1)
Art. 16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
Czy jest jakiś przepis mówiący o tym, że po skręcie na skrzyżowaniu (na którym są oznaczone pasy ruchu) mogę zając mimo wszystko lewy pas bo tak jest mi wygodniej i bezpieczniej? Nawet jak nie zamierzam potem skręcić w lewo i prawy pas jest wolny?
Edit.(odpowiedz)
Cytat z podręcznika kierowcy pana Henryka Próchniewicza:
"Przepisy nie mówią nic o miejscu jakie powinien zająć kierujący w końcowej fazie manewry na jezdni drogi poprzecznej.Może to być dowolny pas ruchu na prawej połowie jezdni poprzecznej, jednak pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności i nieutrudniania ruchu innym korzystającym z drogi."
Czyli odpowiedziałem sobie sam: Mogę zająć pas jaki chce ale muszę go jak najszybciej zmienić na prawy. Chyba, że prawy jest zajęty lub skręcam w lewo.
Proszę o zweryfikowanie tej odpowiedzi.
2)Czy jeśli pasy ruchu są wyznaczone a ich szerokość jest na tyle duża, że zmieszczą się tam 2 rzędy pojazdów wielośladowych to mogą one się tak tam poruszać? Czy pojazd oznaczony "?" musi sygnalizować omijanie pojazdu "A", zmieni pas ruchu? Czy pojazd "B" musi w tej sytuacji sygnalizować zamiar powrotu do prawej krawędzi? Czy to może być tak, że są wyznaczone 2 pasy a na każdym z wyznaczonych pasów są jeszcze 2 niewyznaczone?

3) Czy muszę sygnalizować wyprzedzanie w takiej sytuacji?

Bardzo bym prosił o odpowiednie artykuły i ustawy.