Otóż, kogo się pytam każdy odpowiada na to pytanie inaczej. Poniżej przedstawię sytuację i może, w końcu doczekam się jednolitej wypowiedzi co mam zrobić w takiej sytuacji. (egzamin)
Droga jest dwukierunkowa, po jednym pasie dla każdego kierunku. Jadąc widzę, że samochody które są zaparkowane na poboczu stoją w 75% na moim pasie ruchu. Zatrzymuje się i ustępuję pierwszeństwa z naprzeciwka.
Teraz pytanie, bardzo złożone. Gdy stoję i ustępuję pierwszeństwo mam włączyć już kierunkowskaz czy mam poczekać do momentu, aż ruszę i wtedy go włączyć? Kolejna część, wjeżdżam na przeciwny pas ruchu widząc, że będę musiał się poruszać tym pasem mniej więcej 500m, bo na takiej długości są ustawione auta nieprawidłowo. Pytanie brzmi, czy jadąc te 500 m mam sygnalizować lewym kierunkowskazem czy też nie? Czy mam zasygnalizować tylko i wyłącznie wjazd na przeciwny pas ruchu... następnie nic i gdy będę na równi z ostatnim samochodem włączyć prawy kierunkowskaz i zająć swój pas ruchu?
Dodatkowo mam pytanie czy jadąc po linii przerywanej używać kierunkowskazu? Czy dopuszczalne jest jechanie na linii bez sygnalizowania?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za informacje.