Strefa zamieszkania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Strefa zamieszkania

Postprzez Cyberix » czwartek 08 kwietnia 2010, 15:20

Idę sobie dzisiaj na rynek w Krakowie i widzę taki oto zestaw znaków:

Obrazek

Co oznacza strefa zamieszkania, wszyscy wiedzą, ale jak interpretować ten znak u samej góry w kontekście strefy zamieszkania?

No nic, idę dalej, skręcam w ul. Floriańską, zbliżam się do rynku i widzę taki oto znak (przypominam, iż nadal jestem w strefie zamieszkania):

Obrazek

I jak mam to rozumieć??

Ale to jeszcze nic, przechodzę kilka metrów dalej i widzę taki oto zestaw znaków:

Obrazek

I co teraz mam zrobić jako pieszy w strefie zamieszkania??

Tak się też zastanawiam, czy rynek w mieście można traktować jako drogę wewnętrzną ??
Cyberix

Postprzez BlueDevil » czwartek 08 kwietnia 2010, 21:19

jako pieszy w strefie stosuj sie do znaku :wink:
nie ma sie co podniecac, polowa stref w Polsce to parodia, sa tam przejscia dla pieszych pomalowane i dodatkowo brak wyznaczonych miejsc parkingowych
droga wewnetrzna moze wystepowac w strefie zamieszkania, wtedy obowiazuje na niej caly PORD
BlueDevil

Postprzez mk61 » czwartek 08 kwietnia 2010, 22:58

A mnie ciekawi, który znak "Nie dotyczy pojazdów...".
Czy ktoś jest w stanie jakoś sensownie to wytłumaczyć, czy to kolejny twór wyobraźni "mądrego" urzędnika?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

hmmm mają wyobrażnie.. ;) a czy przypadkiem strefa A

Postprzez abibi » piątek 09 kwietnia 2010, 07:20

nie oznacza strefy wyłaczonej z ruchu w centrum waszegoo miasta?? doszukuje sie tu jedynego jakos logicznego wyjasnienia, mianowicie strefa jest wyłaczona, ale nie dotyczy wypisanych pojazdów, natomiast z zasady jest to tylko dla pieszych obszar jednak gdy wjedzie juz jakis z tych pojazdów ma sie stoswac do zasad strefy zamieszkania ;) wiem ze to namieszane, ale nic innego do glowy mi nie przychodzi po takim widoku
osk abibi.pl
abibi

Postprzez lith » piątek 09 kwietnia 2010, 09:17

No tak. Wygląda to jak strefa zamieszkania z ruchem zamkniętym dla samochodów, oprócz wymienionych na tabliczce.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze