Parking na osiedlu.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parking na osiedlu.

Postprzez biver » wtorek 25 maja 2010, 18:55

Mieszkam na dosc malym osiedlu. Przy blokach jest naprawde malo miejsca aby zaparkowac samochod, wiele razy bylo tak ze 90% samochodow bylo spoza mojego miasta i musielismy parkowac swoje samochody w naprawde znacznej odleglosci od swoich blokow. Jakis czas temu przed wjazdem na osiedle stoi znak B-2 z "Wyjątkiem mieszkańców blokow..." Czasami policja tez stala i wypisywala mandaty za wjazd. Teraz przestali zbytnio przyjezdzac. Dlatego mam pytanie:
Czy jezeli np przyjedzie jakis koles ( a przyjezdza ich 3-4 dziennie) a ja wiem ze zaden nie mieszka w zadnym z wyzej wymienionych blokow tylko przyjezdza do swojej dziewczyny i np odjezdza o 4 nad ranem, czy w takiej sytuacji moge np stanac w takim miejscu zeby zablokowac takiego delikwenta? Slyszalem o podobnej sytuacji w ktorej "intruz" nie mogac wyjechac,zadzwonil na policje i sam dostal mandat za nie przestrzeganie znaku.
Pytam tak z ciekawosci,choc sam poprostu mam ochote zablokowac takiego intruza.
Z gory dzieki za odpowiedzi.
biver

Postprzez Scoff3r » wtorek 25 maja 2010, 19:10

Kod: Zaznacz cały
Art 49
Zabrania się postoju:
   2. w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu;

Tak jak widzisz nie możesz blokować dostępu do takiego pojazdu oraz wyjazdu tego pojazdu.

Jeżeli on zadzwoni na policję to może otrzymać mandat, ale ty też.

Możesz dzwonić na policję za każdym razem ale już im chyba się znudziło, parkingi to zmora miast, u mnie też tak jest.
Możesz zrobić zdjęcia i zanieść na policję lub straż miejską.
Ogólnie to chyba walka z wiatrakami.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 maja 2010, 19:13 przez Scoff3r, łącznie zmieniany 1 raz
Scoff3r

Postprzez biver » wtorek 25 maja 2010, 19:11

PRAWIDLOWO zaparkowanego? Myslalem ze jezeli jest zakaz wjazdu to nie jest prawidlowo zaparkowane

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
biver

Postprzez lith » wtorek 25 maja 2010, 19:14

Nie przesadzasz? Chyba jadąc do kogoś w gości/ do rodziny/ dziewczyny itd. mogę zaparkować pod jego blokiem. Jeżeli ktoś staje na Twoim własnym, imiennym miejscu to możesz z nim walczyć, ale jeżeli miejsca są ogólnodostępne to bądź przygotowany na to, że ten ktoś tez może się tu czuć jak u siebie i będzie się bronił. Aha- jak myślisz, że zastawianiem specjalnie kogoś wkurzysz to często raczej wręcz przeciwnie, może mieć niezłą frajdę przy obmyślaniu 'zemsty' :>
Jak zadzwonisz na policje to dziewczyna tego chłopaka powie, że to ona tu tym samochodem przyjechała i tyle.
lith

Postprzez biver » wtorek 25 maja 2010, 19:19

Nie przesadzam bo tak jest codziennie :] nie wiem jak ty,ale inni nie lubia parkowac 100m od bloku:) zwlaszcza ze ten koles bardzo dobrze wie ze nie wolno mu tu stawac :P a dziewczyna nie ma prawa jazdy :]

biver

Postprzez lith » wtorek 25 maja 2010, 19:22

trudno, on tez nie chce stawac 100m od bloku. Jak nie dziewczyna to sąsiad, ktokolwiek. Poza tym na 99% nikt nawet za takie coś mandatu by nie próbował wlepiać, bo to wręcz śmieszne.
jak przyjeżdża 3-4 razy dziennie i notorycznie blokuje Ci to miejsce to śmiem twierdzić, że on tam na dobrą sprawę sie nieźle zadomowił- czyli jest mieszkańcem :D
lith

Postprzez biver » wtorek 25 maja 2010, 19:24

ale to wlasnie rozni "kierowcow" od kierowcow, jezeli jest ZAKAZ to do cholery sie tego nie robi:P zwlaszcza ze wszyscy wlasciciele samochodow z bloku sie w tej kwestii zgadzaja :]

biver

Postprzez lith » wtorek 25 maja 2010, 19:26

A jak do Ciebie ktoś przyjeżdża to tez go nie wpuszczasz pod blok tylko niech sobie gdzieś miejsca szuka?

Albo jak ktoś gdzies mieszka, a nie jest tam zameldowany to nie ma prawa samochodu zostawić?? ROTFL
lith

Postprzez biver » wtorek 25 maja 2010, 19:27

wiesz,tak sie sklada ze jak DO MNIE przyjezdza rodzina albo znajomi to parkuja na parkingu PRZED zakazem

biver

Postprzez Scoff3r » wtorek 25 maja 2010, 19:30

biver napisał(a):PRAWIDLOWO zaparkowanego? Myslalem ze jezeli jest zakaz wjazdu to nie jest prawidlowo zaparkowane

Zakaz wjazdu ni jak się ma do zakazu parkowania.
Możesz mieć zakaz wjazdu z jednej strony drogi bo może być to droga jednokierunkowa, ale nie oznacza on iż na tej drodze nie można parkować.

Scoff3r

Postprzez lith » wtorek 25 maja 2010, 19:32

A to spoko... chociaż ja tego zupełnie nie rozumiem :) Na niektórych osiedlach takie pojmowanie tego znaku oznaczałoby, że znajomi musieliby zasuwać z 500m-1km :twisted:

A zakaz jest raczej po to, żeby ludzie z zewnątrz nie stawali i nie szli w miasto własnych spraw załatwiać. A nie, żeby utrudniać życie mieszkańcom bloku i ich znajomym :)

jeżeli kierowcom z bloku tak to przeszkadza to nie ch sobie postawia te takie rozkładane blokady, przydziela imiennie miejscówki i po problemie.
lith

Postprzez biver » wtorek 25 maja 2010, 19:34

wlasnie taka sprawa jest juz w spoldzielni,identyfikatory ktore moze miec TYLKO mieszkaniec bloku, z tylko jedna rejestracja wpisana :) ale i tak watpie zeby to cos pomoglo ;) tacy sa niestety ludzie ;P

biver

Postprzez lith » wtorek 25 maja 2010, 19:35

A jak mieszkaniec ma 2 samochody?

Nie wiem. jak ja mieszkałem w bloku to nie było takich jaj, jakis identyfikatorów, pozwoleń, czepiania się, że ktos w gości przyjechał i zaparkował. Była brama na pilota, żeby z zewnątrz nie wjeżdżali, miejscówek parkingowych dobudowano gdzie się dało i jakoś nie było specjalnie problemów z parkowaniem.

edit: A jakby ten chłopak się przeprowadził do tej dziewczyny, albo jakby ona wyrobiła sobie kartę na jego samochód to co? Nagle przestałby przeszkadzać.
lith

Postprzez biver » wtorek 25 maja 2010, 19:42

wiesz, w gosci to rozumiem,ale np dwoch kolesi przyjezdza co 2 dzien i wyjezdzaja o 4-5 nad ranem, u nas niestety naprawde parkingi sa malutkie i czesto nie wystarcza miejsca nawet dla mieszkancow jednego bloku

biver

Postprzez lith » wtorek 25 maja 2010, 19:50

Rób jak chcesz. Zabawa w taką wojnę może być przednia :twisted:

Z tego co widze to podejście na tym osiedlu macie takie, że jakby tylko sie dało, żeby sąsiadowi wlepic zakaz wjazdu na parking to jak najbardziej, bo łatwiej o miejscówkę będzie.

Jeżeli ci kolesie są tam stałymi bywalcami to może jednak im odpuścić, jeżeli wiadomo, że to 'swoi'??

A jak chcecie jednak za siebie miejsca rezerwować to nic lepszego niż rozkładane słupki, czy np. duże baniaki z wodą/mobilne kwietniki. Tylko, ę wtedy trzeba by sie konkretnie dogadać kogo które miejsce i każdy będzie dbał, żeby mu nie zastawili.

edit: albo choćby na miejscówkach wypisać nry mieszkań tak, zeby każdy sie poczuwał do któregoś miejsca. Dziewczyny tych kolesi tez dostałyby po miejscówce i każdy byłby zadowolony.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 maja 2010, 19:54 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze