Znak stop - pytanko

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak stop - pytanko

Postprzez tomexor12 » niedziela 19 kwietnia 2009, 15:44

Witam
Tak jak w temacie mam pytanie odnośne znaku stop.
Ciekawi mnie taka sytuacja :

Stoją sobie 2 budynki równolegle do siebie , między nimi jest droga ( skrzyżowanie ) i stoi znak stop przed skrzyżowaniem a metr przed nim linia zatrzymania.
To gdzie ja mam teraz się zatrzymać , bo przecież jak zatrzymam się przed linia nie mam widoczności.
Więc przejechać znak stopu i ustawić się przed skrzyżowaniem w miejscu gdzie ta widoczność będzie ??
Bo przepis mówi , że jeśli nie ma widoczności to stajemy w takim miejscu za znakiem stop gdzie jest widoczność.

A może lepiej na egzaminie zatrzymać się przed tą linia a dopiero potem w miejscu z widocznością ??.

A i jeszcze jedno pytanie na wszelki wypadek , jeśli znajduje się już na środku skrzyżowania to mam pierszeństwo przejazdu przed każdym czy poprostu sugerować się "lewa strona puszcza mnie " a ja "prawa strone " ????
tomexor12

Postprzez Mafioz » niedziela 19 kwietnia 2009, 15:53

linia zatrzymania wskazuje miejsce zatrzymania pojazu :D to taki dodatek, ale nie musi go tez byc : ] jezeli nie ma tej lini, musisz zatrzymac sie w takim miejscu, aby miec w miare dobra widocznosc ale tez nie zagrazajac innym ruchu ;)

tak samo jest z przejazdem kolejowym - jezeli jest krzyz swietego Andrzeja + znak stop, to zatrzymujesz sie jakby na lini ze znakiem sw. Andrzeja, a potem z jedyneczki zaczynasz i na jedyneczce przejezdzasz tory :)
Mafioz

Re: Znak stop - pytanko

Postprzez bruno666 » niedziela 19 kwietnia 2009, 21:18

tomexor12 napisał(a):A może lepiej na egzaminie zatrzymać się przed tą linia a dopiero potem w miejscu z widocznością?

Tak. Zatrzymaj się przed linią i jak nic nie będzie widać to rusz powoli, rozglądaj się i w zależności od widoczności albo wjeżdżasz na skrzyżowanie, albo zatrzymujesz się drugi raz. To drugie zatrzymanie nie jest wymagane, zależy wyłącznie od widoczności.
...
bruno666

Postprzez scorpio44 » wtorek 21 kwietnia 2009, 17:06

Wygląda na to, że w niewłaściwym miejscu została namalowana linia zatrzymania - bo jeżeli ona jest, to po zatrzymaniu przed nią powinniśmy mieć odpowiednią widoczność. Ale skoro jest jak jest, to należy postąpić tak, jak powiedział przedmówca.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze