Jak na rondzie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak na rondzie?

Postprzez Lili » czwartek 27 maja 2010, 14:50

Mam pytanie odnosnie ronda.

Jestem czerwona kropka i chce zawrocic. Powinienem jechac zgodnie z linia strzalki zielonej czy czerwonej? Czy moge tak i tak?

Jesli pojade tak jak zielona strzalka a zmieniajac pas spotkam sie z samochodem zoltym to mam mu ustapic i dopiero zjechac prawda?
Obrazek

I jeszcze jedno pytanie. Czy grozi mi cos jesli zaparkuje "na dluzej" (kilka godzin) na jakims osiedlu gdzie parkingi sa tylko dla mieszkajacych w danym bloku?
Lili

Postprzez lith » czwartek 27 maja 2010, 14:56

'zielonej'

edit: jak żółty już jest to go puszczasz (jak przy zmianie pasa) jak go jeszcze nie ma to ty pierwszy (on ma ustąpić tym na rondzie)
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 27 maja 2010, 15:04

Jedziesz mniej więcej tak jak wskazuje zielona linia, z tym że ja zjechałbym na pas prawy zaraz po minięciu ostatniego wjazdu, włąsnie dlatego by zółty mnie nie przyblokował.

Zielona linia jest błędna bo przy takim rondzie zjeżdżamy tylko prawym pasem.
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » czwartek 27 maja 2010, 15:10

A ja pojechałbym tak:
Obrazek
Kluczowa jest wcześniejsza zmiana pasa wewnętrznego na zewnętrzny. A konkretnie w takim miejscu aby zablokować możliwość wjazdu na ten pas zewnętrzny dla samochodów, które chcą wjechać na rondo i mogłyby nam przeszkodzić w opuszczeniu ronda (w tym wypadku blokujemy pojazdy wjeżdżające z góry - muszą nas przepuścić).
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » czwartek 27 maja 2010, 15:15

Kluczowa jest wcześniejsza zmiana pasa wewnętrznego na zewnętrzny.

Dokładnie tak to miałem na myśli jak namalowałeś.
piotrekbdg

Postprzez Lili » czwartek 27 maja 2010, 15:22

Ok rozumiem.

Ale jak juz bede przy wyjezdzie (Twoj drugi rozowy samochodzik) to moge wjechac na kazdy pas? Myslalem ze jak bede na zewnetrznym to nie bede mogl wjechac na lewy pas wyjazdowy. Tak mozna?
Lili

Postprzez piotrekbdg » czwartek 27 maja 2010, 15:25

A jak z jednokierunkowej ulicy skręcasz w prawo w kolejną jednokierunkową dwupasmową, to możesz zająć każdy pas czy tylko jeden? Tu masz analogiczną sytuację, jeden pas z którego możesz skrzyżowanie opuścić i dwa które możesz zająć.
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » czwartek 27 maja 2010, 15:27

Nie tylko z jednokierunkowej jak skręca w jednokierunkową ale prawie zawsze kiedy skręt wykonuje się ze skrajnego pasa (i niezależnie czy w lewo czy w prawo) można zająć dowolny pas po skręcie (jeśli jest kilka). Chyba, że linie prowadzące stanowią inaczej.
Cyberix

Postprzez barbra » czwartek 27 maja 2010, 15:29

Na kursie i egzaminie kiedy jest wolny,zaleca się jednak zjeżdżać prawym pasem.... :D

I jeszcze jedno pytanie. Czy grozi mi cos jesli zaparkuje "na dluzej" (kilka godzin) na jakims osiedlu gdzie parkingi sa tylko dla mieszkajacych w danym bloku?

Tym pytaniem naruszasz regulamin,mieszając kilka spraw w jednym temacie.
Masz tu rozpoczęty temat:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... highlight=
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Cyberix » czwartek 27 maja 2010, 15:35

barbra napisał(a):Na kursie i egzaminie kiedy jest wolny,zaleca się jednak zjeżdżać prawym pasem.... :D
Jeśli prawy jest zajęty lub zaraz potem będziemy skręcać w lewo to możemy spokojnie zjeżdżać na lewy pas (również na egzaminie !!).
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » czwartek 27 maja 2010, 15:38

Nie tylko z jednokierunkowej jak skręca w jednokierunkową ale prawie zawsze kiedy skręt wykonuje się ze skrajnego pasa (i niezależnie czy w lewo czy w prawo) można zająć dowolny pas po skręcie (jeśli jest kilka). Chyba, że linie prowadzące stanowią inaczej.

Tak, zgadza się, w tym hipotetycznym przykładzie ten skręt może równie dobrze bbyć z drogi dwukierunkowej. Generalnie jednak chodziło mi właśnie o tą dowolność w zajmowaniu pasa.

Na kursie i egzaminie kiedy jest wolny,zaleca się jednak zjeżdżać prawym pasem....

My inaczej nie śmiemy nawet sugerować. Mówimy o zajmowaniu pasa po zjeździe z ronda.
piotrekbdg

Postprzez barbra » czwartek 27 maja 2010, 15:43

Cyberix napisał(a):
barbra napisał(a):Na kursie i egzaminie kiedy jest wolny,zaleca się jednak zjeżdżać prawym pasem.... :D
Jeśli prawy jest zajęty lub zaraz potem będziemy skręcać w lewo to możemy spokojnie zjeżdżać na lewy pas (również na egzaminie !!).

Jeśli jest zajęty,lub....a ja zaznaczyłam kiedy prawy jest wolny.... :wink:
Nie będę polemizować,takie jest moje osobiste doświadczenie z kursu i egzaminu (na szczęście za egzaminy innych nie płacę) ,i niech każdy jedzie jak uważa.... :D
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez piotrekbdg » czwartek 27 maja 2010, 15:45

No an egzamie skrajny prawy ma priorytet to oczywiste. No ale zdający pytanie nie mówił nic o warunkach egzxaminacyjncyh, więc warto było nadmienić że można skorzystać z obu pasów.
piotrekbdg

Postprzez barbra » czwartek 27 maja 2010, 16:00

Okey,spoko...wyjaśnione. :wink:
p.s.Po zapytaniach autora w tym temacie (i innych) wnioskuję,że jeszcze egzamin ma przed sobą(dlatego to ukierunkowanie mojej wypowiedzi).
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez dylek » czwartek 27 maja 2010, 18:28

Popatrzcie na fotkę tam gdzie wyjezdża zółty.... i co na asfalcie nasmarowane ??
...że z obu pasów można prosto...
I co ?? niby te 2 żółte mają pchać równocześnie w prawy pas, bo tylko prawym można ?? Co to za brednie.... ??
Jeden se jedzie wewnętrznym... drugi zewnętrzym... każdy swoim, nikt nikomu nie wadzi i tyla w tym temacie...
Chyba, że po skrzyżowaniach-nie rondach też tylko prawym prosto jeździta to nie dyskutuję - każdy ma swoje widzimisie....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze