sytuacja Plac Grunw.W-ch wyprzedzanie busa z przystanku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

sytuacja Plac Grunw.W-ch wyprzedzanie busa z przystanku

Postprzez river_lord » środa 03 marca 2010, 21:53

http://img85.imageshack.us/img85/9364/s ... aldzki.jpg
Obrazek

problem jak w temacie, legenda- 1 bus transport międzymiastowy, oznaczony tablicami (typu mercedes sprinter) włączający się do ruchu na prawym pasie (nie zmienia go przez długi czas bo zatoczka na której zawraca jest dużo dalej)
jezdnia łącznie 4 pasy ruchu po 2 przedzielone barierką
2-ja jadę prawym pasem; zakładam, że za mną nie ma żadnych aut i mam warunki do wymijania/ wyprzedzania (aby uprościć przykład)

widzę busa

pytanie: czy mogę podczas egzaminu dać sygnał kierunkowskazem i objechać busa lewym pasem wracając na prawy później? czy zostanie mi to zaliczone jako błąd?
Nie ma rąk? Nie ma ciasteczek!
river_lord

Postprzez Sympatyk » środa 03 marca 2010, 22:07

Nie widzę problemu dlaczego nie, jednak wiedząc iż eLki jeźdzą dopuszczalną prędkością a busik pewnie będzie śmigał szybciej to wątpie żeby taka sytuacja miała miejsce :)
z zaświatów
Sympatyk

Postprzez BlueDevil » środa 03 marca 2010, 22:31

"jezdnia łącznie 4 pasy ruchu po 2 przedzielone barierką "
"mam warunki do wymijania/ wyprzedzania "

zdales juz teorie??
BlueDevil

Postprzez river_lord » środa 03 marca 2010, 22:35

zdałem, 0 błędów - co to ma do rzeczy? mówię o warunkach egzaminu, co mógłby mi zarzucić egzaminator- np., że "niepotrzebnie opuszczam prawy pas"
Nie ma rąk? Nie ma ciasteczek!
river_lord

Postprzez Spoxter » czwartek 04 marca 2010, 10:38

jezdnia łącznie 4 pasy ruchu po 2 przedzielone barierką mam warunki do wymijania/ wyprzedzania

zdałem, 0 błędów - co to ma do rzeczy? mówię o warunkach egzaminu, co mógłby mi zarzucić egzaminator- np., że "niepotrzebnie opuszczam prawy pas"

to chyba testy na pamięć nie na rozum rozwiązywałeś :roll:

LEKCJA 1 Godzina 1 na kursie kat. B

Droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt.

Jezdnia - część drogi przeznaczona do ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni.

Wyprzedzanie - to przejeżdżanie obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku.

Wymijanie - jest to przejeżdżanie obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w przeciwnym kierunku.
Obrazek
Spoxter

Postprzez BlueDevil » czwartek 04 marca 2010, 12:42

skoro zaliczyles juz pierwszy wyklad u kolegi spoxtera to moge ci odpowiedziec na twoje pytanie,
jezeli znaki poziome i pionowe nie zabraniaja to mozesz wyprzedzic lub ominac ten autobus, no i nie przekraczaj ograniczenia predkosci ktore moze tam byc

zrob sobie przede wszytskim przysluge i przeczytaj kodeks drogowy, to tylko okolo 100 stron a zobaczysz jak ci to ulatwi zycie
BlueDevil

Postprzez Spoxter » czwartek 04 marca 2010, 16:38

No i oczywiście w terenie zabudowanym jeżeli autobus sygnalizuje zamiar wyjechania z zatoczki i włączenia się do ruchu, to masz obowiązek ustąpić mu pierwszeństwa.
Obrazek
Spoxter

Postprzez cman » czwartek 04 marca 2010, 17:13

...umożliwić mu włączenie się do ruchu.
cman

Postprzez BlueDevil » czwartek 04 marca 2010, 17:25

zeby sie nie okazalo zaraz ze ten prawy pas jest tylko dla autobusow, mam nadzieje ze tylko P17 tam jest
BlueDevil

Postprzez Sympatyk » czwartek 04 marca 2010, 19:20

Tak btw. jeśli ten busik chce się włączyc do ruchy a Ty jedziesz eLką to w takim przypadku nawet lepiej zjechac na lewy pas żeby umożliwic mu włączenie się :)
z zaświatów
Sympatyk

Powrót do Sytuacje na drodze