Zakaz wjazdu dla "L"?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zakaz wjazdu dla "L"?

Postprzez mk61 » czwartek 07 stycznia 2010, 18:49

Czytam sobie forum regularnie, ale coraz częściej znajduję też posty typu "egzaminator chciał mnie władować w zakaz dla L".

.egzaminator woził mnie po wszystkich mozliwych pułapkach(zakaz wjazdu dla L-no wiem,że takiego znaku nie ma,jest sam zakaz wjazdu lub zakaz wjazdu dla ciężarowych ,a pod spodem tabliczka niebieska L )

Przepraszam, czy to są jakieś żarty? Jeśli już to żarty ze strony zarządcy drogi, ale też po części egzaminatorów. Dlaczego instruktorzy, którzy przygotowują do egzaminu i wynajdują takie "miny" nie zgłoszą tego do odpowiednich służb? Dlaczego egzaminatorzy respektują ten znak, choć nie ma go w przepisach?
Oraz dlaczego pojazdy nauki jazdy są tak dyskryminowane? Jeśli spełnia warunki dotyczące masy, wymiarów, czy innych parametrów, jak samochód "nie L", to niby dlaczego nie mógłby tam wjechać? Czy po ściągnięciu "koguta" już nagle jest on "w porządku"?

I pytanie-bomba. Czy zarządca drogi (miasto, gmina, powiat itp. itd. - nie mówię o terenie prywatnym) może ustawić znak "Zakaz ruchu" byle gdzie z tabliczką "Nie dotyczy pojazdów koloru czerwonego z odcieniem szaro koperkowego brązu z kierowcą o blond włosach i wąsach o szerokości 4cm"?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rocko19 » czwartek 07 stycznia 2010, 19:50

No jak gdzieś jest taki znak, gdzie zabrania wjazdu samochodom z L na dachu to dlatego że te auta, utrudniają tam ruch, było gdzieś juz o tym, ze Elki w mieście powodują nieraz rozstrój nerwów innych kierujących. Osobiście nie widziałem nigdy takiego znaku. Ale patrząc od strony prawnej, znak taki jest bezprawny, czyli mozesz go olać, dopóki, dopóty nie będzie miał umocowania prawnego.
rocko19

Postprzez Nadzienie » czwartek 07 stycznia 2010, 20:27

W Jastrzębiu Zdroju jest taki znak. Jest on umieszczony przy wjeździe bezpośrednio na teren kopalni "Jas-Mos". Kiedyś często tam się zawracało na 3. Ogólnie dla mnie to jest śmieszne...
Nadzienie

Postprzez cman » czwartek 07 stycznia 2010, 20:29

Zakaz ruchu czy wjazdu (B-1, B-2) z tabliczką, powinien mieć na tabliczce napisanych uczestników ruchu, których zakaz nie dotyczy. Jakich nie będzie dotyczył, to zarządca drogi może sobie ustalić dowolnie, byleby ten napis jasno precyzował, o kogo chodzi. I przede wszystkim ma to być napis, a nie rysunek.
cman

Postprzez Olin » czwartek 07 stycznia 2010, 21:26

A ja mam pytanie trochę z innej strony:
Jakie są konsekwencje nie zastosowania sie do takiego zakazu ? Jeżeli jest to droga wewnętrzna, a wjazd "niechcianego" pojazdu nie zagraża bezpieczeństwu ruchu, odpowiedzialność w postępowaniu mandatowym oraz w sprawach o wykroczenia z kodeksu wykroczeń nie wchodzi w rachubę.
Chyba więc pozostaje samosąd....
Olin

Postprzez LAK32 » czwartek 07 stycznia 2010, 23:54

Cześć

Gdy jezdzilem 2 godz w Tarnowie , instruktor powiedział że zakaz wjazdu dla eLek nie obowiązuje jazdy egzaminacyjnej : >
Obrazek
LAK32

Postprzez mk61 » piątek 08 stycznia 2010, 01:05

Hahahahahaha. Może masz jeszcze kontakt do instruktora? Może go zaprosisz tutaj? :lol:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez piotrz » piątek 08 stycznia 2010, 09:49

Pojazd nauki jazdy i pojazd egzaminacyjny to chyba 2 różne pojazdy. Czytałem kiedyś jakiś wątek dotyczący tablicy L na pojeździe - wynikało z niego (były odpowiednie cytaty z przepisów), że przypadku nauki jazdy jeśli nie kieruje kursant, to tablica powinna być zdjęta lub zasłonięta, a w przypadku sam. egzaminacyjnego nie ma takiego obowiązku.
A co do uzasadnienia stawiania takich znaków, to jestem w stanie to zrozumieć: jeśli jest 1 pojazd nauki jazdy co jakiś czas, to nie ma problemu, ale jeśli przez cały dzień po uliczce i parkingu kręci się jakaś nauka jazdy, a dość często 2-3 jednocześnie, to można stracić cierpliwość (tak jak w sklepie: jeśli bez kolejki do kasy podejdzie osoba niepełnosprawna, to cierpliwie czekasz w kolejce aż ją obsłużą, ale jeśli pojawią się 3 takie osoby jednocześnie i w momencie, gdy kasjer kończy obsługiwać trzecią podchodzi czwarta, to chyba zaczniesz się niecierpliwić) - i to niezależnie od tego, co prawo mówi na temat nauki jazdy czy osób niepełnosprawnych. Ja takie znaki traktuję raczej jako sugestię/prośbę a nie zakaz.
piotrz

Postprzez szerszon » piątek 08 stycznia 2010, 14:55

Zapomniał wół jak cieleciem był...Niech bramy poustawiają.
szerszon

Postprzez faithy2 » piątek 08 stycznia 2010, 19:12

Ja sama widziałam takie znaki np.:przed wjazdem na parking-był znak zakaz ruchu,a pod spodem pisało ,,dotyczy pojazdów nauka jazdy"chyba tamtejsi kierowcy co sobie tam parkują boją się o własne pojazdy :) pamiętam jeszcze jak podczas kursu w takim obszarze zabudowanym ćwiczyło się zawracanie w bramie(dużo elek tam ćwiczy)to te zawracanie odbywało się w czyichś prywatnych bramach no i jakiś czas tam mogło się zawracać,lecz później pośrodku jednej bramy stał tam wielki kamień no i już nie mogło się tam zawracać,nie wiem czemu to temu właścicielowi to przeszkadzało,że te elki bramę mu popsują czy co :)
1.12.09-teoria -zdane-0 błędów
1.12.09-praktyka-oblane-wymuszenie pierwszeństwa
22.12.09-praktyka-zdane!!!:-D
faithy2

Postprzez kopan » niedziela 10 stycznia 2010, 00:46

Na zakaz ruchu z tabliczką dotyczy nauki jazdy egzamin może wjechać.

Jest to oznakowanie jak najbardziej zgodne z przepisami.

Tabliczka ma być biała itd.
kopan

Postprzez mk61 » niedziela 10 stycznia 2010, 03:35

kopan napisał(a):Na zakaz ruchu z tabliczką dotyczy nauki jazdy egzamin może wjechać.

O. Może troszkę szerzej o tym?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez kopan » niedziela 10 stycznia 2010, 11:08

Do znaku B-1(zakaz ruchu) dopuszcza się zastosowanie tabliczki określającej kogo znak dotyczy.

Egzamin to nie nauka jazdy.

Pojazd od przeprowadzania egzaminu to nie pojazd do nauki jazdy.
Choć są podobieństwa.

W Tarnowie wjazd na drogę prowadzącą do MORD jest oznaczony B-1 plus tabliczka dotyczy nauki jazdy.

Ktoś tam pisał że widział zakaz wjazdu czyli B-2 z tabliczką kogo dotyczy .
Takie oznakowanie jest nieprawidłowe – niedopuszczalne.
kopan

Postprzez mk61 » niedziela 10 stycznia 2010, 11:23

kopan napisał(a):Do znaku B-1(zakaz ruchu) dopuszcza się zastosowanie tabliczki określającej kogo znak dotyczy.

cman napisał(a):Zakaz ruchu czy wjazdu (B-1, B-2) z tabliczką, powinien mieć na tabliczce napisanych uczestników ruchu, których zakaz nie dotyczy.

I pojawia się "konflikt".

kopan napisał(a):Pojazd od przeprowadzania egzaminu to nie pojazd do nauki jazdy.
Choć są podobieństwa.

W takim razie dlaczego ma na dachu znak "L"?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez cman » niedziela 10 stycznia 2010, 11:26

kopan napisał(a):Do znaku B-1(zakaz ruchu) dopuszcza się zastosowanie tabliczki określającej kogo znak dotyczy.

Na jakiej podstawie?
cman

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze