pieszy na drodze poprzecznej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

pieszy na drodze poprzecznej

Postprzez kasjopeja » sobota 13 czerwca 2009, 19:07

Witam forumowiczów

Na rys. B pojazd ma pierwszeństwo, pieszy nie ma ruchu otwartego - przynajmniej tak poucza pewien program z pewnej gazety. Zastanawiam się czy nad rys A, sytuacja jest podobna i pojazd ma pierwszeństwo?

Wszakże normalnie, bez linii ciągłej, pieszy ma pierwszeństwo, jak jest linia ciągła to ma ją pojazd?

Obrazek

a tak przy okazji, kto ma pierwszeństwo: cofający, czy włączający się do ruchu, czy jakiś przepis to określa?
kasjopeja

Postprzez Robis » sobota 13 czerwca 2009, 19:10

W obydwu przypadkach, powinieneś ustąpić pieszemu pierwszeństwa. Nie wiem jak jest w przepisach, ale na egzaminie, czy też nawet podczas jazdy po mieście, nie bedziesz sie przeciez wciskał przed pieszego, który jest już na środku jezdni...
Obrazek
04.06.2009 Teoria (+), Plac (+), Miasto (+)
Toyota Yaris Nr 38!
Robis

Postprzez scorpio44 » sobota 13 czerwca 2009, 19:27

W sytuacji A pieszy ma pierwszeństwo przed pojazdem skręcającym, pomimo że nie ma tam przejścia dla pieszych.
A w sytuacji B to rozumiem, że pieszy ma czerwone światło? Bo jeżeli nie ma tam świateł dla pieszych, to również ma pierwszeństwo.
Linia ciągła nie ma tu nic do rzeczy.

A co do taku przy okazji (:D) to i jeden, i drugi musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim, więc trudno to rozstrzygnąć, ale dyskutowaliśmy już o tym na forum, więc nie offtopujmy tutaj (poszukaj odpowiedniego wątku).

Robis napisał(a):Nie wiem jak jest w przepisach

Może lepiej się do tego nie przyznawaj... A przede wszystkim nie wypowiadaj się, jeśli nie wiesz. ;)
scorpio44

Postprzez Robis » sobota 13 czerwca 2009, 20:25

Nawet przy czerwonym świetle jeśli pieszy wtargnąłby na jezdnię, to w takiej sytuacji jak na obrazkach, kierowca powinien się zatrzymać i ustąpić pierwszeństwa pieszemu (mimo złamania przez pieszego przepisów).

Dlatego stwierdziłem, że nie ma takiej sytuacji (a przynajmniej ja takiej nie znam), w której kierujący pojazdem przejechałby przed pieszym, kiedy ten jest na środku jezdni..
Obrazek
Toyota Yaris Nr 38!
Robis

Postprzez cman » sobota 13 czerwca 2009, 21:08

A ja znam - prosta droga poza skrzyżowaniem, pieszy przechodzący przez jezdnię poza przejściem dla pieszych.
cman

Postprzez Robis » sobota 13 czerwca 2009, 21:27

cman napisał(a):A ja znam - prosta droga poza skrzyżowaniem, pieszy przechodzący przez jezdnię poza przejściem dla pieszych.

Nie jestem pewien czy dobrze się zrozumieliśmy...
Chodzi o taką sytuację? Prosta droga poza skrzyżowaniem:

Obrazek

W takiej sytuacji przejeżdżasz przed pieszym? ...
Mi chodziło o taką sytuację.
Obrazek
Toyota Yaris Nr 38!
Robis

Postprzez kasjopeja » sobota 13 czerwca 2009, 21:36

Pewnie nie należy tego robić. Ale znamy takie sytuacje - to są wypadki. Jedną sprawą jest wciskanie sie przed pieszym, a inną przepisy ustalające pierwszeństwo.
kasjopeja

Postprzez cman » sobota 13 czerwca 2009, 22:44

Robis napisał(a):Chodzi o taką sytuację? Prosta droga poza skrzyżowaniem:
(...)

No, dokładnie taką. Jeżeli nie jest to osoba o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, to mam prawo liczyć, że stosuje się do przepisów, a więc ustąpi mi pierwszeństwa.
cman

Postprzez DEXiu » niedziela 14 czerwca 2009, 22:25

cman napisał(a):
Robis napisał(a):Chodzi o taką sytuację? Prosta droga poza skrzyżowaniem:
(...)

No, dokładnie taką. Jeżeli nie jest to osoba o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, to mam prawo liczyć, że stosuje się do przepisów, a więc ustąpi mi pierwszeństwa.

...a zasada ograniczonego zaufania wejdzie do akcji dopiero jak go pokiereszujesz :lol: (mówię poważnie: wszak w tego typu sytuacjach dopiero gdy pieszy znajdzie się bezpośrednio przed maską samochodu (mówiąc kolokwialnie: wejdzie nam pod koła) zaistnieją przesłanki, że może on nie stosować się do przepisów :wink: )
DEXiu

Powrót do Sytuacje na drodze