Dzisiejsza sytuacja pomogła podjąć decyzję!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dzisiejsza sytuacja pomogła podjąć decyzję!

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 18:08

Witam!

Od pewnego czasu myślałem o zakupie kamery w celu rejestrowania trasy. Jednak dzisiejsza sytuacja na drodze zmusiła mnie do nagłego podjęcia decyzji - kupuję!

Gość zajechał mi bezczelnie drogę i jeszcze ostro zahamował. Przyznam, nie chwaląc się, że gdyby nie to, że posiadam dość dobry refleks + umiejętności nabyte podczas szkolenia techniki jazdy, jestem pewien, że najechałbym w jego kufer. Odległość pomiędzy naszymi pojazdami po jego ostrym hamowaniu wynosiła około 10 cm przy prędkości ok 60 km/h!
Zrobił to specjalnie i celowo. Prawdopodobnie, według niego, wcześniej utrudniłem mu zmianę pasa ruchu. Ja uważam, że wina leżała tylko i wyłącznie po jego stronie (jechał wcześniej około 160 km/h, zmieniał pasy bez kierunkowskazów, trąbił itd).
Nie jest to jednak istotą rzeczy. Istotą rzeczy jest to, iż przez takich debili, którzy celowo zajeżdżają i ostro hamują aby się "zemśić" mogłem dziś w najlepszym przypadku rozwalić samochód...

Kto byłby winny? Formalnie on - nieformalnie - brak świadków czyli winnym byłbym ja.

Dlatego właśnie kupują kamerę.
Znalazłem w necie dwie oferty:

http://4maxmedia.pl/oferta_ds_dvr-rs-001.html

http://www.żarówki.biz.pl/u138s138p523_kamera_samochodowa_rejestrator_trasy.html

Może znacie jeszcze jakieś inne urządzenia? Co możecie polecić?

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez mk61 » poniedziałek 08 lutego 2010, 18:18

http://mdh-system.totu.pl/p1330000679-r ... ery-nowosc

Ja jestem za tym. Trochę kosztuje, ale ma eleganckie funkcje.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 18:21

Faktycznie o dużo lepszy... szkoda tylko, że nie pokazali jakiegoś zapisu wideo przykładowego :-(
sjakubowski

Postprzez mk61 » poniedziałek 08 lutego 2010, 18:23

Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 18:27

Faktycznie fajny sprzęt. Czy da się odczytać numery rejestracyjne innych pojazdów?

Pzdr.
sjakubowski

Postprzez mk61 » poniedziałek 08 lutego 2010, 18:37

A tego, to akurat nie wiem. Mam nadzieję, że tak. Trzeba by poszukać w danych technicznych, w jakiej rozdzielczości są nagrania.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez athlon » poniedziałek 08 lutego 2010, 18:39

http://allegro.pl/item900993018_pendriv ... klady.html

długopis, minikamera o tej samej rozdzielczości co twoje cuda po 500zł, czas zapisu na jednym ładowaniu ok 2h ładowanie spod USB, max czas zapisu 12h
athlon

Re: Dzisiejsza sytuacja pomogła podjąć decyzję!

Postprzez bruno666 » poniedziałek 08 lutego 2010, 19:15

sjakubowski napisał(a):Istotą rzeczy jest to, iż przez takich debili, którzy celowo zajeżdżają i ostro hamują aby się "zemśić" mogłem dziś w najlepszym przypadku rozwalić samochód...

I teraz Ty będziesz się mścił. :wink:
...
bruno666

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 19:38

bruno666 napisał(a):I teraz Ty będziesz się mścił. :wink:

Jeśli uważasz, że mszczenie się polega na dawaniu nagrań Policji wraz z numerem rejestracyjnym i opisem sytuacji - to dobrze uważasz! Debili za kółkiem trzeba tępić!

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez athlon » poniedziałek 08 lutego 2010, 22:14

No według mnie bez powodu ci tak nie zrobił, ale mnie tam nie było, może faktycznie nie zawiniłeś a facet chciał ci bez powodu zrobić na złość, po drugie jeżeli ma to służyć tylko i wyłącznie do wskazania sprawcy w przypadku kolizji to nie mam nic przeciwko, ale jeżeli ma to służyć nagrywaniu wyczynów na drodze naszych pobrateńców i potem przekazywaniu nagrań policji to już przerośliście emerytki w oknach. Już nie wspomnę o problemie ustalenia kto kierował autem.

A ja proponuję ogólnokrajowy program zwalczania eLek i nagrywaniu każdego popełnianego przez nie wykroczenia i przekazywaniu nagrań policji. Wykurzmy eLki z naszych miast, oko za oko, ząb za ząb.
athlon

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 22:46

Jeśli nawet popełniłem jakiś błąd to pewne jest, że:
- gość jechał ok 150-160 km/h,
- gość zajechał drogę celowo (musiałem ostro hamować i odbijać w bok),
- spowodował celowo 100x większe zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego niż ja.

Nie mówię tutaj o wykroczeniach "typowych" i zgłaszaniu je do służb. Mówię tutaj o debilach drogowych.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez XPepeX » poniedziałek 08 lutego 2010, 23:48

sjakubowski napisał(a):
Jeśli uważasz, że mszczenie się polega na dawaniu nagrań Policji wraz z numerem rejestracyjnym i opisem sytuacji - to dobrze uważasz! Debili za kółkiem trzeba tępić!

Pozdrawiam!

Popieram
XPepeX

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 09 lutego 2010, 00:31

http://4maxmedia.pl/oferta_ds_dvr-rs-001.html

Ten gościu w samochodzie z kamerą pedału hamulca nie miał?

No nie wiem, czy dla niego to akurat dobrze byłoby okazywać ten materiał...
cwaniakzpekaesu

Postprzez Pawlisko7 » wtorek 09 lutego 2010, 01:21

Nie zauważyłem żadnych znaków(poza poziomym ograniczeniem do 50) na tym filmiku, ale jak koleś przed nim z prawego pasa skręcił nagle w lewo to ciężko było przy tej prędkości coś zrobić, a jeżeli na tej drodze nie było nakazu jazdy w lewo to wina na pewno nie jest gościa z kamerką, więc nie wiem czemu nie miałby pokazać tego nagrania.
Pawlisko7

Postprzez BOReK » wtorek 09 lutego 2010, 12:39

Telefony i cudowne długopisy mogą nie być wystarczające. Ważną funkcją takiego zestawu jest możliwośc takiego ustawienia, przy którym urządzenie rejestruje obraz np. z ostatniego kwadransa, a poprzednie dane nadpisuje najnowszymi. W przypadku telefonu może się zdarzyć, że zapomnimy zupełnie o konieczności włączenia nagrywania od nowa i własnie wtedy coś sie wydarzy. ;)
BOReK

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze