Motor i wyprzedzanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Motor i wyprzedzanie

Postprzez s87 » poniedziałek 08 czerwca 2009, 19:12

Mam pytanie. Niedawno zdalem prawko kat A.
Chcialem sie zapytac jak to wyglada sprawa z wyprzedzaniem pojazdow?

Pamietam ,ze na egzaminie bylo pytanie ze znakiem zakazu wyprzedzania. I w tej sytuacji co moge wyprzedzic? Tylko motocykl? Czy ten znak mnie w ogole nie obowiazuje?
...
s87

Postprzez BOReK » poniedziałek 08 czerwca 2009, 19:55

Zakaz wyprzedzania to zakaz wyprzedzania wszystkich pojazdów silnikowych. Jak coś ma silnik, to nie wolno wyprzedzić, rowerzystę mozesz albo pieszego czy tez zaprzęg (to ostatnie sam sobie zweryfikuj, nie pamiętam). ;)
BOReK

Postprzez 1oe » poniedziałek 08 czerwca 2009, 20:06

Motorower też możesz wyprzedzić bo to nie pojazd silnikowy tylko wyposażony w silnik według definicji. hehee :D
1oe

Postprzez Pajejek » poniedziałek 08 czerwca 2009, 20:09

§ 23.
Znak B-25 "zakaz wyprzedzania" zabrania kierującym pojazdami silnikowymi wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych.

Nie jest więc tak do końca jak napisał BOReK bo motocykl wolno ci wyprzedzić. Chyba, że byłby to motocykl z bocznym wózkiem. Zatem na pewno nie wolno (co wynika jasno z przepisu) ci wyprzedzić pojazdów silnikowych wielośladowych.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez BOReK » poniedziałek 08 czerwca 2009, 21:37

Tak jest, przepraszam. Przeczytałem pierwszy lepszy opis zapominając o ustawie. :?
BOReK

Powrót do Sytuacje na drodze