Pasy ruchu na skrzyzowaniu.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pasy ruchu na skrzyzowaniu.

Postprzez vanitas » niedziela 31 maja 2009, 14:15

Witam, otóz ostatnio miałem nietypowa sytuacje na drodze a mianowicie: miałem wykonać skręt w prawo, wiec tak jak na każdym poprzednim chciałem dojechać do pozycji nr 1.[img=http://img188.imageshack.us/img188/7969/84989451.th.jpg] Pan instruktor powiedział ze tak nie może być u muszę się zatrzymać w pozycji nr 2 , ponieważ Ci z naprzeciwka mogą jechać w prawo i na wprost. Teraz mam pytanie, nie mam pojęcia skąd miałem to wiedzieć.
I teraz mam pytanie jeśli Ci ja mogę jechać na wprost i w prawo to czy ci z naprzeciwka też mogą jechać na wprost i w prawo?
[img=http://img189.imageshack.us/img189/4231/32015967.jpg]

Czy może być też tak?
[img=http://img35.imageshack.us/img35/483/26570337.jpg]

Bo trochę zgłupiałem, po tej sytuacji.
vanitas

Postprzez kkierowca » niedziela 31 maja 2009, 14:33

Ale to w Anglii czy jak?
kkierowca

Postprzez vanitas » niedziela 31 maja 2009, 14:45

sorki pomyliłem sie w rysunkach ;d proszę wyobrazić sobie ze to w Polsce. Przepraszam za kłopot.
vanitas

Re: Pasy ruchu na skrzyzowaniu.

Postprzez tristan » niedziela 31 maja 2009, 14:46

vanitas napisał(a):Witam, otóz ostatnio miałem nietypowa sytuacje na drodze a mianowicie: miałem wykonać skręt w prawo, wiec tak jak na każdym poprzednim chciałem dojechać do pozycji nr 1.[img=http://img188.imageshack.us/img188/7969/84989451.th.jpg] Pan instruktor powiedział ze tak nie może być u muszę się zatrzymać w pozycji nr 2 , ponieważ Ci z naprzeciwka mogą jechać w prawo i na wprost. Teraz mam pytanie, nie mam pojęcia skąd miałem to wiedzieć.

No stąd, że tam przecinałeś drogę i skoro nie było powodów do przypuszczania, że jest inaczej, to musiałeś zakładać, że jest jazda na wprost.

Inna sprawa, że w ruchu lewostronnym ZTCW nadal obowiązuje reguła prawej ręki, więc w ruchu lewostronnym skręcając miałbyś pierwszeństwo?

Ale to już popytaj na forach z krajów lewostronnych, bo u nas pewnie na lewostronnych zasadach się mało kto zna.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez scorpio44 » czwartek 04 czerwca 2009, 20:29

vanitas napisał(a):sorki pomyliłem sie w rysunkach ;d proszę wyobrazić sobie ze to w Polsce. Przepraszam za kłopot.

Moja wyobraźnia bywa dosyć bujna, ale niestety w tym wypadku zawodzi. ;) Jeżeli masz problem i prosisz nas o rozwiązanie go, to przedstaw go tak, żeby było jednoznacznie wiadomo, o co chodzi. Daj właściwy rysunek.
scorpio44

Postprzez ja:D » piątek 05 czerwca 2009, 09:56

Eeeeee... :? Może się mylę ale skoro Ty skręcasz w prawo i kierowca jadący z przeciwka skręca w prawo(wyobrażam sobie,że to w Polsce więc na drodze dwujezdniowej jedziemy po prawej jezdni) to na tym konkretnym skrzyżowaniu nie ma możliwości kolizji...Mylę się ? Bo nie wiem czy to sobie dobrze wyobraziłam... :roll:

Chyba że zamiast skrętu w prawo chodziło Ci o skręt w lewo... :? :?

Z tym wyobrażaniem sobie,że to w Polsce to niezbyt halo, bo w takim przypadku Ty musiałbyś sobie wyobrazić nasze odpowiedzi..Wrzucaj prawidłowy rysunek.. :lol:
29.04.2009 1 i ostatnie podejście :D
Skoro to mi się udało, to uda się wszystko :)
ja:D

Postprzez Nadzienie » piątek 05 czerwca 2009, 12:00

ja:D napisał(a):Eeeeee... :? Może się mylę ale skoro Ty skręcasz w prawo i kierowca jadący z przeciwka skręca w prawo(wyobrażam sobie,że to w Polsce więc na drodze dwujezdniowej jedziemy po prawej jezdni) to na tym konkretnym skrzyżowaniu nie ma możliwości kolizji...Mylę się ? Bo nie wiem czy to sobie dobrze wyobraziłam... :roll:

Jasne że nie ma możliwości kolizji, vanitas nich jeszcze raz przedstawi poprawny rysunek...
Nadzienie

Powrót do Sytuacje na drodze