Tramwaj na skrzyżowaniu -kto ma pierwszeństwo? (rysunek)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Tramwaj na skrzyżowaniu -kto ma pierwszeństwo? (rysunek)

Postprzez Rozan99 » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:07

Proszę o odpowiedź kto ma pierszenstwo przejazdu tramwaj? czy auto nr 2? Wszystkie pojazdy mają zielone światło z tym że dla samochodów jest to zielona strzałka która oznacza bezkolizyjny przejaz przez skrzyzowanie... wiec jak to jest?
Rusynek:
Obrazek
Rozan99

Re: Tramwaj na skrzyżowaniu -kto ma pierwszeństwo? (rysunek)

Postprzez Cyberix » wtorek 20 kwietnia 2010, 12:15

Wg mnie pojazdy mają pierwszeństwo, chociaż mogą być różne teorię...
Cyberix

Postprzez BlueDevil » wtorek 20 kwietnia 2010, 12:22

2 ustepuje miejsca tramwajowi
BlueDevil

Postprzez Cyberix » wtorek 20 kwietnia 2010, 12:27

BlueDevil napisał(a):2 ustepuje miejsca tramwajowi

Bo?
Cyberix

Postprzez Amos » wtorek 20 kwietnia 2010, 12:35

Jeśli pojazd nr 2 ma otwarty bezkolizyjny przejazd, to tramwaj musi mieć "czerwone". Zatem albo jest błąd na rysunku albo jest spierniczona sygnalizacja i należy ją natychmiast zgłosić do naprawy...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez BlueDevil » wtorek 20 kwietnia 2010, 12:38

Cyberix napisał(a):Wg mnie pojazdy mają pierwszeństwo, chociaż mogą być różne teorię...

dla tego
a gdyby nie bylo swiatel to jak by bylo??
z rysunku jest sytuacja rownorzedna wiec ustwa, a tam pisze ze sie miejsca ustepuje pojazdowi szynowemu jesli sie jedzie po wspolnej jezdni

a ogolnie Amos ma na pewno racje
BlueDevil

Postprzez Sympatyk » wtorek 20 kwietnia 2010, 13:00

We Wrocławiu jest takie miejsce na Krakowskiej, sygnalizacja również jest tylko zrobiona inaczej. Mianowicie jeśli tramwaj jest w pobliżu to samochody mają czerwone światło i tramwaj sobie śmiga. Jak pojedzie to sygnalizacja jest wyłączona, mrugają żółte światła.

W tym przypadku jeśli zamienić sygnazator na ogólny to oczywiście tramwaj ma pierwszeństwo ale tak z kierunkowym to coś nie pasuje mi tutaj.
z zaświatów
Sympatyk

Postprzez Cyberix » wtorek 20 kwietnia 2010, 13:50

BlueDevil napisał(a):
Cyberix napisał(a):Wg mnie pojazdy mają pierwszeństwo, chociaż mogą być różne teorię...

dla tego
a gdyby nie bylo swiatel to jak by bylo??
z rysunku jest sytuacja rownorzedna wiec ustwa, a tam pisze ze sie miejsca ustepuje pojazdowi szynowemu jesli sie jedzie po wspolnej jezdni

a ogolnie Amos ma na pewno racje

Ale ta ustawa mówi, że na skrzyżowaniu, jeżeli pojazd ma zielone światło, to przy jeździe na wprost (a tutaj tak jedzie) ma pierwszeństwo nad tramwajem, dodatkowo ma sygnalizator kierunkowy bezkolizyjny. Przecież tramwaj "wjeżdża" na jezdnię właśnie na skrzyżowaniu. Gdyby to było poza skrzyżowaniem to tramwaj miałby pierwszeństwo.
Cyberix

Postprzez BlueDevil » wtorek 20 kwietnia 2010, 14:17

Cyberix napisał(a):Ale ta ustawa mówi, że na skrzyżowaniu, jeżeli pojazd ma zielone światło, to przy jeździe na wprost (a tutaj tak jedzie) ma pierwszeństwo nad tramwajem

jesli tramwaj skreca, a nie skreca tylko jedzie na wprost, i to pojazd nr 2 wjezdza na jezdznie po ktorej szynowy jedzie

http://zapodaj.net/2504f457ebe5.jpg.html

w czerwonym punkcie pierwenstwo mialby miec pojazd a w zoltym obszarze juz tramwaj??

sygnalizator kierunkowy na wprost mialby sens jesli tramwaj skrecalby w lewo na tym skrzyzowaniu
BlueDevil

Postprzez Cyberix » wtorek 20 kwietnia 2010, 14:33

Jak to pojazd wjeżdża na jezdnie? Pojazd porusza się swoim pasem ruchu (jedzie na wprost zgodnie z sygnalizatorem kierunkowym), tramwaj z torowiska znajdującego się poza jezdnią wjeżdża na jezdnie na jeden z pasów ruchu, i robi to w obrębie skrzyżowania, dlatego uważam, że pojazd ma pierwszeństwo nad tramwajem.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Cyberix

Postprzez Sławek_18 » wtorek 20 kwietnia 2010, 16:03

sytuacja (IMO) identyczna do ciągu ul. Basztowa /Lubicz Kraków(oczywiście ;-) ) . Pas ruchu samochodowego wjeżdża na pas ruchu tramwajów. Pojazdy czterokołowe ( ;-) ) ustępują ciężkiemu tramwaju.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez cman » wtorek 20 kwietnia 2010, 16:29

Noo, z tą identyczną to bym nie przesadzał - u nas tam nie działa w ogóle sygnalizacja świetlna :).
cman

Postprzez Rozan99 » wtorek 20 kwietnia 2010, 18:47

Takie skrzyżowanie jest w Szczecinie i niejednokrotnie się już spotkałem z tym że tramwaj ma zielone i ja mam zielone (strzałkę która mówi o BEZKOLIZYJNYM przejeżdzie przez skrzyżowanie). Dochodzi do spotkania auta z tramwajem i co?! Wg mnie jest cośtam spierniczone z sygnalizacją ale skoro JA mam zieloną kierunkową strzałkę to powinienem nie kolidować z żadnym pojazdem na skrzyżowaniu nawet jeśli jest to tramwaj. Ciekawy jestem co by było przy kolizji, jak by policja sie odniosła. A jak widziałem już nie raz taką sytuację to tramwaj trąbił!
Rozan99

Postprzez Sławek_18 » wtorek 20 kwietnia 2010, 23:05

cman napisał(a):Noo, z tą identyczną to bym nie przesadzał - u nas tam nie działa w ogóle sygnalizacja świetlna :).

fakt :lol: :o Ale bądź co bądź "lepiej" przepuścić tramwaj. Bo jesteście na równorzędnej drodze.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Cyberix » wtorek 20 kwietnia 2010, 23:42

Hmmm, tutaj ciekawy temat:
http://www.motofakty.pl/artykul/kiedy_tramwaj_ma_racje_cz_3.html

Czyli w sumie mamy ciekawe rozwiązanie, samochód jedzie prosto (nie zienia pasa ruchu), ma zielone kierunkowe światło, tramwaj także jedzie prosto... i wychodzi z tego, że jak to jednak tramwaj ma pierwszeństwo. Jak dla mnie błąd w oznakowaniu skrzyżowania, brak prostej jednoznaczności kto ma pierwszeństwo.
Cyberix

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze