Samochód skręca, rowerzysta prosto - skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Samochód skręca, rowerzysta prosto - skrzyżowanie

Postprzez okomara » piątek 28 sierpnia 2009, 19:12

Witam, jest taka sytuacja na drodze :

Obrazek

Jak widać samochód skręca w prawo, a rowerzysta trzymający się pobocza, chce jechać prosto. Oczywiście, zarówno rowerzysta jak i samochód są w ruchu i mają zamiar wjechać na skrzyżowanie dokładnie w tym samym momencie.
Jak ma zachować się rowerzysta, a jak kierowca samochodu ? Kto komu powinien ustąpić "miejsca" ?
okomara

Postprzez piotrekbdg » piątek 28 sierpnia 2009, 19:47

Podstawowa zasada mówi że nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu, a już w ogóle nie można jechać jednym pasem równolegle. Ten który "podjechał" pod drugi pojazd zrobił błąd
piotrekbdg

Postprzez jessroncen » piątek 28 sierpnia 2009, 19:53

tu trzeba zachować szczególną ostrożność, normalnie jak jadę rowerem i widzę że samochód będzie skręcał w prawo to go wyprzedzam z lewej strony, jadąc samochodem jest łatwiej, zwykle taki rowerzysta wcześniej był przez nas wyprzedzony więc ma się go w pamięci i patrzy co się dzieje w lusterkach, rowerzyści często jeżdżą równolegle z samochodem i trzeba zwracać na nich szczególną uwagę
jessroncen

Postprzez okomara » piątek 28 sierpnia 2009, 20:11

Z mojej perspektywy jako rowerzysty wygląda to bardzo często tak:
dojeżdżam do skrzyżowania (właściwie to już mam fragment koła na skrzyżowaniu) i nagle podjeżdża mi z lewej samochód i po prostu skręca nie zwracając na mnie uwagi...
okomara

Postprzez cman » piątek 28 sierpnia 2009, 20:17

Pierwszeństwo ma oczywiście rowerzysta, a pojazd skręcający w prawo ma znajdować się przy prawej krawędzi.

piotrekbdg napisał(a):Podstawowa zasada mówi że nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu, a już w ogóle nie można jechać jednym pasem równolegle. Ten który "podjechał" pod drugi pojazd zrobił błąd

Dlaczego nie wolno wyprzedzać? Dlaczego nie można jechać jednym pasem ruchu równolegle?
cman

Postprzez piotrekbdg » piątek 28 sierpnia 2009, 20:37

Rownolegle nie może jechać bo tak jak napisałeś samochód powinien być przy prawej krawędzi. I z tego co wiem rowerzysta z prawej wyprzedzac nie powinien.
piotrekbdg

Postprzez cman » piątek 28 sierpnia 2009, 20:42

Powinien być przy prawej krawędzi, jeżeli zamierza skręcić w prawo, ale gdyby jechał prosto, to co stoi na przeszkodzie, żeby wyprzedził rowerzystę w sposób pokazany na rysunku?
cman

Postprzez jasiek23 » piątek 28 sierpnia 2009, 21:03

Sprawa jest prosta. Kierowca samochodu grzecznie czeka az rowerzysta pojedzie prosto bo na skrzyżowaniu się nie wyprzedza a to byłoby m.in wyprzedzanie wraz z późniejszym skrętem. Wyobrazmy tez sobie ze zamiast rowerzysty jedzie tam inny samochód(wiem ze tam jest miejsce tylko na jeden samochód ale to tylko przykład) - Czy innemu kierowcy samochodu zajechalibyśmy tak bezczelnie drogę? Nie. A rowerzysta jest traktowany na równi z samochodem jako uczestnik ruchu.
jasiek23

Postprzez dylek » piątek 28 sierpnia 2009, 21:10

okomara.... niestety taka jest kultura na polskich drogach...
jedyne co mi przychodzi do głowy, by jakoś coś ci doradzić to to:
http://sklepy.allegro.pl/item685937396_spirit_65_trabka_kibica_400ml.html
Kup i miej przy rowerze.... w wielu przypadkach jedynie to ci pozostaje... ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » piątek 28 sierpnia 2009, 21:26

jasiek23 napisał(a):Kierowca samochodu grzecznie czeka az rowerzysta pojedzie prosto bo na skrzyżowaniu się nie wyprzedza a to byłoby m.in wyprzedzanie...

Następny...
Dlaczego się nie wyprzedza?
cman

Postprzez Nadzienie » piątek 28 sierpnia 2009, 21:56

Art. 24.
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

1. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

2. na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;

3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

Każdy znak sygnalizujący skrzyżowanie, bez względu na to, jaki ma mieć charakter oznacza zakaz podejmowania w jego obrębie manewru wyprzedzania.

Art. 24.
9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

Czyli cman w tym miejscu np. rowerzysta może wyprzedzić (pojazd musi też być w ruchu), ponieważ auto sygnalizuje zamiar skrętu a rowerzysta wykonując manewr wyprzedzania nie wjedzie na część jedni przeznaczonej do ruchu przeciwnego?
Nadzienie

Postprzez dylek » piątek 28 sierpnia 2009, 22:14

Art. 24 - pojazdu silnikowego Nadzienie :D
rower ma silnik ?? :D:D:D:D

P.S. Mówimy o sytuacji, gdzie to samochód "objeżdża" rowerzystę, a nie o szalonym rowerzyście, który wciska się przed samochód sygnalizujący skręt w prawo ;)
Ostatnio zmieniony piątek 28 sierpnia 2009, 22:19 przez dylek, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sht » piątek 28 sierpnia 2009, 22:15

Według mnie odpowiedź tutaj jest prosta. Jako że rowerzysta jak i pojazd silnikowy są na drodze z pierwszeństwem, a jeden z nich jedzie prosto a drugi zjeżdża z tej drogi, to pierwszeństwo ma ten co jedzie prosto (rowerzysta tutaj).

Poza tym rowerzystę można wyprzedzić na skrzyżowaniu. Przepisy zabraniają wyprzedzania rowerzystów na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim.
sht

Postprzez Nadzienie » piątek 28 sierpnia 2009, 22:18

No właśnie cytowałem a nie zwróciłem uwagi... na "pojazdu silnikowego". Ale teraz przynajmniej wiadomo dlaczego można :)
Nadzienie

Postprzez JaczaQ » sobota 29 sierpnia 2009, 11:08

Ja bym w tej sytuacji zmniejszył prędkość a w razie konieczności zatrzymał się by rowerzysta bezpiecznie opuścił skrzyżowanie, następnie skręciłbym spokojnie w prawo. Wiele taki manewr nie kosztuje a znacznie podnosi poziom bezpieczeństwa rowerzystów na drogach...
Początek kursu - 11.03.2009

Egzamin praktyczny (+) - 06.08.2009 (PORD Gdynia)

(8/13/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(8/18/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
JaczaQ

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze