Srzyżowanie - jak tu jechać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Srzyżowanie - jak tu jechać?

Postprzez allhail » poniedziałek 19 kwietnia 2010, 16:26

Witajcie :)

Mam nadzieję, że mi pomożecie w związku z tym skrzyżowankiem:

Obrazek

Błagam Was - pomóżcie:

1. Co zrobić jeśli chcę jechać prosto z tego miejsca co jest narysowane autko? A z tej ulicy po prawej? (chodzi mi o ustępowanie pierwszeństw ;))
2. Bardzo bym Was prosiła, abyście najlepiej napisali mi WSZELKIE możliwe kombinacje.

Dotychczas jeździłam skręcając w lewo, a więc jadę i na nic nie patrzę. ;) Lecz zupełnie nie wiem co robić w innych sytuacjach.

Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam! :)
allhail

Re: Srzyżowanie - jak tu jechać?

Postprzez mk61 » poniedziałek 19 kwietnia 2010, 16:39

allhail napisał(a):Dotychczas jeździłam skręcając w lewo, a więc jadę i na nic nie patrzę. ;)

Więc zacznij, bo jak kiedyś Ci stamtąd wyjedzie uprzywilejowany, to może być za późno.

Jadąc na wprost z punktu, gdzie narysowałaś samochód, również masz pierwszeństwo.
Jadąc z ulicy po prawej, ustępujesz wszystkim. Pojazdom na drodze z pierwszeństwem, bo są na drodze z pierwszeństwem, a pojazdowi z "górnej" ulicy, bo jest po Twojej prawej.
Jadąc z ulicy "górnej" ustępujesz pojazdom na drodze z pierwszeństwem. Masz pierwszeństwo przed pojazdami z ulicy "prawej", bo jesteś po ich prawej stronie.
Jadąc z ulicy "lewej" na wprost (w ulicę "prawą"), lub w lewo (w ulicę "górną") ustępujesz pojazdom z ulicy "dolnej". Masz pierwszeństwo przed pojazdami z ulic podporządkowanych.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez bac » poniedziałek 19 kwietnia 2010, 17:35

Dotychczas jeździłam skręcając w lewo, a więc jadę i na nic nie patrzę.

W kontekście pierwszeństwa nieważne jest dokąd jedziesz - ważne skąd.
bac

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 19 kwietnia 2010, 17:36

Jeżeli pierwszeństwo przejazdu nie może być rozstrzygnięte na poziomie znaków (dwa pojazdy są na drodze z pierwszeństwem, lub dwa na podporządkowanej) to cofamy się do przepisów ogólnych, a więc tzw zasady prawej dłoni i na jej podstawie określamy kolejność przejazdu. Wystarczy chwileczke się zastanowić, by poznać zasadę skrzyżowań z pierwszeństwem łamanym, a nie napiszcie mi wszytkie możliwości i będzie działąć. Na innym skrzyżowaniu pogrubiona droga bęzie zaznaczona inaczej i już sobie nie poradzisz?
piotrekbdg

Postprzez allhail » poniedziałek 19 kwietnia 2010, 18:27

Dziękuję Wam za odpowiedzi (a jak szybko ;)! :) Teraz wszystko jest dla mnie jasne (bo właściwie tylko z tym miałam problem).

Pozdrawiam serdecznie - świetne forum i mili użytkownicy!
allhail

Re: Srzyżowanie - jak tu jechać?

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 19 kwietnia 2010, 18:49

allhail napisał(a):Dotychczas jeździłam skręcając w lewo, a więc jadę i na nic nie patrzę. ;) Lecz zupełnie nie wiem co robić w innych sytuacjach.

Mam rozumieć, że masz prawo jazdy? :shock:
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze