnie postój kończy się i jezdnia poszerza się umożliwiając stworzenie dwóch pasów ruchu jednak nie ma namalowanych żadnych linii wiem że jeżeli nie ma linii to nie znaczy że pasów również. nie ma problemu jeśli chodzi o skręt w lewo czy w prawo sytuacja jest jasna gdzie należy się ustawić. pojazd oznaczony jako 1 chce jechać prosto ustawia się na prawym "pasie" jako że mamy ruch prawo stronny jednak by wjechać w stalową musi skręcic lekko w lewo bo za skrzyżowaniem jezdnia jest węższa. pojazd 2 chce również jechać prosto i ustawia sie na lewym pasie nie musi w ogóle zmieniać swojego toru jazdy. gdy obaj kierowcy ruszą jednocześnie może dojść do kolizji- jeden zajeżdża drogę drugiemu. kto ma pierwszeństwo? dodam że jest w oznaczonym miejscu ustawiony jest sygnalizator S1

dziękuję za odpowiedzi

PS
uważam że pojazd 1 ma pierwszeństwo ponieważ 2 ma go po prawej stronie, a poza tym mamy ruch prawostronny. wiele razy mi się zdarzyło że jadąc prawym pasem prosto ktoś na mnie trąbił albo jeszcze ścigał się ze mną widząc że się nie zmieścimy. po tylu akcjach już zgłupiałem i nie wiem do końca czy na pewno mam rację

Obrazek
blitz

Postprzez piotrekbdg » wtorek 10 sierpnia 2010, 21:54

Pojazd drugi jedzie na wprost. Nie musi ruszać nic kierownicą, jego pas jest kontynuowany. Pas samochodu 1 kończy się i musi zająć pas pojazdu 2 by kontynuować jazdę na wprost. A więc musi włączyć kierunek i zachować wszelką ostrożność względem pojazdów jadących pasem na który chce wjechać (ustąpić im pierwszeństwo).
piotrekbdg

Powrót do Sytuacje na drodze