Sytuacja na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sytuacja na skrzyżowaniu

Postprzez provider » sobota 11 kwietnia 2009, 16:23

Witam, na ostatnim egzaminie miałem taką sytuację:

Obrazek

I teraz tak: Ja jestem samochodem czerwonym "L". Skręcam w lewo więc powinienem przepuscic jadacych na wprost, jednak zakorkował się ich pas ruchu i stoją zarowno Ci z jednej jak i z drugiej strony skrzyżowania. Czy w tej sytuacji moglem pojechac przed zielonym? Czy mialem czekac aż przejadą i dopiero pojechać? Było by to troche bez sensu bo stali w miejscu a luka była...

Proszę o odp.
provider

Postprzez Duszek » sobota 11 kwietnia 2009, 16:31

Jeżeli zielone samochody się nie poruszały, to nie widzę przeszkód, aby skręcić.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez barbra » sobota 11 kwietnia 2009, 16:39

Oczywiście w tej sytuacji jest wskazane wręcz wykonanie manewru,by nie blokować przejazdu jadącym za tobą prosto.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez BOReK » sobota 11 kwietnia 2009, 16:52

Jak znam bezmyślność niektórych egzaminatorów (w ich mniemaniu spryt albo trzymanie się regulaminu), to pewnie nie zdałeś, bo wykonałeś ten manewr. ;)
BOReK

Postprzez tristan » sobota 11 kwietnia 2009, 17:17

BOReK napisał(a):Jak znam bezmyślność niektórych egzaminatorów (w ich mniemaniu spryt albo trzymanie się regulaminu), to pewnie nie zdałeś, bo wykonałeś ten manewr. ;)

Albowiem?

PoRD napisał(a):ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany
kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości,
a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub
przyspieszenia kroku;

W tym wypadku nikogo do niczego nie zmuszamy. Ba, nie jadąc popełniamy wykroczenie:

Kodeks wykroczeń napisał(a):Art. 90. Kto tamuje lub utrudnia ruch na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania, podlega karze grzywny albo karze nagany.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez provider » sobota 11 kwietnia 2009, 18:09

Dzięki za odpowiedzi, nie oblał mnie za ten manewr ale tak skomentował że byłem pewien, że za to uwale..
Ostatecznie oblałem za przejechanie na pomarańczowym.. różnie oceniliśmy sytuacje, ja oceniłem ją tak że musiało by nastąpić gwałtowne hamowanie, egzaminator uważał inaczej. Moja wina, mogłem dusić po hamulcach:)

Słuchajcie, jeszcze jedno pytanie: skręcamy w lewo z na przeciwka zbliża się tramwaj jednak nagle zasłania go skręcając autobus tak że zdążył bym pojechać. Czy mogę jechac czy mam stac i przepuscic tramwaj?
provider

Postprzez dariex » sobota 11 kwietnia 2009, 18:14

Jeśli masz możliwość przejazdu,który będzie choćby chwilowo bezkolizyjny,to jak najbardziej.Po co masz stać,skoro możesz wykorzystać ten moment na kontynuację jazdy.
Oczywiście musisz mieć 100% pewność,że taki przejazd nie spowodowałby zagrożenia na drodze.
dariex

Postprzez BOReK » sobota 11 kwietnia 2009, 18:16

Tristan - albowiem nie wszyscy tak samo oceniają sytuację, co widać zresztą po numerze z pomarańczowym światłem. Egzaminator mógł uznać, ze tamten jednak jedzie, więc nastąpiło wymuszenie pierwszeństwa. Na szczęście ten do takich nie należał, choć rozbieżność nastąpiła gdzieś indziej.

Provider - jeśli masz pewność, że zdążysz przejechać (np. autobus zasłonił tramwaj i tak stoi na torowisku przez chwilę), to jedź. Jedyną niefortunną opcją jest awaria hamulców w tramwaju, ale wtedy autobus ucierpi pierwszy. ;)
BOReK

Powrót do Sytuacje na drodze