Jakieś pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jakieś pierwszeństwo ?

Postprzez Endriu64 » piątek 05 marca 2010, 15:45

A więc dzisiaj miałem dziwną sytuacje i chciałbym się dowiedzieć jak tu jest z pierwszeństwem.

Ja pojazd 1. Chce po prostu wyjechać z parkingu, lecz pojazd 2 robi jakieś dziwne manewry, najpierw z pkt. 2 do 3 jedzie przodem potem z 3 do 4 tyłem i w tym momencie ruszyłem bo chwile auto stało i wyglądało na to, że chce zaparkować tyłem i tak zostawić, gdy ja ruszyłem byłem bliżej pojazd 2 też ruszył, lecz zahamował gdy mnie zobaczył. Kogo by była wina jakby we mnie wjechał ?

Jego manewry nie były "płynne" gdyż wjechał tyłem jakby na miejsce do parkowania i chwile poczekał, wtedy pomyślałem, że on po prostu już tak zostanie.

Przed wjazdem jest zakaz wjazdu z możliwością wjazdu dla pracowników. A innych znaków lub zasad zbytnio nie ma.

Obrazek
Endriu64

Postprzez BlueDevil » piątek 05 marca 2010, 16:59

w takim miejscu jak opisales proponowal bym ustalic ze zawinil ten co ma AC
BlueDevil

Re: Jakieś pierwszeństwo ?

Postprzez sjakubowski » piątek 05 marca 2010, 18:15

Endriu64 napisał(a):gdy ja ruszyłem byłem bliżej pojazd 2 też ruszył, lecz zahamował gdy mnie zobaczył. Kogo by była wina jakby we mnie wjechał ?

Ty ruszyłeś pierwszy? Skoro tak, to nie dość, że "on" włączał się do ruchu później niż Ty, to jeszcze Ty byłeś z prawej strony. Wina była by jego.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez Endriu64 » piątek 05 marca 2010, 18:30

BlueDevil skąd taki pomysł ?

sjakubowski dzięki za odp. czyli po każdym zatrzymaniu można mówić o włączeniu się do ruchu ? Tak ruszyłem gdyż myślałem że on juz tak jak wjechał tyłem tak juz zostanie.
Endriu64

Postprzez sjakubowski » piątek 05 marca 2010, 18:44

Endriu64 napisał(a):czyli po każdym zatrzymaniu można mówić o włączeniu się do ruchu?

No nie po każdym...
Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego

Czyli jeśli zatrzymałeś się na światłach i ruszasz to nie włączasz się do ruchu.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez BlueDevil » piątek 05 marca 2010, 20:03

a taki pomysl bo w razie kolizji w takim miejscu jak opisales, czyli gdzie nie obowiazuje bezposrdenio przepisy prd, lepiej sie dogadac bo bedzie ci bardzo trudno sciagnac panow w bialych czapkach, a ogolnie pierwszenstwo regulowane regula prawej reki, ty miales pierwszenstwo
BlueDevil

Postprzez Endriu64 » piątek 05 marca 2010, 22:54

dzięki wielkie za odpowiedzi. Nie przypuszczałem że reguła prawej ręki obowiązuje także wewnątrz parkingu.
Endriu64

Postprzez Borys_q » piątek 05 marca 2010, 22:58

Ja bym wlepił wam obojgu za niezachowanie szczególnej ostrożności.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Endriu64 » piątek 05 marca 2010, 23:05

no ale co miałem stać i czekać aż on łaskawie ruszy ? albo wysiąść i się spytać czy on przypadkiem za chwile nie pojedzie ? A przez to, że chwile stał ja myślałem, że juz tak zostanie.
Endriu64

Postprzez Borys_q » sobota 06 marca 2010, 10:16

Nie pukneliście sie to znaczy, że twoje zachowanie było słuszne.

a miałeś zrobić coś takiego:
ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie

A w wypadku kolizji współwina 50/50 i nawzajem likwidujecie sobie szkody z OC żyć nie umierać:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez BlueDevil » sobota 06 marca 2010, 11:15

przez to pisalem ze jak ktorys by mail AC to mozna pokombinowax tak zeby bylo dobrze :wink:
BlueDevil

Powrót do Sytuacje na drodze