Zawracanie na szosie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na szosie

Postprzez mariokrakow » niedziela 19 lipca 2009, 12:41

Witam mam pytanie dotyczce zawracania, mianowicie w sytuacij gdy np. wjerzdżamy na stacje bezynową itp. znajdujace sie przy szosie, to przy wyjezdzie bardzo czesto jest nakaz jazdy w prawo (nie mozna skrecić w lewo) w jakim miejscu mozna zawrucic żeby jechać w lewo, czy trzeba wiechac na jakąś boczna droge i tam gdzies zawrucić?? Jeżeli jest duży ruch to trudno tak na raz zawrucić nie biorąc dużego zajazdu :/ :?: :roll:
mariokrakow

Postprzez luklic » niedziela 19 lipca 2009, 13:13

Musisz szukać jakiegoś miejsca, tego typu jak napisałeś boczna droga w którą można skręcić, może jakiś parking czy coś w tym stylu. Nie wiem w czym tu tkwi problem? :P
luklic

Zawracanie na szosie

Postprzez mariokrakow » niedziela 19 lipca 2009, 13:55

nie, tylko czasem jak szosa prowadzi przez jakieś pola to trzeba pare km przejechać do jakiegoś zjazdu ;/
mariokrakow

Postprzez jasiek23 » niedziela 19 lipca 2009, 14:31

Zakaz zakazem ale jesli najbliższa zawrotka jest spory kawałek drogi dalej(tak jest w przypadku jednej stacji na trasie na której ja najczesciej się poruszam) to kierowcy i tak skręcają w lewo. Nie mówię ze to pochwalam tylko piszę jak robią kierowcy którzy tankują na tej stacji. Dodam ze wyjazd w lewo z tej stacji przecina stronę drogi z dwoma pasami ruchu do jazdy w tym samym kierunku a więc mozna zrozumiec czemu jest tu zakaz skrętu w lewo.
jasiek23

Postprzez scorpio44 » niedziela 19 lipca 2009, 16:59

Można zawrócić w najbliższym miejscu, w którym będzie to możliwe i niezabronione. :) Nie widzę tu sensowniejszej odpowiedzi.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze