Skrzyzowanie o ruchu okreznym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowanie o ruchu okreznym

Postprzez Ar » poniedziałek 30 sierpnia 2004, 13:59

Chce sie upewnic w 2 kwestiach odnosnie ronda (nie, nie chodzi o sygnalizowanie skretu w lewo :) ):

:arrow: Jest rondo z sygnalizacja swietlna, zalozmy, ze jade na nim w lewo, czy musze przepuscic pojazdy wjezdzajace innym wjazdem na rondo na sygnale zielonym (zalozmy, ze sygnal w miedzy czasie sie zmienil, a ja nie zdazylem opuscic skrzyzowania) :?:
:arrow: Czy tramwaj zjezdzajacy z ronda i wjezdzajacy na rondo ma zawsze pierwszenstwo, nie zaleznie jakie ja mam siwtlo :?:
Ar

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 30 sierpnia 2004, 14:49

1 :arrow: Jesli nie zdarzyles oposcic skrzyzowania na zielonym i ci co wjezdzaja na rondo maja zielone oczywiscie Ty nie mozesz jechac musisz im ustapic pierwszenstwo
2 :arrow: Jesli masz zielone to raczej nie zdarzy sie sytuacja, ze tramwaj przecina Twoj kierunek jazdy. Przynajmniej ja sie nie spodkalem z takim rondem
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Ar » poniedziałek 30 sierpnia 2004, 16:28

Sławek_18 napisał(a):2 :arrow: Jesli masz zielone to raczej nie zdarzy sie sytuacja, ze tramwaj przecina Twoj kierunek jazdy. Przynajmniej ja sie nie spodkalem z takim rondem

Nie raz zdazy sie, ze tramwaj zjezdza z rada przecinajac Twoj kierunek jazdy, ale z tego co znzlazlem w przepisach - zawsze trzeba mu ustapic pierwszenstwa (chyba, ze tramwaj przed zjazdem z rada ma dodatkowy sygnalizator zjazdowy, albo znak ustap pierwszenstwa).
Ar

Postprzez miros » poniedziałek 30 sierpnia 2004, 18:21

pierwszenstwa tramwajowi ustepujemy jesli ten zjezdza z ronda, jesli na nie wjezdza a my jestesmy na rondzie to mamy pierwszenstwo. z tego co pamietam.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Powrót do Sytuacje na drodze